Openluchttheater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Openluchttheater in Hertme

Een openluchttheater is een plek, waar de toeschouwers een voorstelling in de buitenlucht kunnen bijwonen. Veelal is het theater toegesneden op opvoeringen van één theaterstuk, aangezien ombouwen al gauw bewerkelijk of tijdrovend is bij het ontbreken van technische faciliteiten. De voorstelling kan enigszins worden aangepast aan de locatie. Wanneer de locatie onlosmakelijk deel uitmaakt van de speelplek spreekt men van locatietheater.

De oudste nog bestaande theaters zijn openluchttheaters en die vindt men in de landen rond de Middellandse Zee. Hier werden doorgaans religieus getinte voorstellingen gespeeld.

Ook in Nederland en België vindt men openluchttheaters. Deze zijn evenwel lang niet zo oud. Nederland telt ongeveer 60 openluchttheaters, waarvan er nog zo'n 50 actief zijn. In 2014 is het openluchttheater op de campus van de Universiteit Twente uit 1965 gerenoveerd en van sloop gered.[1]

Het Openluchttheater Valkenburg, Openluchttheater (Ede), het Shakespearetheater Diever, het Openluchttheater in Hertme, Openluchttheater Cabrio, De Kersouwe, openluchttheater Mariahout, Openluchttheater De Doolhof, het openluchttheater in het Vondelpark in Amsterdam, Iepenloftspul Jorwert en het Bostheater zijn openluchttheaters in Nederland. Voorstellingen van locatietheater in de openlucht zijn vaak opgenomen in programma's van (straat-)theaterfestivals zoals bij Oerol.

In Vlaanderen is vooral het openluchttheater van het Rivierenhof (bij Antwerpen) bekend. Tijdens de zomermaanden is er wekelijks minstens één optreden, met dikwijls ook namiddagvoorstellingen voor kinderen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]