De Kersouwe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Kersouwe

De Kersouwe is een openluchttheater in Heeswijk-Dinther, dat volledig door vrijwilligers wordt gerund. Elk jaar wordt door de toneelgroep van de Kersouwe een stuk opgevoerd. 's-Zomers worden er verschillende optredens gehouden zoals concerten, toneelstukken, dance events en cabaret. Het theater bevindt zich in de Heeswijkse Bossen.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De Norbertijn Hugo Heijman heeft De Kunstkring Heeswijk in 1945 opgericht. Uit deze kunstkring is De Kersouwe ontstaan in 1946. Openluchttoneel bood de mogelijkheid om gemengd te spelen. Een bisschoppelijke verordening bepaalde dat er in een parochie slechts één vereniging gemengd mocht spelen in een zaal. Gemengde voorstellingen in de openlucht werden door de bisschoppen toegestaan als ze vóór zonsondergang waren afgelopen.

In het begin werden er vooral bijbelspelen opgevoerd.

Tussen 1950 en 1958 schreef de Brabantse auteur Antoon Coolen zeven oorspronkelijke stukken voor de Kersouwe. De bijbelspelen werden vervangen door ridder- en sprookjesspelen. In 1958 werd een vast decor (het "basisdecor") gebouwd, wat tamelijk weinig voorkomt bij openluchttheaters.

In de jaren 60 van de 20e eeuw werd het steeds moeilijker om spelers en publiek te trekken. Het repertoire werd aangepast door blijspelen van Shakespeare en Goldoni op te voeren. In 1965 werd het katholieke karakter van de opvoeringen definitief doorbroken door een stuk van Bertolt Brecht te spelen.

In 1991 werd het basisdecor gerestaureerd en werd tevens een jeugdtheater gebouwd naast het reeds bestaande. Dit werd in 2002 omgebouwd tot het "klein theater".

Onder leiding van regisseurs als Ad van de Ven en Edgar Danz behaalde De Kersouwe tussen 1976 en 1982 4 keer de Anton Huybersprijs voor de beste openluchtproductie van Brabant.

De naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam is ontleend aan het oud-Brabantse woord voor madeliefje.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]