Heeswijk-Dinther

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heeswijk-Dinther
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Locatie Bernheze
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Bernheze Bernheze
Coördinaten 51°39'0"NB, 5°28'30"OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
8.800[1]
Overig
Postcode 5473
Netnummer 0413
Woonplaatscode 3060
Kernen Loosbroek
Belangrijke verkeersaders A50, N279, N606
Voormalige gemeente 1969 - 1993
Ontstaan uit Heeswijk en Dinther
Detailkaart
Kaart van Heeswijk-Dinther
Heeswijk-Dinther in gemeente Bernheze
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Heeswijk-Dinther is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, dat sinds 1993 deel uitmaakt van de fusiegemeente Bernheze.

De twee belangrijkste kernen van de vroegere gemeente, Heeswijk en Dinther, zijn aan elkaar gegroeid. De kerken in de oorspronkelijke dorpskernen staan een kilometer van elkaar, Dinther in het zuidwesten en Heeswijk in noordoosten. Sinds 2017 is Heeswijk-Dinther administratief één woonplaats, met 8.800 inwoners in 2021. Daarmee is het na Heesch de grootste woonplaats van Bernheze.

Totstandkoming[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeenten Heeswijk en Dinther hadden vanaf 1918 dezelfde burgemeester en in 1969 werden ze met een deel van Loosbroek samengevoegd tot de gemeente Heeswijk-Dinther. De dorpen Heeswijk en Dinther werden voortaan samen als een woonplaats beschouwd. In 1993 werd Heeswijk-Dinther als gemeente en dorp weer opgeheven en werden de dorpen Heeswijk, Dinther en Loosbroek ondergebracht in de gemeente Bernheze, samen met de dorpen Heesch, Nistelrode en Vorstenbosch. Als geheel wordt er nog steeds over de plaats gesproken als Heeswijk-Dinther. Sinds 2017 is dat opnieuw geformaliseerd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Heeswijk in 1865
Dinther in 1865

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Heeswijk-Dinther bevinden zich enkele sportclubs waaronder voetbal (RKSV Avesteyn en VV Heeswijk), basketbal (BC Tenderfeet), korfbal (Altior), waterpolo (Gorgo), badminton (BC Argus), hockey (HDL) en turnen (Sine-cura)

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De A50 ligt op twee kilometer ten oosten van Dinther. Op enkele honderden meters ten zuiden van beide dorpen ligt de N279, die 's-Hertogenbosch met Midden-Limburg verbindt.

De N279 loopt tussen twee waterwegen: de Aa aan de kant van de dorpen en de Zuid-Willemsvaart aan de overkant. Op de Aa is dagrecreatie met bijvoorbeeld kano's mogelijk. De Zuid-Willemsvaart, die van 's-Hertogenbosch naar Maastricht loopt, behoort tot het Nederlandse hoofdvaarwegennet en is dus geschikt voor beroepsvaart tot CEMT-klasse IV.

De streekbussen van lijn 158 verzorgen verbindingen in de richtingen Veghel en 's-Hertogenbosch. In Heeswijk-Dinther hebben zij anno 2020 twaalf haltes, alle dicht bij de voormalige N606, van Kasteel Heeswijk tot bij de A50, hemelsbreed zes kilometer van elkaar. Aan de Monseigneur van Oorschotstraat is een OV-busstation.

Carnaval[bewerken | brontekst bewerken]

In 1962 werd de Dintherse carnavalsclub de Bokkenrijders opgericht. Later kwamen de Snevelkruiken in Heeswijk. Ondanks dat Heeswijk en Dinther al één gemeente waren, hadden ze allebei nog hun eigen Prins Carnaval. De burgemeester eiste in 1969 dat er voortaan maar één prins zou zijn, anders zou er geen ontvangst meer zijn in het gemeentehuis én geen subsidie meer komen. De Snevelkruiken en Bokkenrijders werden zo verenigd in Snevelbokkenland. In het wapen van Snevelbokkenland bevindt zich een snevel (een borrel), een bok en een zandkruier. De zandkruier heeft te maken met het nabijgelegen Loosbroek, dat erg laag ligt; daar moest veel zand naar toe.

Bijzondere evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Europees Schuttersgilden Treffen (augustus 2006)
  • 24-uurs Solexrace (sinds 2007)
  • Belgisch Bier Festival aan het begin en einde van de zomervakantie (sinds 2013)
  • Bernheze Fiets3daagse in de bouwvakvakantie (sinds 1997)
  • Winterwandeltocht laatste zondag van het jaar (sinds 1999)
  • Culinaire aspergefietstocht tijdens het aspergeseizoen (sinds 2000)

Openluchttheater[bewerken | brontekst bewerken]

Openluchttheater De Kersouwe biedt in de lente, zomer en herfst een scala aan optredens in de Heeswijkse bossen. Variërend van toneel tot optredens van bekende artiesten.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Van oudsher zijn de Heeswijkse Bossen bij Kasteel Heeswijk het recreatiegebied van Heeswijk-Dinther, samen met De Wildhorst, dat er in het noorden op aansluit. Het gebied eromheen is later ontwikkeld voor dagrecreatie en verblijf.

Geboren in Heeswijk-Dinther[bewerken | brontekst bewerken]

Woonachtig geweest in Heeswijk-Dinther[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]