Loosbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loosbroek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Loosbroek (Noord-Brabant)
Loosbroek
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Bernheze Bernheze
Coördinaten 51° 40′ NB, 5° 30′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.015[1]
Overig
Postcode 5471, 5472
Netnummer 0413
Woonplaatscode 3061
Belangrijke verkeersaders A50
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Loosbroek (dialect: Lôsbroek) is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch[2]. Loosbroek behoort tot de gemeente Bernheze.[3] Loosbroek heeft 1.015 inwoners.

Vóór de gemeentelijke herindeling van 1994 waarbij de gemeente Bernheze werd gevormd, was Loosbroek verdeeld over drie verschillende gemeenten: Nistelrode, Heesch en Heeswijk-Dinther.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 september 1923 verongelukte boven Loosbroek een luchtballon ten gevolge van blikseminslag. Hierbij kwamen twee Amerikaanse officieren om het leven. Het bleek om deelnemers aan de Gordon Bennett Cup te gaan, een wedstrijd voor luchtballonnen die vanuit Brussel gestart was. Drie ballonnen werden door de bliksem getroffen, wat vijf doden en een zwaargewonde tot gevolg had.[4]

Kerkelijke geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1898 behoorde Loosbroek tot de parochie Dinther, maar in 1898 kreeg men toestemming om een eigen parochie te stichten. In hetzelfde jaar werd een houten noodkerk gebouwd op grond die door de bewoners van Kasteel Heeswijk ter beschikking was gesteld. Deze kerk bleek zo bouwvallig dat ze in 1902 moest worden herbouwd. In 1912 begon men aan de bouw van een definitieve kerk, de Sint-Antonius van Paduakerk.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Sint-Antoniuskerk is in 1913 ingewijd. Het is een ontwerp van Jos Margry naar neoromaanse trant. Bouwpastoor was Albertus Werners. In 2005 is deze kerk gerestaureerd. Buiten onder een afdakje staat een beschilderd stenen beeld van de Heilige Donatus. Sedert 1899 werd Donatus te Loosbroek vereerd. Van hem zijn ook in de kerk enkele beelden te vinden. De parochie bezit ook een reliek van deze heilige. In de tuin van de kerk staat een Heilig Hartbeeld van Peter Roovers.
Zie ook

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Bleeken is een gebied ten noordwesten van Loosbroek. Het is een leefgebied voor dassen. Voor een deel is het open gebied, met het Wolvenbos en een waterwingebied van Brabant Water. Het Wolvenbos is een landgoed van 54 ha nabij Kaathoven, in bezit geweest van Ewald Marggraff, en na diens dood opengesteld voor het publiek. Door de verwaarlozing van Ewalds zijde is het gebied sterk verwilderd, maar de bouwwerken, zoals een hoekgevelboerderij, zijn tot ruïne vervallen.
  • Ten westen van Loosbroek ligt een waterwingebied, aansluitend bij de Heeswijkse Bossen. Dit langgerekte gebied is 30 ha groot en wordt geëxploiteerd door Brabant Water. Er wordt 3 tot 7,8 miljoen m3 water per jaar aan de bodem onttrokken door middel van 25 putten die diepten van 116 tot 163 meter bereiken. Het gebied is vrij toegankelijk.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

In Loosbroek bevindt zich Lunenburg Events & More, die publiek uit de hele regio trekt. Loosbroek heeft ook een voetbalclub genaamd W.H.V. en een korfbalclub genaamd Korloo.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Nistelrode, Dinther, Vorstenbosch, Kaathoven

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 1 januari 2021, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen
  2. Kaart Gebiedspaspoorten/Kenmerken - Provincie Noord-Brabant
  3. Gemeente Bernheze. Gemeente Bernheze. Geraadpleegd op 5 maart 2017.
  4. Luchtballon op Loosbroek. Brabants Historisch Informatie Centrum. Geraadpleegd op 3 maart 2011.