Overleg:Heeswijk-Dinther

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voormalige gemeente of dorp?[bewerken]

Heeswijk-Dinther is een plaats wat bestaat uit twee voormalige dorpen, Heeswijk-Dinther was een voormalige gemeente met als hoofdplaats Heeswijk-Dinther. Of er een splitsing tussen deze twee dorpen heeft plaats gevonden weet ik niet maar het CBS telt Heeswijk-Dinther als plaats en bernheze spreekt ook over een plaats. Heeswijk-Dinther vind ik daarom een dorp en een voormalige gemeente. Het rare is dat als je het dorp binnen rijd aan de ene kant Dinther ziet en aan de andere kant Heeswijk, er is geen duidelijke grens in het dorp zichtbaar. Wegens nostalgie spreekt men vaak over Dinther of Heeswijk als er gevraagd wordt waar ie vandaag komt. Wat ook veel voorkomt is dat mensen dinther niet meer kennen maar heeswijk tegen het geheel zeggen wat overigens heel jammer is omdat Dinther is een stuk groter is. Het was overigens de bedoeling dat het Dinther-Heeswijk of Dinther en Heeswijk ging heten maar omdat iemand uit de regering Heeswijk belangrijker vond vanwege zijn culturele waarde is het Heeswijk-Dinther geworden. Misschien is het handig als iemand iets met deze tekst doet voor een artikel, dit omdat ik zelf uit dinther kom en misschien te persoonlijk word in het artikel zelf ;)
WoutervD 11 nov 2006 00:35 (CET)

Ik hoop dat ik het een beetje juist heb verwoord. Het zijn twee dorpen (twee voormalige gemeenten) die tegen elkaar aan liggen. Je gaat van Dinther meteen naar Heeswijk en andersom, zonder in de bebouwde kom te komen. Beide dorpen zijn zo in elkaar verweven, dat men sprak over het dorp Heeswijk-Dinther. Maar het zijn twee dorpen, met ieder een eigen kern en kerk. Men heeft het ook over de dorpen Maaskantje en Den Dungen en over Renkum en Heelsum. Zelfs 's-Hertogenbosch, Hintham en Rosmalen zijn afzonderlijke plaatsen, ook al liggen ze tegen elkaar aan en liggen ze in 1 gemeente. Hsf-toshiba 12 nov 2006 15:00 (CET)
De kernen van beide dorpen zijn al heel lang aan het verdwijnen, er zijn nauwelijks winkels meer te vinden. Hier en daar een cafe of een klein winkeltje maar verder is alles naar de kern van de gehele plaats verplaatst. Het is het zelfde als je over Eindhoven spreekt maar in stadsdeel woensel woont wat ook een voormalig gemeente/plaats was. Ik weet dat er met de plaats Heeswijk-Dinther meer aan de hand is want als ik het moet geloven van iemand uit de buurt heeft is de plaats daadwerkelijk een dorp geweest en of dat nu officieel zo was en of dat nog steeds zo is, is niet duidelijk. Daarvoor zou ik een keer de gemeente kunnen mailen. WoutervD 12 nov 2006 15:21 (CET)
Dat zou je kunnen doen. Hsf-toshiba 12 nov 2006 15:30 (CET)