Peter Faber (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Peter Faber
Peter Faber 2.jpg
Algemene informatie
Geboren Schwarzenbach an der Saale, 9 oktober 1943
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1948-heden
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Peter Faber (Schwarzenbach an der Saale,[1] 9 oktober 1943) is een Nederlands acteur in theater, televisie en film.

Levensloop[bewerken]

Faber werd geboren als zoon van een Nederlandse arbeider en een Duitse moeder die elkaar in Hamburg hadden leren kennen. Hij groeide op in Amsterdam-Noord en liep op zijn 16e van huis weg. Faber wilde naar zee, maar kreeg een rol bij het openluchttheater van Tuindorp Oostzaan. Later was hij medeoprichter van Het Werkteater. Na zijn periode bij Het Werkteater speelde Faber in diverse Nederlandse films. Hij kreeg tweemaal een Louis d'Or, voor zijn rollen in Het Koekoeksnest en Avondrood. Ook in de musical speelde hij rollen, zoals Mop in De Jantjes (1998) en kapitein Haak in Peter Pan. In 2007 speelde hij zijn onemanshow Caveman en de kindervoorstelling Elk kind is Kampioen! Faber is bij velen ook bekend door zijn rol van John Gisberts in de films Schatjes! en Mama is boos!.

In de jaren tachtig nam Faber deel aan het panelprogramma Daar zeg je zowat van de NCRV. Dat programma werd gepresenteerd door Jan Fillekers en de overige panelleden waren Yvonne Keuls, Hans van den Bergh en Daan Modderman (bekend uit het programma Showroom). In 1984 was Faber te zien in de film Ciske de Rat als vader Cor Vrijmoeth. Fillekers en Van der Horst maakten ook de comedieserie Prettig geregeld, waar Faber samen met Anne Wil Blankers en Mieke Verstraete een hoofdrol in had. Deze serie duurde van 1988 tot en met 1991.

Faber doceert aan De Theaterschool, de Amsterdamse Toneel & Kleinkunstacademie en de Frank Sanders Academie voor musicaltheater. Hij heeft vijf kinderen, waaronder de acteurs Jasper en Jesse Faber. Hij is ook bekend vanwege zijn gastrol als Reinier Veltman in Goede tijden, slechte tijden. In 2014 en 2015 speelde Faber in het Sinterklaasjournaal de rol van "Opa Piet". In de serie Centraal Medisch Centrum speelt hij de vader van directrice Cleo de Waard.

Filmografie, televisie en theater[bewerken]

Peter Faber Stichting[bewerken]

Op 18 april 2009 werd de Peter Faber Stichting opgericht. Het doel van de stichting is door middel van theaterprojecten, trainingen en workshops een positieve bijdrage te leveren aan het zelfbewustzijn en perspectief van hangjongeren die vaak in een uitzichtloze situatie zijn beland. Faber kreeg de stichting cadeau van de producenten van de musical Man van La Mancha. Op 6 juni 2009 werd het eerste project, een toneelstuk dat zich afspeelde in een strafkamp op een marinebasis, gepresenteerd in Zonnehuis in Amsterdam-Noord.[4][5]

Externe links[bewerken]