Oeroeg (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oeroeg
Regie Hans Hylkema
Producent Erwin Provoost
Paul Voorthuysen
Scenario Trevor Griffiths
Hella Haasse (boek)
Jean van de Velde
Muziek Tristan Keuris
Henny Vrienten
Cinematografie Walther Vanden Ende
Distributie Added films
NOS
BRTN
Lichtblick filmproducties
Première 10 juni 1993 (Nederland)
november 1993 (België)
november 1993 (Indonesië)
Genre Drama
Speelduur 110 minuten
Taal Nederlands
Indonesisch
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Indonesië Indonesië
Vlag van België België
Budget ƒ 3.000.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Oeroeg is een Nederlands-Belgisch-Indonesische film uit 1993, naar een bewerking van het boek Oeroeg van Hella S. Haasse. Het heeft als internationale titel Going Home.

Oeroeg is een film die een realistische kijk geeft op de Nederlanders in Indonesië, van het uitroepen van de zelfstandigheid in 1945 tot de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949. In de film worden gebeurtenissen van uit de jeugd van de hoofdpersoon afgewisseld met de periode van de politionele acties.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Johan en Oeroeg zijn van jongs af aan met elkaar opgegroeid. Johans vader, Hendrik ten Berghe heeft een grote plantage op Java. Oeroegs vader genaamd Deppoh is daar bediende. Oeroeg is een Soendanese jongen wiens naam "Aardverschuiving" betekent in het Soendanees. Johans vader wordt gedood tijdens zijn werk in Indië in 1947. Johan wordt er als luitenant naartoe gezonden tijdens de politionele acties. Hij merkt dat het land dat hij voor de Tweede Wereldoorlog verliet niet meer de veilige kolonie is die hij achterliet. Hij wordt gevangengenomen door Indonesische militairen. Daar komt hij erachter dat Deppoh verdronken was bij een poging om Johan uit het water te halen (hij was er in gevallen ). Johan wordt vervolgens geruild voor een aantal krijgsgevangen gemaakte Indonesiërs waaronder Oeroeg. Als hij Oeroeg tegenkomt, vraagt hij zich af of ze nog wel vrienden kunnen zijn.

Rolverdeling[bewerken]

Externe link[bewerken]