Jeroen Krabbé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeroen Krabbé
Jeroen Krabbé (DWDD, 2018)
Algemene informatie
Volledige naam Jeroen Aart Krabbé
Geboren 5 december 1944
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1963-heden
Beroep Acteur
Filmregisseur
Kunstschilder
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jeroen Aart Krabbé (Amsterdam, 5 december 1944) is een Nederlands acteur, filmregisseur, kunstschilder en illustrator.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Familie en beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Krabbé werd geboren in een artistieke familie. Zijn vader Maarten Krabbé en grootvader Hendrik Maarten Krabbé waren bekende schilders, evenals zijn middelste zoon Jasper Krabbé nu is. Zijn moeder, Margreet Reiss, was schrijfster en vertaalster van filmteksten. Zijn grootvader van moeders kant, Abraham Reiss, werd in 1943 op transport gezet naar Sobibór en vermoord[1]. Zijn oudere broer Tim Krabbé is schrijver (en schaker). Zijn halfbroer Mirko Krabbé is een multimedia kunstenaar/ontwerper. Ook de oudste zoon van Jeroen, Martijn Krabbé, is in de mediawereld terechtgekomen als presentator van bekende televisie- en radioprogramma's zoals The Voice.

Krabbé werd, nadat hij al een jaar aan de kunstacademie had gestudeerd, op zijn zeventiende toegelaten tot de Amsterdamse toneelacademie. Hij deed in 1965 eindexamen; in dit examenjaar kreeg hij de Top Naeff-prijs.[2] Van 1977–1981 studeerde Krabbé verder aan de kunstacademie, en kreeg les van onder anderen de surrealist Melle Oldeboerrigter.

De debuutfilm van Krabbé was Fietsen naar de maan, een Nederlandse film uit 1963 van Jef van der Heyden.

Succes als acteur en regisseur[bewerken | brontekst bewerken]

Krabbé met Timothy Dalton tijdens de première van The Living Daylights in 1987

Krabbé speelde belangrijke rollen in twee grote filmhits van Paul Verhoeven: Soldaat van Oranje (1977) en De vierde man (1983).

In 1985 regisseerde Krabbé een toneelbewerking van het dagboek van Anne Frank. Hij speelde hier zelf ook in mee als de vader van Anne, Otto Frank. Op 9 mei 1985 werd deze voorstelling uitgezonden door de TROS. Om zich nog beter in hun rollen te verdiepen, brachten alle acteurs een nacht door in het Achterhuis.

Ook speelde Krabbé in enkele Hollywoodfilms met als debuut Jumpin' Jack Flash (1986). Krabbé is internationaal echter vooral bekend geworden als antagonistische schurk, bijvoorbeeld uit: Prince of Tides (1991), The Fugitive (1993) en als de slechterik Georgi Koskov in de James Bondfilm The Living Daylights (1987). In The Fugitive was Krabbé de schurk dr. Charles Nichols als tegenspeler van Harrison Ford.[3]

In 1998 regisseerde Krabbé de film Left Luggage, naar de novelle 2 koffers vol van Carl Friedman, en in 2001 volgde de verfilming van Harry Mulisch' roman De Ontdekking van de Hemel tot The Discovery of Heaven. Voor beide films schreef Edwin de Vries het scenario.

Succes als presentator[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2005 presenteerde hij voor de AVRO de documentaireserie Allemaal theater, over de naoorlogse geschiedenis van het Nederlandse toneel. Hiervoor interviewde hij vele acteurs, regisseurs, schrijvers en cabaretiers. In 2007 maakte hij eenzelfde soort serie over de filmgeschiedenis, Allemaal film.

In 2014 stond Krabbé voor het eerst sinds bijna tien jaar weer op het toneel in het toneelstuk Vaslav. Hij vertolkte daarin de rol van Serge Diaghilev.

In 2015 kwam Krabbé met een succesvolle tv-serie Krabbé zoekt... Vincent van Gogh bij de AVROTROS. In 2017 kwam hij met een vervolg over het leven van Pablo Picasso, in 2018 over het leven van Paul Gauguin en in 2020 over Marc Chagall onder regie van Richard den Dulk. Met regisseur Den Dulk gaat hij in Krabbé kijkt verder na iedere aflevering dieper in op opvallende momenten tijdens de opnames.

Kunstschilder[bewerken | brontekst bewerken]

Jeroen Krabbé in 1992

Als kunstschilder heeft Krabbé zich vooral toegelegd op de landschapschilderkunst, hoewel hij ook een aantal portretten en stillevens heeft geschilderd. Zijn stijl, gekenmerkt door vaak felle kleuren, varieert van sterk geabstraheerd tot figuratief, waarbij invloed van het impressionisme merkbaar is. Krabbé heeft diverse schetsen gemaakt op locaties, die hij als filmacteur bezocht, o.a. Ouarzazate in Marokko, Vanuatu en Indonesië. Krabbé werkte samen met de Francis Kyle Galleries in Londen. Zijn schilderijen zijn door Kyle zeer succesvol aangeboden aan kunstminnende Engelsen die Krabbé nu vooral leerden kennen als schilder. In 2008 heeft Museum De Fundatie in zijn locatie in Zwolle, Paleis aan de Blijmarkt, de tentoonstelling Jeroen Krabbé, Schilder – een retrospectieve gepresenteerd (met een overzicht van het gehele oeuvre van Krabbé). Hij kreeg de titel Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2018.[4]

Illustrator[bewerken | brontekst bewerken]

Krabbé illustreerde ook boeken, zoals het Bezuinigingskookboek : kookboek voor de jaren 80 van Marjan Berk en voor Alles bleef zoals het niet was, een gedichtenbundel van J.H. van Geemert (Zie bibliografie).

Filmografie (als acteur)[bewerken | brontekst bewerken]

Krabbé in De Fabriek (1980)

Filmografie (als regisseur)[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jeroen Krabbé : schilder / Ruud van der Neut ; [foto's Herman van Heusden]. – Zwolle : Waanders, 2004. – 176 p. ISBN 90-400-9011-4, ISBN 90-400-9039-4 (luxe-ed.). Monografie.
  • Jeroen Krabbé, schilder : verf door de aderen / [auteurs Ralph Keuning, Karin van Lieverloo, Ruud van der Neut ; eindred. Karin van Lieverloo ; foto's Cary Markerink ... et al.]. – Zwolle : Waanders ; Heino [etc.] : Museum de Fundatie, 2008. – 32 p. Uitg. t.g.v. de tentoonstelling 'Jeroen Krabbé – Schilder, een retrospectieve' in Museum de Fundatie, Zwolle, 11 februari t/m 1 juni 2008. ISBN 978-90-400-8506-2. Overzicht van werk.
  • De ondergang van Abraham Reiss : 9 schilderijen door Jeroen Krabbe / [tekst: Joosje Lakmaker ... et al.]. – Zwolle : Waanders, 2010. – 64 p. Uitg. ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in Museum De Fundatie, Paleis aan de Blijmarkt, Zwolle, 05-09 t/m 05-12-2010. ISBN 978-90-400-7742-5. Portret in woord en beeld door de Nederlandse acteur en schilder van zijn Joodse grootvader.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1965 kreeg Jeroen Krabbé de Top Naeff-prijs
  • In 1999 werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
  • Op 7 december 2014 kreeg hij uit handen van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt tijdens de viering van zijn zeventigste verjaardag. Die penning wordt toegekend aan personen die zich gedurende een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de hoofdstad.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vanaf 2009 tot en met 2018 vertolkte Jeroen Krabbé Sinterklaas tijdens de intocht in Amsterdam.
  • Krabbé staat in de mediawereld bekend om zijn goede internationale contacten die hij ontmoet heeft en die hij als vrienden beschouwt, van Barbra Streisand, tot prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld, die hem regelmatig uitnodigde op paleis Soestdijk.

De familie Krabbé[bewerken | brontekst bewerken]

Jeroen Krabbé behoort tot de artistieke familie Krabbé.

Stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
Hendrik Maarten Krabbé
 
Miep Rust
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Margreet Reiss
 
Maarten Krabbé
 
Helena Verschuur
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tim Krabbé
 
Jeroen KrabbéMirko Krabbé
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Martijn Krabbé
 
Jasper Krabbé
 
 
 
 

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jeroen Krabbé van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.