Midsomer Murders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Midsomer Murders
Genre Detective, politieserie
Speelduur ongeveer 105 minuten
Bedenker Caroline Graham
Hoofdrollen John Nettles (1997-2011)
Jason Hughes (2005-2013)
Gwilym Lee (2013-2016)
Kirsty Dillon (2007-2011)
Neil Dudgeon (2010-heden)
Daniel Casey (1997-2003, 2008)
John Hopkins (2003-2005)
Nick Hendrix (2016-heden)
Muziek Jim Parker
Land van oorsprong Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Locatie Zuid-Engeland
Uitzendingen
Start 23 maart 1997
Afleveringen 132[1]
Seizoenen 22
Netwerk of omroep Vlag van het Verenigd Koninkrijk ITV
Vlag van Nederland KRO-NCRV
Vlag van België Eén
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Midsomer Murders is een Britse detectiveserie, die zich afspeelt in het fictieve Engelse graafschap Midsomer. De eerste afleveringen zijn gebaseerd op de boeken van Caroline Graham. Daarna werd gebruikgemaakt van originele scripts. Midsomer Murders werd voor het eerst uitgezonden door ITV in Engeland op 23 maart 1997.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

In de pittoreske dorpjes van Midsomer, die doen denken aan het St. Mary Mead uit Agatha Christies Miss Marple, vinden met enige regelmaat moorden en een heel scala aan andere misdaden plaats. De misdaden moeten worden opgelost door de rechercheurs Barnaby en Troy (Barnaby en Scott vanaf serie 7, en Barnaby en Jones vanaf serie 9), die achter de façade van de op het oog idyllische dorpsgemeenschap duiken en dingen naar boven halen die het daglicht niet verdragen.

De bewerkingen voor televisie werden in de beginjaren verzorgd door onder anderen Anthony Horowitz en Douglas Watkinson, terwijl de hoofdrollen werden vertolkt door John Nettles (DCI Barnaby) en Daniel Casey (DC Troy). Daniel Casey vervulde die rol van 1997 tot in 2003 in 29 afleveringen van de serie. Hij werd toen vervangen door John Hopkins die de rol van DS Dan Scott zou spelen in de afleveringen 30 tot en met 43. Daarna was Jason Hughes aan de beurt als DC Ben Jones die vanaf aflevering 44 tot 95 de vaste medewerker van Barnaby was. Hij werd opgevolgd door Gwilym Lee in de rol van DC Charlie Nelson. Jane Wymark speelde vanaf 1997 de rol van Joyce Barnaby, de echtgenote van Tom Barnaby. Laura Howard speelde in de serie – ook sedert 1997 – Cully Barnaby, de dochter van Tom Barnaby. De rol van patholoog Dr. George Bullard werd in bijna de gehele serie gespeeld door Barry Jackson.

Uitzendrechten van de serie werden aan meer dan 200 landen verkocht, onder andere aan de Verenigde Staten, Australië, Nederland, België, China, Frankrijk en Spanje.[2] Door onder andere Bruce Alexander, George Baker, Orlando Bloom, Olivia Colman, James Cosmo, Philip Davis, Haydn Gwynne, Jeroen Krabbé, Stephen Moyer, Prunella Scales en Timothy West werden gastrollen vertolkt.

Eind 2010 hield John Nettles het na 81 afleveringen voor gezien, daarna ging de serie verder zonder hem. Jane Wymark en Laura Howard verlieten de serie tegelijk met hem. Hun laatste aflevering was op 8 juni 2011 in Nederland te zien bij de KRO. Nettles' rol werd overgenomen door Neil Dudgeon, bekend uit onder meer de misdaadserie Messiah. Hij speelt DCI John Barnaby, een neef van Tom Barnaby. Omdat ook de nieuwe inspecteur Barnaby heet, behoefde de serie in landen waar zij naar de hoofdpersoon genoemd is (zoals in Duitsland Inspector Barnaby, en in Frankrijk Inspecteur Barnaby) niet van naam te veranderen.

Bij de honderdste aflevering, The Killings of Copenhagen, uitgezonden door ITV in februari 2014, werden voor één keer ook opnamen in Kopenhagen gemaakt. Daarbij speelden Birgitte Hjort Sørensen, Ann Eleonora Jørgensen, Nicolaj Kopernikus en Marie Askehave, bekend van Deense tv-series, een gastrol.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Heden:
    • Detective Chief Inspector John Barnaby - Neil Dudgeon (sinds 2010)
    • Detective Sergeant Jamie Winter - Nick Hendrix (sinds 2017)
    • Sarah Barnaby - Fiona Dolman (sinds 2011)
    • Pathologe Dr. Fleur Perkins - Annette Badland (sinds 2018)

Oorspronkelijke verhalen[bewerken | brontekst bewerken]

Na meer dan twintig jaar heeft Uitgeverij De Fontein de rechten op Caroline Grahams boeken van Inspector Barnaby gekocht en zal ze in het Nederlands vertalen. Het eerste deel, 'Moord in Badger's Drift', werd op 10 april 2008 uitgegeven.

Nederlandstalige boeken:

Engelstalige boeken:

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2004 verschijnt de serie in Nederland en Vlaanderen ook op dvd. Seizoen 1 t/m 20 zijn beschikbaar.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]