Misdaad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Al Capone, een van de meest bekende misdadigers

De term misdaad staat in het algemeen voor het breken van de wet, dat kan leiden tot veroordeling door een rechter met rechterlijke macht. De term kan ruim worden gedefinieerd als een strafbaar feit of een misdrijf. Strafrechtelijk gezien kan de definitie echter verschillen van land tot land. Het begrip is nauw verwant met misdrijf. Degene die zich schuldig maakt aan een misdrijf wordt een misdadiger of crimineel genoemd. Misdrijven worden gezien als een vorm van criminaliteit.

Definitie per land[bewerken]

België[bewerken]

Een misdaad in België is slechts één (weliswaar de zwaarste) van de drie categorieën van de misdrijven. Het zijn schendingen van de strafwet, strafbaar met criminele straffen:

In beginsel is het Hof van assisen met zijn volksjury bevoegd om te oordelen over misdaden.

Indien de Raadkamer of Kamer van Inbeschuldigingstelling verzachtende omstandigheden of een strafverminderende verschoningsgrond aanneemt, wordt de misdaad gecorrectionaliseerd. Dit heeft voor gevolg dat op deze feiten nog slechts een correctionele straf is gesteld en deze dus moeten worden behandeld als een wanbedrijf. De zaak wordt dan behandeld door de correctionele rechtbank.

Het openbaar ministerie kan hetzelfde doen door de beklaagde rechtstreeks voor de correctionele rechtbank te dagvaarden, met mededeling van de verzachtende omstandigheden of de strafverminderende verschoningsgrond.

Nederland[bewerken]

Een misdrijf in Nederland is een ernstig vergrijp dat over het algemeen zwaar bestraft wordt. Mensen die een misdrijf begaan worden misdadigers genoemd.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

België[bewerken]

Duitsland[bewerken]

Nederland[bewerken]