John Nettles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Nettles
John Nettles, 2013
John Nettles, 2013
Algemene informatie
Geboren 11 oktober 1943
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1970 - heden
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

John Vivian Drummond Nettles (St Austell, 11 oktober 1943) is een Engels acteur en auteur bekend van zijn rol als politiefunctionaris in de politieseries Bergerac en Midsomer Murders. Ook heeft hij deel uitgemaakt van de Royal Shakespeare Company.

Loopbaan[bewerken]

Nettles is geboren in Cornwall. Als baby werd hij geadopteerd. Later kwam hij te weten dat zijn echte moeder uit Ierland afkomstig was en op haar 28-ste was overleden, en dat hij nog een broer en twee zussen heeft. De identiteit van zijn echte vader heeft hij niet weten te achterhalen. Hij studeerde filosofie en geschiedenis aan de universiteit in Southampton voordat hij in het theater begon te acteren.

Nettles is het bekendst door zijn rol als politiesergeant Jim Bergerac in de serie Bergerac, hij speelde die rol in 87 afleveringen. De serie werd uitgezonden tussen 1981 en 1991. Daarna heeft hij nog in een aantal films gespeeld, maar hij kwam pas echt weer terug in Midsomer Murders. In Midsomer Murders speelt hij DCI (Tom) Barnaby (DCI betekent Detective Chief Inspector - rechercheur annex hoofdinspecteur), die wordt bijgestaan door DS Ben Jones (gespeeld door Jason Hughes, DS betekent Detective Sergeant) bij het zoeken naar hun oplossing in een moordzaak.

Na dertien jaar in de serie gespeeld te hebben besloot Nettles te stoppen met zijn rol van DCI Tom Barnaby. Hij ging weg uit Midsomer Murders aan het einde van de dertiende reeks. Na zijn 81ste aflevering werd zijn rol overgenomen door Neil Dudgeon, bekend uit de misdaadserie Messiah. Hij speelt John Barnaby, een neef van Tom Barnaby.

John Nettles was ook voice-over bij de BBC-serie Airport over de handel en wandel op Britse luchthavens, waaronder Heathrow.

Ander tv-werk[bewerken]

In de begin jaren 70 speelde John Nettles een rol als dokter in de Britse dramaserie "A Family At War" waarin de belevenissen van de Liverpoolse familie Ashton zich afspeelde in het turbulente tijdperk van de Tweede Wereldoorlog.

In het begin van 2010, schreef en presenteerde Nettles een driedelige documentaire Channel Islands At War ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Duitse invasie en de daaropvolgende bezetting van de Channel Islands. Hij ontving dreigbrieven van enkele bewoners van Jersey, die hem beschuldigden dat hij insinueerde dat de eilandbewoners collaborateurs waren. Hij verdedigde de documentaire met de woorden: Er was geen enkele manier voor de burgerbevolking om samenwerking met de bezettende macht te ontlopen. Bij weigering zou men doodgeschoten worden.

Boeken[bewerken]

Tijdens het filmen van Bergerac, gefilmd op het eiland Jersey, schreef hij Bergerac Jersey (BBC Books, 1988), een reisgids over de filmlocaties in de serie. Zijn volgende boek was: John Nettles' Jersey: A Personal View of the People and Places (BBC Books, 1992) over het eiland, landschap, persoonlijkheden en geschiedenis. In 1991 schreef hij het semi-autobiografische boek Nudity in a Public Place: Confessions of a Mini Celebrity (Robson Books, 1991) over hoe je een hartenbreker van de vrouwelijke kijkers van Bergerac kon worden.

Externe link[bewerken]