Orlando Bloom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orlando Bloom
Bloom in 2014
Bloom in 2014
Algemene informatie
Volledige naam Orlando Jonathan Blanchard Bloom
Geboren 13 januari 1977
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Groot-Brittannië
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Bloom in 2005

Orlando Jonathan Blanchard Bloom (Canterbury, 13 januari 1977) is een Engels acteur. Hij speelde onder meer Legolas in de The Lord of the Rings-filmtriologie en The Hobbit filmtrilogie. Verder acteerde hij in onder meer Black Hawk Down, Troy, de Pirates of the Caribbean-films en Kingdom of Heaven.

Biografie[bewerken]

Bloom is de zoon van Colin Stone en Sonia Bloom. Bloom werd echter verteld dat Harry Bloom zijn vader was, daarom draagt hij diens naam. Na de dood van Harry Bloom onthulde Sonia Bloom de ware identiteit van Orlando's biologische vader. In 1993 verhuisde hij naar Londen om daar naar het National Youth Theater te kunnen gaan. Daar bracht hij twee jaar door en won er uiteindelijk een studiebeurs om te gaan studeren bij de British American Drama Academy. Tijdens zijn opleiding had hij een paar kleine televisierolletjes, waaronder een in Midsomer Murders (aflevering Judgement day), maar zijn filmdebuut kwam met Wilde over Oscar Wilde (gespeeld door Stephen Fry), op twintigjarige leeftijd. Vlak daarna kwam hij binnen bij de Guildhall School of Music and Drama in Londen. In 1998 brak hij zijn rug na een val van drie verdiepingen naar beneden en er werd gevreesd dat hij nooit meer zou lopen. Twaalf dagen later liep hij volledig genezen het ziekenhuis uit. Niet lang daarna, een paar dagen voordat hij klaar was met zijn opleiding, kreeg hij de rol van Legolas in de The Lord of the Rings-trilogie (2001-2003) aangeboden, nadat hij auditie had gedaan voor de rol van Faramir. Ze vonden hem meer geschikt als elf, later bleek dit een uitstekende beslissing. Bloom kreeg veel lof voor zijn personage.

Privéleven[bewerken]

Bloom was van juli 2010 tot oktober 2013 getrouwd met het Australische topmodel Miranda Kerr. Zij hebben samen een zoon, Flynn. Na een huwelijk van 3 jaar kondigde het stel op 24 oktober 2013 aan te willen scheiden, nadat het koppel een paar maanden eerder al met wederzijdse instemming uit elkaar was gegaan.[1]

Trivia[bewerken]

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]