Black Hawk Down

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Black Hawk Down
Regie Ridley Scott
Producent Jerry Bruckheimer
Ridley Scott
Scenario Mark Bowden
Ken Nolan
Hoofdrollen Josh Hartnett
Ewan McGregor
Tom Sizemore
William Fichtner
Eric Bana
Sam Shepard
Orlando Bloom
Muziek Hans Zimmer
Montage Pietro Scalia
Cinematografie Slawomir Idziak
Distributie Columbia Pictures
Première 28 december 2001
Genre Oorlogsfilm
Speelduur 144 min.
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 92.000.000 Dollar
Opbrengst 172.989.651 Dollar
Gewonnen prijzen 2 Oscars en 8 andere prijzen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Black Hawk Down is een film die werd uitgebracht in 2001 en is gebaseerd op het non-fictieboek Black Hawk Down: A story of modern war van Mark Bowden.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het vertelt het ware verhaal van een Amerikaanse gevechtseenheid die op 3 oktober 1993 in Mogadishu werd gedropt om twee hooggeplaatste Somalische spionnen te ontvoeren. Als de hele operatie volgens plan was verlopen, hadden de Amerikanen na een uur alweer met succes de aftocht kunnen blazen. De aanval stootte echter op een sterke verdediging en er werden twee Amerikaanse Black Hawk helikopters neergeschoten. Er kwamen 19 Amerikanen en ongeveer 1000 Somali's om het leven, er raakten 73 US-soldaten gewond. Eén Amerikaan werd gevangengenomen in deze actie en wat er op volgde.

De film vertelt het verhaal over een legermacht van Rangers, Delta Force en andere legereenheden die naar Somalië worden gestuurd om een einde te maken aan het bloederige conflict dat daar heerst. Om dit conflict tot een einde te brengen wil men de krijgsheer (Aidid) die Mogadishu onder bevel heeft vermoorden. Men krijgt hem maar niet te pakken en na lang beraad besluit men om in een vergadering van vertrouwelingen van deze krijgsheer binnen te vallen om zo zijn verblijfplaats te vinden. Op 3 oktober 1993 om 2:29pm begint de aanval die, indien ze volgens plan ging slechts een uur zou duren. Wanneer een eerste Black Hawk neerstort door een kapotgeschoten staart worden er soldaten naar toegestuurd, maar tot overmaat van ramp stort er een tweede neer. De bemanningsleden worden gelyncht. De hele nacht wordt er zwaar gevochten, maar met behulp van het Pakistaanse leger en andere eenheden worden alle soldaten en gewonden uit de stad geëvacueerd. Een groep van soldaten vindt geen plaats meer in de tank en moet het hele eind naar het stadion teruglopen. Deze scène staat ook wel bekend als de mijl van Mogadishu. Michael Durant, een van de piloten wordt na 11 dagen vrijgelaten en twee weken later worden de Rangers en Delta Force uit Somalië teruggetrokken. Op 2 augustus 1996 wordt Aidid vermoord, zo komt er een einde aan zijn heerschappij.

Een van de hoofdrollen in de film wordt vertolkt door Josh Hartnett. Hij speelt Matt Eversmann, een sergeant die aan het hoofd staat van een peloton elitesoldaten.

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Na het uitbrengen van de film is er van verschillende zijden commentaar gekomen op de eenzijdige belichting van het voorval vanuit Amerikaans perspectief. Onder andere een vereniging van Somali's in de Verenigde Staten en Maleisische militairen die ook hebben meegevochten.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Filmmuziek[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Black Hawk Down (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De muziek uit de film werd gecomponeerd door Hans Zimmer.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]