Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pirates of the Caribbean:
Dead Men Tell No Tales
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Alternatieve titel(s) Pirates of the Caribbean:
Salazar's Revenge
Regie Joachim Rønning
Espen Sandberg
Producent Jerry Bruckheimer
Scenario Jeff Nathanson
Verhaal:
Jeff Nathanson
Terry Rossio
Gebaseerd op:
Pirates of the Caribbean
van Walt Disney
Karakters
van Ted Elliott
Terry Rossio
Stuart Beattie
Jay Wolpert
Hoofdrollen Johnny Depp
Javier Bardem
Brenton Thwaites
Kaya Scodelario
Kevin McNally
Geoffrey Rush
Muziek Geoff Zanelli
Hans Zimmer (themamuziek)
Montage Roger Barton
Leigh Folsom Boyd
Cinematografie Paul Cameron
Productiebedrijf Walt Disney Pictures
Jerry Bruckheimer Films
Distributie Walt Disney Studios
Motion Pictures
Première 11 mei 2017 (Shanghai)[1]
Vlag van Nederland 24 mei 2017
Vlag van België 24 mei 2017
Genre Actie/avontuur
Speelduur 129 minuten[2]
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 230 miljoen[3]
Opbrengst US$ 795 miljoen[4]
Voorloper Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, ook bekend als Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge is een Amerikaanse fantasy-avonturenfilm uit 2017. Het is de vijfde film in de filmserie Pirates of the Caribbean, met in de hoofdrol Johnny Depp als Jack Sparrow. De film is geregisseerd door Joachim Rønning en Espen Sandberg en gebaseerd op een script van Jeff Nathanson. De film werd geproduceerd door Jerry Bruckheimer.

Depp, Geoffrey Rush en Kevin McNally vertolken net als in de voorafgaande films Jack Sparrow, Hector Barbossa en Joshamee Gibbs. Nieuwe rollen zijn die van Javier Bardem als kapitein Salazar, Brenton Thwaites als Henry en Kaya Scodelario als Carina Smyth. De film bevat ook de terugkeer van Orlando Bloom en Keira Knightley als Will Turner en Elizabeth Swann, na hun afwezigheid in de vierde film, On Stranger Tides.

In Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales gaat kapitein Jack Sparrow op zoek naar de Drietand van Poseidon, om zijn oude aartsvijand kapitein Salazar te verslaan. Volgens de filmmakers werd de eerste film, The Curse of the Black Pearl, als inspiratie voor het script gebruikt. Pre-productie voor de film begon kort voor On Stranger Tides werd uitgebracht in het begin van 2011, toen Terry Rossio begon met het schrijven van een script voor de film. In het begin van 2013 werd Jeff Nathanson ingehuurd om een nieuw script te schrijven. De film moest oorspronkelijk uitkomen in 2015, maar werd eerst uitgesteld tot 2016 en vervolgens tot 2017. Dit kwam door problemen met het script en het budget. De film werd uitgebracht in 2D, Disney Digital 3-D, RealD 3D en IMAX 3D.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Kapitein Jack Sparrow wordt achternagezeten door een oude vijand, Capitán Salazar, die samen met zijn bemanning van spookpiraten is ontsnapt uit de Bermudadriehoek en vastbesloten is om elke piraat op zee te doden. Jack probeert de Drietand van Poseidon te bemachtigen, een krachtig artefact dat de bezitter de volledige controle over de zeeën verleent. Hij wil de Drietand gebruiken om Salazar te verslaan. Om dit te laten slagen moet hij een alliantie vormen met Henry Turner, een eigenwijze zeejongen die met de Drietand de vloek van Will Turner, zijn vader, wil verbreken en met Carina Smyth, een beeldschone astronoom die haar zoektocht naar de Drietand wil voltooien.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Johnny Depp op de set in Queensland, Australië (juni 2015)

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Jerry Bruckheimer bevestigde in oktober 2011 dat er een draaiboek voor de vijfde film klaarlag, maar dat het nog beter kon.[10][11] In maart 2016 werd bekendgemaakt dat de Beatles-zanger Paul McCartney een rol in de film gaat spelen.[12] Op 18 april 2017 werd bevestigd dat actrice Keira Knightley zal terugkeren, na het verschijnen van de nieuwe trailer.[13]

Filmmuziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 5 september 2014 werd bekendgemaakt dat de originele filmmuziek voor het eerst niet door Hans Zimmer zal worden gecomponeerd, maar door zijn voormalige assistent Geoff Zanelli. Eerder schreef Zanelli ook al mee aan de productie van de voorgaande vier delen.[14][15]

Release[bewerken | brontekst bewerken]

De film ging op 11 mei 2017 in première op het Shanghai Disney Resort. In Nederland en België werd de film uitgebracht op 24 mei 2017 onder de titel Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge. Met deze titel verscheen de film ook in de landen Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en het Verenigd Koninkrijk.

Ontvangst en opbrengst[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd verdeeld ontvangen op de sites als Rotten Tomatoes waar het 31% goede reviews ontving, gebaseerd op 192 beoordelingen[16] en op Metacritic met een metascore van 39/100, gebaseerd op 44 critici.[17] Het openingsweekend wereldwijd leverde een opbrengst op van $ 271 miljoen, waarmee het als 27e beste film was op dat moment.[18]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]