Pirates of the Caribbean (filmserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pirates of the Caribbean is een filmserie die is geregisseerd door Gore Verbinski (deel 1-3) en Rob Marshall (deel 4), geschreven door Ted Elliott & Terry Rossio, geproduceerd door Jerry Bruckheimer. De reeks telt vijf films en een aantal spin-offs, zoals boeken en spellen.

Van attractie tot film[bewerken]

Toen de eerste geruchten over een mogelijke film van de gelijknamige Disney-attractie in 2002 rondgingen, zagen velen dit slechts als een promotiestunt van een van haar attracties. Bovendien waren eerdere piratenfilms als Cutthroat Island en films gebaseerd op Disney-attracties als The Country Bears in het verleden geen groot succes. Toch werd Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, met Johnny Depp als Jack Sparrow, op 9 juli 2003 uitgebracht en bracht wereldwijd 653 miljoen dollar op.

Dit succes leidde tot de productie van drie sequels met dezelfde bezetting. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest werd in juli 2006 uitgebracht en brak al snel diverse records. Pirates of the Caribbean: At World's End, de 3e film, werd gelijktijdig met Dead Man's Chest geproduceerd en werd eind mei 2007 uitgebracht, In september 2008 tekende Johnny Depp voor een vierde deel in de Pirates of the Caribbean-reeks, genaamd Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. Deze film werd uitgebracht op 20 mei 2011.

Muziek[bewerken]

In eerste instantie zou Alan Silvestri de muziek achter Pirates of the Caribbean componeren, maar Jerry Bruckheimer wilde liever dat de muziek gecomponeerd zou worden door Hans Zimmer, met wie Jerry Bruckheimer al samenwerkte voor onder andere The Rock, Pearl Harbor en Black Hawk Down. Hans Zimmer had het echter te druk met het componeren van de muziek voor The Last Samurai en nadat hij enkele thema's, die afstammen van zijn oudere werken, in een dag en een nacht schreef, moest Klaus Badelt met de rest van Mediaventures(het tegenwoordige Remote Control Productions), de studio van Hans Zimmer waar filmmuziekcomponisten samenwerken, de score afschrijven.

Dit is de reden dat op de cd staat 'Music composed by Klaus Badelt' en "score overproduced by Hans 'Long John' Zimmer". Zimmer voltooide wel de compositie van de muziek voor de twee sequels.

Ondanks dat de film een Disney-productie is, realiseerde Media Ventures voor de eerste Pirates of the Caribbean score een zware, symfonische score met Keltische invloeden. De muziek voor de tweede film, die dus wel gecomponeerd werd door Hans Zimmer, bevatte al iets minder van deze zware muziek. De derde soundtrack bevat heel veel nieuwe thema's die wel een hoog Disney-gehalte hebben.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Rol
Johnny Depp Captain Jack Sparrow
Geoffrey Rush Captain Barbossa
Orlando Bloom Will Turner
Keira Knightley Elizabeth Swann
Jack Davenport James Norrington
Kevin McNally Joshamee Gibbs
Jonathan Pryce Governor Weatherby Swann
Keith Richards Teague Sparrow
Mackenzie Crook Ragetti
Lee Arenberg Pintel
Stellan Skarsgård Bootstrap Bill Turner
Bill Nighy Davy Jones
Tom Hollander Cutler Beckett
Naomie Harris Tia Dalma
Chow Yun-Fat Sao Feng
Penélope Cruz Angelica
Ian McShane Blackbeard
Sam Claflin Philip Swift
Astrid Berges-Frisbey Syrena
Richard Griffiths Koning George II
Zoë Saldaña Anamaria
Alex Norton Bellamy

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

The Curse of the Black Pearl[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jack Sparrow probeert de vloek van de Black Pearl te breken. De kapitein is Hector Barbossa, die Elizabeth Swann ontvoert om met haar bloed de vloek te verbreken. Barbossa weet echter niet dat hij niet haar bloed, maar dat van Will Turner nodig heeft om de vloek te verbreken. Will en Jack vormen samen een team om Elizabeth te bevrijden.

Dead Man's Chest[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jack Sparrow ontdekt dat hij nog in het krijt staat bij de legendarische Davy Jones, kapitein van het spookachtige schip de Flying Dutchman. Jack moet een manier zien te vinden om Davy Jones tevreden te stellen en zo aan de vloek te ontkomen.

At World's End[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Pirates of the Caribbean: At World's End voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Will Turner, Elizabeth Swann en de teruggekeerde Hector Barbossa reizen samen met de crew van de Black Pearl naar Davy Jones' kist om Jack Sparrow te redden. Hierna begint het grote gevecht tegen de Britse Oost-Indische Compagnie van Cutler Beckett en tegen de gevreesde Davy Jones. Will Turner sterft, en Jack steekt met de hand van Turner Jones' hart neer, waardoor Turner de nieuwe kapitein van de Flying Dutchman wordt.

On Stranger Tides[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jack Sparrow ontmoet zijn oude vlam, Angelica. Zij heeft zijn hulp nodig om bij de Fontein van de Eeuwige Jeugd te komen. Ze probeert haar vader Blackbeard te verjongen, zodat hij meer tijd heeft om zijn ziel te verlossen. Het wordt een race tegen de Spanjaarden en de Engelsen, waarbij ze moordlustige zeemeerminnen en zombies moeten overleven.

Dead Men Tell No Tales[bewerken]

Johnny Depp op de set in Queensland, Australië in juni 2015.
1rightarrow blue.svg Zie Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jerry Bruckheimer bevestigde in oktober 2011 dat er een draaiboek voor een vijfde film klaarlag, maar dat het nog beter kon.[1][2] Acteur Orlando Bloom liet weten dat hij graag zou meewerken aan het vijfde deel wanneer hij gevraagd zou worden, zijn tegenspeelster Keira Knightley liet weten dat ze niet mee wilde werken aan het vijfde deel van Pirates of the Caribbean.

Spin-offmedia[bewerken]

Het succes van de films heeft tot een mediafranchise geleid bestaande uit onder andere computerspellen en boeken. Zo zijn er van alle films computerspellen gemaakt, en bestaan er enkele losse spellen zoals Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow en Pirates of the Caribbean Online.

Er zijn twee boekenreeksen, die zich beide chronologisch gezien afspelen voor de films: Pirates of the Caribbean: Jack Sparrow en Pirates of the Caribbean: Legends of the Brethren Court.

Er is een ruilkaartspel, een Monopoly en een zeeslag-variant van Pirates.

In mei 2011 kwam LEGO met de reeks Lego Pirates of the Caribbean, inclusief een bijbehorend videospel.

Externe links[bewerken]