Pirates of the Caribbean (filmserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pirates of the Caribbean
Pirates of the Caribbean
Regie Gore Verbinski (1-3)
Rob Marshall (4)
Joachim Rønning (5)
Espen Sandberg (5)
Producent Jerry Bruckheimer
Scenario Ted Elliott (1-4)
Terry Rossio (1-4)
Stuart Beattie (1)
Jay Wolpert (1)
Jeff Nathanson (5)
Hoofdrollen Johnny Depp
Geoffrey Rush
Kevin McNally
Orlando Bloom (1-3, 5)
Keira Knightley (1-3, 5)
Chow Yun-Fat (3)
Penélope Cruz (4)
Ian McShane (4)
Javier Bardem (5)
Brenton Thwaites (5)
Kaya Scodelario (5)
Muziek Hans Zimmer (1-4)
Klaus Badelt (1)
Rodrigo y Gabriela (4)
Eric Whitacre (4)
Geoff Zanelli (5)
Productiebedrijf Walt Disney Pictures
Jerry Bruckheimer Films
Première 1 9 juli 2003
2 7 juli 2006
3 25 mei 2007
4 20 mei 2011
5 26 mei 2017
Speelduur 726 minuten (1-5)
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget US$ 1,274 miljard (1-5)
Opbrengst US$ 4,524 miljard (1-5)[1]
Portaal  Portaalicoon   Film

Pirates of the Caribbean is een Amerikaanse filmserie die is geregisseerd door Gore Verbinski (deel 1-3), Rob Marshall (deel 4) en Joachim Rønning en Espen Sandberg (deel 5), geschreven door Ted Elliott & Terry Rossio, geproduceerd door Jerry Bruckheimer. De reeks telt vijf films en een aantal spin-offs, zoals boeken en spellen. De filmreeks bracht ruim 4 miljard Amerikaanse dollar op en staat daarmee op de 15e plaats in de lijst van succesvolste filmreeksen.

Van attractie tot film[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de eerste geruchten over een mogelijke film van de gelijknamige Disney-attractie in 2002 rondgingen, zagen velen dit slechts als een promotiestunt van een van haar attracties. Bovendien waren eerdere piratenfilms als Cutthroat Island en films gebaseerd op Disney-attracties als The Country Bears in het verleden geen groot succes. Toch werd Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, met Johnny Depp als Jack Sparrow, op 9 juli 2003 uitgebracht en bracht wereldwijd 653 miljoen dollar op.

Dit succes leidde tot de productie van vier sequels met dezelfde bezetting. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest werd op 7 juli 2006 uitgebracht en brak al snel diverse records. Pirates of the Caribbean: At World's End, de 3e film, werd gelijktijdig met Dead Man's Chest geproduceerd en op 25 mei 2007 uitgebracht, In september 2008 tekende Johnny Depp voor een vierde deel in de Pirates of the Caribbean-reeks, genaamd Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. Deze film werd uitgebracht op 20 mei 2011. Zes jaar later verscheen op 26 mei 2017 het vijfde deel, genaamd Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (ofwel Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge).

De belangrijkste personages uit de filmreeks zijn Jack Sparrow (Johnny Depp), Will Turner (Orlando Bloom) en Elizabeth Swann (Keira Knightley) gevolgd door Hector Barbossa (Geoffrey Rush) en Joshamee Gibbs (Kevin McNally). De personages Davy Jones (Bill Nighy), Sao Feng (Chow Yun-Fat), Angelica Teach (Penélope Cruz), Blackbeard (Ian McShane), Henry Turner (Brenton Thwaites), Armando Salazar (Javier Bardem) en Carina Smyth (Kaya Scodelario) spelen een belangrijke rol in een enkele film. De films zijn voornamelijk gebaseerd op een fictieve historische setting, waarin piraten vrij spel lijken te hebben in een wereld die geregeerd wordt door het Britse Rijk, de Britse Oost-Indische Compagnie en het Spaanse Rijk.

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jack Sparrow probeert de vloek van de Azteken te verbreken om wraak te nemen op zijn muitende First Mate, Hector Barbossa en om zijn geliefde schip de Black Pearl terug te veroveren. De First Mate van de Black Pearl was Hector Barbossa, die Elizabeth Swann ontvoert om met haar bloed de vloek te verbreken, want door de vloek kunnen zij niet sterven en niet voelen. Barbossa weet echter niet dat hij niet haar bloed, maar dat van Will Turner nodig heeft om de vloek te verbreken. Will en Jack vormen samen een team om Elizabeth te bevrijden en om terug te krijgen wat ooit van Jack was.

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Johnny Depp op de première van Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest in Londen, juli 2006.

Jack Sparrow ontdekt dat hij nog in het krijt staat bij de legendarische Davy Jones, kapitein van het spookachtige schip de Flying Dutchman. Jack moet een manier zien te vinden om Davy Jones tevreden te stellen en zo aan de vloek te ontkomen.

Pirates of the Caribbean: At World's End (2007)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Pirates of the Caribbean: At World's End voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Will Turner, Elizabeth Swann en de teruggekeerde Hector Barbossa reizen samen met de crew van de Black Pearl naar Davy Jones' kist om Jack Sparrow te redden. Hierna begint het grote gevecht tegen de Britse Oost-Indische Compagnie van Cutler Beckett en tegen de gevreesde Davy Jones. Will Turner sterft, en Jack steekt met de hand van Turner Jones' hart neer, waardoor Turner de nieuwe kapitein van de Flying Dutchman wordt.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jack Sparrow ontmoet zijn oude vlam, Angelica. Zij heeft zijn hulp nodig om bij de Fontein van de Eeuwige Jeugd te komen. Ze probeert haar vader Blackbeard te verjongen, zodat hij meer tijd heeft om zijn ziel te verlossen. Het wordt een race tegen de Spanjaarden en de Engelsen, waarbij ze moordlustige zeemeerminnen en zombies moeten overleven.

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jack Sparrow's geluk lijkt te verdampen als hij in de problemen komt. Hij krijgt te maken met de dodelijke geesten onder leiding van de Spaanse kapitein Salazar, een kapitein die een oude aartsvijand is van Jack. Als deze Spanjaarden ontsnappen uit de Devil's Triangle, zijn ze vastbesloten om elke piraat op zee te vermoorden. De enige hoop die Jack heeft om te kunnen overleven is op zoek gaan naar de drietand van Poseidon, een krachtig artefact dat hem de totale controle geeft over de zeeën.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personages Films
Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
(2003)
Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
(2006)
Pirates of the Caribbean: At World's End
(2007)
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
(2011)
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
(2017)
Captain Jack Sparrow Johnny Depp Johnny Depp
Anthony De La Torre (jong)
Captain Hector Barbossa Geoffrey Rush
Joshamee Gibbs Kevin McNally
Captain William "Will" Turner Orlando Bloom
Dylan Smith (jong)
Orlando Bloom Orlando Bloom
Captain Elizabeth Swann Keira Knightley
Lucinda Dryzek (jong)
Keira Knightley Keira Knightley
Marty Martin Klebba Martin Klebba
James Norrington Jack Davenport
Weatherby Swann Jonathan Pryce
Pintel Lee Arenberg
Ragetti Mackenzie Crook
Cotton David Bailie
Mullroy Angus Barnett Angus Barnett Angus Barnett
Murtogg Giles New Giles New Giles New
Theodore Groves Greg Ellis Greg Ellis
Gillette Damian O'Hare Damian O'Hare
Anamaria Zoë Saldana
Captain Davy Jones Bill Nighy
Bootstrap Bill Turner Stellan Skarsgård
Cutler Beckett Tom Hollander
Tia Dalma Naomie Harris
Sao Feng Chow Yun-Fat
Captain Edward Teague Keith Richards Keith Richards (archief)
Alexander Scheer (jong)
Henry Turner Dominic Scott Kay Brenton Thwaites
Lewis McGowan (jong)
Scrum Stephen Graham
Angelica Teach Penélope Cruz
Captain Edward "Blackbeard" Teach Ian McShane
Philip Swift Sam Claflin
Syrena Àstrid Bergès-Frisbey
Captain Armando Salazar Javier Bardem
Carina Smyth / Carina Barbossa Kaya Scodelario
Uncle Jack Paul McCartney

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

In eerste instantie zou Alan Silvestri de muziek achter Pirates of the Caribbean componeren, maar Jerry Bruckheimer wilde liever dat de muziek gecomponeerd zou worden door Hans Zimmer, met wie Jerry Bruckheimer al samenwerkte voor onder andere The Rock, Pearl Harbor en Black Hawk Down. Hans Zimmer had het echter te druk met het componeren van de muziek voor The Last Samurai en nadat hij enkele thema's, die afstammen van zijn oudere werken, in een dag en nacht schreef, moest Klaus Badelt met de rest van Media Ventures (het tegenwoordige Remote Control Productions), de studio van Hans Zimmer waar filmmuziekcomponisten samenwerken, de filmmuziek afschrijven.

Dit is de reden dat op de cd staat 'Music composed by Klaus Badelt' en "score overproduced by Hans 'Long John' Zimmer". Zimmer voltooide wel de compositie van de muziek voor de drie sequels: Dead Man's Chest, At the World's End en On Stranger Tides.

Hoewel de film een Disney-productie is, realiseerde Media Ventures voor de eerste Pirates of the Caribbean filmmuziek een zware, symfonische muziek met Keltische invloeden. De muziek voor de tweede film, die dus wel officieel gecomponeerd werd door Hans Zimmer, bevatte al iets minder van deze zware muziek. De derde soundtrack bevat heel veel nieuwe thema's die wel een hoog Disney-gehalte hebben. Met de vierde soundtrack componeerde Hans Zimmer sommige nummers met klanken van een akoestische gitaar, uitgevoerd door het gitaarduo Rodrigo y Gabriela. Het vijfde deel werd voor het eerst niet door Hans Zimmer gecomponeerd, maar door zijn voormalig assistent Geoff Zanelli, die daarvoor nieuwe thema's schreef, maar ook oud materiaal van vorige delen meenam in zijn muziek.

Soundtracks[bewerken | brontekst bewerken]

Titel Duur Componist(en) Label Release datum Hoogste positie
Nederlandse Album Top 100
Hoogste positie
Vlaamse Ultratop 200 Albums
Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl 43:50 Klaus Badelt en Hans Zimmer Walt Disney Records 22 juli 2003 69 -
Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest 58:32 Hans Zimmer 4 juli 2006 53 37
Pirates of the Caribbean: At World's End 55:50 22 mei 2007 42 17
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides 77:10 Hans Zimmer en Rodrigo y Gabriela 17 mei 2011 76 43
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales 71:42 Geoff Zanelli 26 mei 2017 - 53

Budget en opbrengst[bewerken | brontekst bewerken]

Film Budget Opbrengst wereldwijd Opmerkingen
The Curse of the Black Pearl $ 140 miljoen $ 654.264.015[2] 4e beste film van 2003
Dead Man's Chest $ 225 miljoen $ 1.066.179.725[3] Beste film van 2006
At World's End $ 300 miljoen $ 963.420.425[4] Beste film van 2007
On Stranger Tides $ 378,5 miljoen[5] $ 1.045.713.802[6] 3e beste film van 2011
Dead Men Tell No Tales $ 230 miljoen $ 794.861.794[7] 12e beste film van 2017

Spin-offmedia[bewerken | brontekst bewerken]

Het succes van de films heeft tot een mediafranchise geleid bestaande uit onder andere computerspellen en boeken. Zo zijn er van alle films computerspellen gemaakt, en bestaan er enkele losse spellen zoals Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow en Pirates of the Caribbean Online.

Er zijn twee boekenreeksen, die zich beide chronologisch gezien afspelen voor de films: Pirates of the Caribbean: Jack Sparrow en Pirates of the Caribbean: Legends of the Brethren Court.

Er is een ruilkaartspel, een Monopoly- en een zeeslag-variant van Pirates of the Caribbean.

In mei 2011 kwam LEGO met de reeks Lego Pirates of the Caribbean, inclusief LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pirates of the Caribbean van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.