Gore Verbinski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gore Verbinski
Gore Verbinski bij de première van Pirates of the Caribbean: At World's End.
Geboren 16 maart 1964
Geboorteland Verenigde Staten
Jaren actief 1989-
Beroep filmregisseur, scenarioschrijver, producer
Genre Thriller, horror, avonturenfilm, animatie
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Gregor Verbinski (Oak Ridge (Tennessee), 16 maart 1964) is een Amerikaans filmregisseur.

Verbinski startte zijn carrière als regisseur door muziekclips te regisseren voor bands als Bad Religion en Monster Magnet. Destijds werkte hij voor Palomar Pictures. Hij had daarvoor ook al gespeeld in een band, namelijk The Little Kinds. Nadat hij diverse muziekclips had geregisseerd, ging hij werken voor een reclamebureau, waar hij diverse reclames regisseerde voor onder andere Nike, Coca-Cola, Canon, Skittles en United Airlines. Voor een reclame van Budweiser, waarin een aantal kikkers de naam van het bedrijf kwaken, ontving Verbinski vier Clio Awards en een Cannes advertising Silver Lion.

Nadat Verbinski een kortfilm had gemaakt, The Ritual, maakte hij zijn eerste echte speelfilm in 1997, Mousehunt. Deze film werd een groot succes, waarna hij nog veel meer films mocht regisseren. Zo kwam in 2001 de film The Mexican uit, waarin Julia Roberts en Brad Pitt spelen. De film werd een redelijk succes. In 2002 kwam The Ring uit, een remake van een Japanse horrorfilm. Ook deze film werd een groot succes, met een omzet van 200 miljoen dollar wereldwijd.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl uit 2003 is tot nu toe de bekendste en succesvolste film van Verbinski. Toch bracht de film 600 miljoen dollar op wereldwijd. De film zorgde ervoor dat piratenfilms, die in de jaren ervoor allemaal geflopt waren, een nieuw leven in werden geblazen. Ook Johnny Depps carrière bleek door deze film nog niet op z'n eind te zijn. In 2006 en 2007 verschenen twee vervolgen op de eerste film die financieel minstens zo succesvol waren als het eerste deel. In 2011 komt er een vervolg op Pirates of the Caribbean: At World's End, maar Verbinski heeft al aangegeven hier niet aan mee te willen werken. In 2012 won hij een Oscar voor beste animatiefilm voor zijn film Rango.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]