Filmserie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een filmserie of filmreeks is een serie films die bestaan uit het eerste deel en vervolgfilms. Het grote verschil met een televisieserie is dat bij een televisieserie een van tevoren gepland aantal afleveringen vaststaat voor een heel seizoen, dat bijvoorbeeld elke dag of iedere week wordt uitgezonden. Bij een filmserie staat dat niet altijd vast. Filmreeksen ontstaan vaak uit commerciële overwegingen om voort te borduren op een succesvolle eerste film. De naamsbekendheid onder het publiek is immers al groot, en het concept van de eerste film is succesvol gebleken.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Marvel Cinematic Universe is commercieel de meest succesvolle filmserie, gevolgd door Harry Potter en James Bond-series. Andere bekende filmseries zijn:

Gecombineerde filmreeksen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinterklaas filmseries[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland bestaat sinds 2012 rond Sinterklaas een filmserie van De Club van Sinterklaas. Deze filmserie is een voortzetting van de gelijknamige tv-serie die van 1999 tot 2009 werd uitgezonden. Elk jaar verschijnt in november rond Sinterklaastijd een nieuw deel van deze filmserie in de bioscopen. Daarnaast is er sinds 2019 een nieuwe Sinterklaas-filmserie onder de naam De Grote Sinterklaasfilm die tevens jaarlijks een Sinterklaasfilm uitbrengt.

Benamingen[bewerken | brontekst bewerken]