Harry Potter (filmserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Magic wand.svg Zie ook: Portaal Harry Potter

De Harry Potterfilmserie is een Brits-Amerikaanse filmreeks gebaseerd op de zeven Harry Potterboeken van de Engelse schrijfster J.K. Rowling. De serie is compleet en telt acht avondvullende films, het laatste boek, het zevende, is in twee delen verfilmd. Daarnaast begonnen in 2012 opnamen voor een film die alleen te bezichtigen zou komen in speciale pretparken.[1]

De serie is uitgebracht door de studio's van Warner Bros. De producent is David Heyman en de belangrijkste rollen worden gespeeld door Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson. Het is de filmreeks met de hoogste omzet, zonder rekening te houden met inflatie, van wereldwijd ruim 6 miljard dollar. Alle acht uitgebrachte films staan in de top 40 van de lijst van succesvolste films aller tijden.

Films[bewerken]

Rolverdeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van acteurs in de Harry Potterfilms voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Veel bekende Britse acteurs spelen mee in de Harry Potter-films. Zo vervult veterane Maggie Smith de rol van professor Anderling. Zij is onder meer bekend van Gosford Park, Tea with Mussolini en Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood. Alan Rickman (Die Hard, Love Actually, Sense & Sensibility en Robin Hood: Prince of Thieves) speelt in de films de rol van de gehate professor Sneep. Richard Harris speelde in de eerste twee delen het schoolhoofd, professor Perkamentus. Na zijn overlijden in 2002 nam Sir Michael Gambon het over. De rol van Rubeus Hagrid wordt vertolkt door Robbie Coltrane.

De rollen van de drie vrienden Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel worden gespeeld door de tot dan toe onbekende acteurs Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson. Tom Felton speelt Draco Malfidus, de zoon van Dooddoener Lucius Malfidus, vertolkt door Jason Isaacs.

Andere bekende acteurs die hun opwachting maken in de filmreeks zijn onder meer John Cleese, Emma Thompson, Kenneth Branagh, Helena Bonham Carter, Gary Oldman, John Hurt en Ralph Fiennes als heer Voldemort.

Wikiquote Wikiquote heeft een collectie citaten gerelateerd aan Harry Potter (filmserie).