Gary Oldman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gary Oldman
Gary Oldman in 2011
Gary Oldman in 2011
Algemene informatie
Volledige naam Leonard Gary Oldman
Geboren 21 maart 1958
Land Engeland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Leonard Gary Oldman (Londen, 21 maart 1958) is een Engels acteur.

Oldman won een studiebeurs voor het Rose Bruford Drama College, alwaar hij in 1979 een graad behaalde in theater en kunst. Hij speelde later bij het Greenwich Young People's Theatre en kreeg van Time Out een Beste Nieuwkomer 1985-86 prijs voor zijn rol in The Pope's Wedding.

Oldman verscheen voor het eerst op het witte doek in de film Remembrance in 1982 en kreeg zijn eerste hoofdrol in Sid and Nancy in 1986, waarin hij de rocker Sid Vicious speelde. Hij heeft sindsdien een aantal historische figuren uitgebeeld, onder wie Ludwig van Beethoven, Lee Harvey Oswald en Pontius Pilatus. Recent is hij te zien in de Harry Potter films, waarin hij de peetoom van Harry Potter Sirius Zwarts speelt. Hij vertolkt de politiecommissaris James Gordon in de Batmanreeks van Christopher Nolan.

In 1997 schreef, regisseerde en produceerde, hij Nil by Mouth, gedeeltelijk gebaseerd op zijn leven. De film won de Alexander Korda Award voor Beste Britse Film, een BAFTA Award, de Channel 4 Director's Award, de Empire Award en werd door de British Film Academy aangemerkt als een van de 100 beste films allertijden.

Oldman heeft lange tijd geworsteld met een alcoholprobleem, en was verschillende keren gehuwd. In 2008 trouwde hij met de pop- en jazzzangeres Alexandra Edenborough.

Filmografie[bewerken]

Externe links[bewerken]