Harry Potter en de Vuurbeker (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harry Potter en de Vuurbeker
Harry Potter and the Goblet of Fire
Harry Potter en de Vuurbeker
Tagline Difficult times lie ahead, Harry
Regie Mike Newell
Producent David Barron
David Heyman
Scenario Steve Kloves
Hoofdrollen Daniel Radcliffe
Emma Watson
Rupert Grint
Muziek Patrick Doyle
John Williams (thema's)
Montage Steven Weisberg
Cinematografie Roger Pratt
Distributie Warner Bros.
Première 18 november 2005
Genre Fantasie
Speelduur 157 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 150 miljoen
Opbrengst US$ 896 miljoen[1]
Gewonnen prijzen 9
Overige nominaties 38
Voorloper Harry Potter en de Gevangene van Azkaban (2004)
Vervolg Harry Potter en de Orde van de Feniks (2007)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Harry Potter

Harry Potter en de Vuurbeker (oorspronkelijke titel: Harry Potter and the Goblet of Fire) is de vierde Harry Potterfilm, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse schrijfster J.K. Rowling. De film ging in première op 18 november 2005.

Mike Newell regisseerde de film en Steve Kloves schreef het script. De themamuziek van John Williams werd opnieuw gebruikt en aangevuld met muziek van Patrick Doyle.

De film was genomineerd voor een Academy Award, namelijk die voor de beste artdirection, maar won deze uiteindelijk niet.

Kijkwijzer beoordeelde de film geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar en ouder. Warner Bros. legde echter vast, na overleg met Kijkwijzer, dat de film enkel geschikt was voor 'kinderen boven de twaalf jaar', vanwege de 'angstaanjagende beelden, effecten en geweldacties' die in de film voorkwamen. Hetzelfde gebeurde later met Harry Potter en de Halfbloed Prins.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Aan het begin van de film ziet men een oud landhuis, waar Heer Voldemort verblijft, vergezeld door Peter Pippeling, een op dat moment nog onbekende man (later blijkt dit Bartolomeus Krenck Jr. te zijn) en zijn slang Nagini. Ze maken plannen om Voldemort dat jaar nog volledig te laten herrijzen. Een tuinman die het gesprek opvangt, wordt gedood door Voldemort.

Het vierde jaar aan Zweinstein staat voor de deur voor Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel, maar voor het zover is worden ze door de andere Wemels meegenomen naar het wereldkampioenschap Zwerkbal, waar ze met een viavia heen gaan. De avond na het kampioenschap ontstaat er echter chaos wanneer een groep Dooddoeners de boel op stelten komt zetten. Ze verdwijnen pas wanneer onverwacht het Duistere Teken, het symbool van Voldemort, aan de hemel verschijnt.

Eenmaal op Zweinstein wordt bekend dat dit jaar voor het eerst in eeuwen weer het Toverschool Toernooi zal worden gehouden. Een leerling van Zweinstein zal het in drie wedstrijden opnemen tegen leerlingen van twee andere scholen. Zweinstein organiseert dit jaar het toernooi. De andere scholen, Beauxbatons en Klammfels, sturen een delegatie naar Zweinstein. De leerling die zijn of haar school mag vertegenwoordigen wordt gekozen via de Vuurbeker, een magische beker waar alle leerlingen die oud genoeg zijn hun naam in mogen stoppen, waarna de beker uit de leerlingen van elke school willekeurig iemand kiest. De kampioen van Klammfels wordt Viktor Kruml, en voor Beauxbatons Fleur Delacour. Voor Zweinstein wordt Carlo Kannewasser gekozen, maar dan komt onverwacht ook Harry’s naam nog uit de Vuurbeker. Niemand weet hoe dit mogelijk is, aangezien Harry nog te jong is om mee te doen en hij niet zelf zijn naam in de Vuurbeker heeft gestoken. De regels stellen echter dat als een leerling is gekozen door de Vuurbeker hij er niet meer onderuit kan, hij is dan gebonden door een magisch contract. Harry moet meedoen.

Geholpen door Hermelien, Ron en de nieuwe leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten, Alastor Dolleman, worstelt Harry zich door de eerste twee opdrachten: een ei stelen van een nestelende draak en iemand redden van de meermensen die in het meer naast Zweinstein wonen. De derde opdracht is de Toverschool Trofee vinden in een mysterieuze doolhof. Harry en Carlo vinden de beker gelijktijdig. Wanneer ze hem aanraken, blijkt het ding echter een Viavia te zijn die hen naar een afgelegen kerkhof transporteert. Harry herkent de plek uit zijn droom en beseft dat ze hier niet willen zijn. Peter Pippeling en de verzwakte Voldemort wachten hen op. Peter Pippeling doodt Carlo in opdracht van Voldemort, en gebruikt vervolgens Harry’s bloed en zijn eigen vrijwillig afgesneden hand om de toverdrank die Voldemort kan doen herrijzen te voltooien.

Nu hij is herrezen roept Voldemort zijn Dooddoeners bij zich en daagt Harry uit tot een duel. Nog voor dat duel vertelt Voldemort waarom hij Harry als baby niet kon doden. Namelijk omdat de moeder van Harry haar leven gaf voor haar zoon en zo de ultieme bescherming gaf. Tijdens dit duel raken de toverstokken van Harry en Voldemort met elkaar verbonden via een straal, waarna Harry’s stok die van Voldemort dwingt tot Priori Incantatem. Uit de stok van Voldemort verschijnen geestachtige gedaantes van de mensen die hij vermoord heeft. Ze leiden Voldemort af zodat Harry met de Viavia terug kan reizen naar Zweinstein. Hij neemt het lichaam van Carlo mee.

Als Harry terugkeert met het lichaam van Carlo is het in het begin feest omdat niet iedereen gelijk merkt dat er iemand dood is. Maar deze feestsfeer is gauw over. Terug op Zweinstein blijkt dat Dolleman in werkelijkheid Bartolomeus Krenck Jr. is, een handlanger van Voldemort die zich het hele jaar door wisseldrank te drinken heeft voorgedaan als Dolleman. Hij is degene die Harry’s naam in de Vuurbeker heeft gestopt en de beker veranderde in een Viavia. Ook was hij het die het Duistere Teken opriep tijdens het WK Zwerkbal.

Aan het eind van de film gaan de afgevaardigden van de andere scholen huiswaarts, maar niet voordat Perkamentus de scholieren heeft ingelicht over Voldemorts terugkeer en hen aanspoort dat ze samen moeten spannen tegen Voldemort.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Indien van toepassing is ook de oorspronkelijke Engelse naam van het personage aangegeven.

Acteur Personage Vlag van Nederland Nasynchronisatie Nederlands Vlag van België Nasynchronisatie Vlaams
Daniel Radcliffe Harry Potter Trevor Reekers Stef Aerts
Emma Watson Hermelien Griffel / Hermione Granger Eveline Beens Marie Vinck
Rupert Grint Ron Wemel / Ron Weasley Adriaan van Veldhuizen Wouter Hendrickx
Ralph Fiennes Heer Voldemort / Lord Voldemort Frederik de Groot
David Tennant Bartolomeus Krenck Jr. / Barty Crouch Jr. Frans van Deursen
Robert Pattinson Carlo Kannewasser / Cedric Diggory Casper Veltenaar
Tom Felton Draco Malfidus / Draco Malfoy Sander van der Poel Thomas Van Praet
Devon Murray Simon Filister / Seamus Finnigan Rob Teuwen
Robbie Coltrane Rubeus Hagrid Hans Hoekman
Matthew Lewis Marcel Lubbermans / Neville Longbottom Max Beens
Michael Gambon Albus Perkamentus / Albus Dumbledore Wim van Rooij
Alan Rickman Severus Sneep / Severus Snape Filip Bolluyt
Chris Rankin Percy Wemel / Percy Weasley Rolf Koster
Oliver Phelps George Wemel / George Weasley Willem Rebergen (beide rollen)
James Phelps Fred Wemel / Fred Weasley
Julie Walters Molly Wemel / Molly Weasley Karin Bloemen
Mark Williams Arthur Wemel / Arthur Weasley Jon van Eerd Warre Borgmans
Bonnie Wright Ginny Wemel / Ginny Weasley Kirsten Fennis Isabeau Sas
David Bradley Argus Vilder / Argus Filch Stan Limburg
Warwick Davis Filius Banning / Filius Flitwick Reinder van der Naalt
Maggie Smith Minerva Anderling / Minerva McGonagall Paula Majoor
Zie ook de Lijst van acteurs in de Harry Potterfilms voor het complete overzicht.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillen met het boek[bewerken | brontekst bewerken]

De film volgt alleen de primaire verhaallijn van het boek: Harry’s deelname aan het toverschooltoernooi. Vrijwel alle subplots, zoals Hermeliens actie om de huis-elfen te bevrijden, zijn weggelaten uit de film. Dit was volgens regisseur Mike Newell noodzakelijk vanwege de dikte van het boek ".[2] Zelfs producer David Heyman gaf toe dat hij het een gemis vond dat zoveel scènes weggelaten moesten worden uit de film.[3]

Scènes die wel in de film zijn verwerkt zijn op veel punten aangepast of ingekort. Zo krijgt men het WK zwerkbal slechts kort te zien, en de chaos die de dooddoeners de avond erop veroorzaken wordt maar kort behandeld. De tuinman die aan het begin van het boek wordt vermoord wordt niet bij naam genoemd, en ook het feit dat hij connecties heeft met de dreuzelkant van Voldemorts familie wordt niet vermeld. Een ander verschil is dat in de film Harry het kieuwwier voor de tweede opdracht van Marcel Lubbermans krijgt, en niet van Dobby. Ook zijn de obstakels die Harry in de doolhof tegenkomt tijdens de laatste opdracht van het Toverschool Toernooi, zoals een sfinx en een acromantula, weggelaten. In plaats daarvan zijn de hoge heggen, die de doolhof vormen, betoverd.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd gemiddeld met positieve reacties ontvangen door critici. Op Rotten Tomatoes had de film anno 2015 een score van 88% van critici en 74% van het publiek.[4]

Een punt waar critici met name over te spreken waren, was hoe de personages duidelijk waren verouderd in de film. Daar waar ze in de voorgaande films nog vooral als kinderen werden neergezet, waren ze in deze film duidelijk tieners.

De film bracht wereldwijd 967 miljoen dollar op. Daarmee was het niet alleen de meest succesvolle film van 2005, maar ook een van de weinige films die meer dan 600 miljoen dollar wist op te brengen.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Harry Potter en de Vuurbeker (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De originele filmmuziek werd gecomponeerd door Patrick Doyle. Er werd ook een soundtrackalbum uitgebracht door Air Lyndhurst Studios, Air Edel Recording Studios, Abbey Road Studios.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Harry Potter en de Vuurbeker werd genomineerd voor 38 prijzen, waaronder een Academy Award voor "Best Achievement in Art Direction". De film won er uiteindelijk negen:

2005:

2006:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]