Alan Rickman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alan Rickman
Alan Rickman in 2011
Alan Rickman in 2011
Algemene informatie
Volledige naam Alan Sidney Patrick Rickman
Geboren 21 februari 1946
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1978-heden
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Alan Sidney Patrick Rickman (Hammersmith, Londen, 21 februari 1946) is een Engels toneel- en filmacteur. Hij won meer dan tien filmprijzen gedurende zijn acteerloopbaan, waaronder een Golden Globe (voor Rasputin), een BAFTA Award (voor Robin Hood: Prince of Thieves) en een Emmy Award (voor Rasputin).

Biografie[bewerken]

Hij werd geboren als zoon van een Ierse katholieke vader en een Methodistische moeder uit Wales. Zijn vader stierf toen Rickman acht jaar oud was en daarna werd hij alleen door zijn moeder opgevoed.

Rickman werkte als grafisch ontwerper voordat hij begin jaren zeventig werd toegelaten tot de Royal Academy of Dramatic Art in Londen. Hij maakte in het bijzonder indruk met zijn interpretatie van de mannelijke hoofdrol in Les Liaisons Dangereuses, dat de Royal Shakespeare Company in 1985 op de planken bracht.

Het brede Britse publiek leerde hem in de jaren tachtig kennen als Mr. Slope in de BBC-serie Barchester Towers, maar buiten Engeland is hij vooral bekend van zijn filmrollen. Hij speelt in Britse films meestal in kostuumdrama's, terwijl Hollywood hem doorgaans de rol van slechterik toebedeelt. Een voorbeeld van het eerste is zijn rol van de zachtaardige Kolonel Brandon in de Jane Austenverfilming Sense and Sensibility of die van de bezorgde vader in de rol van Antoine Richis in de Patrick Süskindverfilming Perfume: The story of a murderer. Slechte personages speelde hij onder andere in Die Hard (Hans Gruber), Robin Hood: Prince of Thieves (Sheriff of Nottingham) en recent in de Harry Potterverfilmingen (Severus Sneep).

Rickman speelt tevens in komische films. Voorbeelden daarvan zijn Galaxy Quest, Dogma en Love Actually. Voor de verfilming van Douglas AdamsThe Hitchhiker's Guide to the Galaxy sprak hij de stem in van Marvin the Paranoid Android.

Rickman was in 2007 te zien in Tim Burtons Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. In deze film speelt hij de immorele en arrogante Judge Turpin en is hij dus weer terug bij het spelen van een gemeen en slecht karakter. Hij spreekt fout recht, verkracht, bespiedt en heeft een pornobibliotheek. Dit alles zingend.

In juli 2009 was hij weer te zien in de rol van Severus Snape, in Harry Potter and the Half-Blood Prince. In juni 2010 waren de laatste draaidagen voor de verfilming van het het laatste Harry Potter-boek Harry Potter and the Deathly Hallows. Première deel 1: november 2010 en deel 2: juli 2011. Rickman bevestigde dat zijn laatste opname voor deze films een stemopname was waarbij hij de stem van Sneep deed over scenes van de allereerste Potter-film. In 2012 was hij te zien in een filmkomedie 'Gambit' samen met onder anderen Colin Firth, Cameron Diaz en Stanley Tucci. De regie van de film werd onder handen genomen door Michael Hoffman en het scenario werd volledig geschreven door Ethan Coen en Joel Coen. In 2013 is hij te zien in een groot aantal films. Onder andere in Randy Millers CBGB waar hij een grote rol in vertolkt samen met Rupert Grint die ook een grote rol in de Harry Potterfilms speelde. Ook is hij te zien in A Promise, Een romantisch oorlogsdrama dat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook zal hij de rol van Ronald Reagan vertolken in de dramafilm 'The Butler' samen in een rolbezetting met onder anderen Forest Whitaker, John Cusack, Robin Williams, Oprah Winffrey, Cuba Gooding Jr. en Jane Fonda.

In 2013 zal hij tevens zijn tweede eigen film regisseren A Little Chaos en daarnaast ook nog een grote rol daarin spelen samen met Kate Winslet, Matthias Schoenaerts en Stanley Tucci. Het is al een hele tijd geleden sinds hij zijn eerste film The Winter Guest (1997) regiseerde.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]