Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sweeney Todd:
The Demon Barber of Fleet Street
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Tim Burton
Producent Richard D. Zanuck
Walter Parkes
Laurie MacDonald
John Logan
Scenario John Logan
Gebaseerd op:
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street van Stephen Sondheim en Hugh Wheeler
Hoofdrollen Johnny Depp
Helena Bonham Carter
Alan Rickman
Timothy Spall
Sacha Baron Cohen
Muziek Stephen Sondheim
Montage Dariusz Wolski
Camerawerk Chris Lebenszon
Productiebedrijf Parkes/MacDonald Productions
The Zanuck Company
Distributie Warner Bros. Pictures
Première Vlag van de Verenigde Staten 21 december 2007
Vlag van Verenigd Koninkrijk 25 januari 2008
Vlag van Nederland 7 februari 2008
Vlag van België 13 februari 2008
Genre Muziek/misdaad
Speelduur 116 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget $ 50.000.000
Opbrengst $ 152.500.000
Gewonnen prijzen 1 Academy Award
Overige nominaties 72
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street is een musicalfilm uit 2007 onder regie van Tim Burton. Hij baseerde de productie op de gelijknamige musical van Stephen Sondheim uit 1979. De hoofdrollen in de verfilming werden gespeeld door Johnny Depp en Helena Bonham Carter. De film won onder meer een Oscar en twee Golden Globes.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Nadat Sweeney Todd (Johnny Depp) onterecht in de gevangenis heeft gezeten, zint hij samen met Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter) op wraak. Todd begint een kapperszaak boven de winkel van Mrs. Lovett. Samen rekenen ze af met alle vijanden en tegenstanders.

Benjamin Barker leeft intens gelukkig met zijn vrouw. Een gemene rechter genaamd Turpin die verliefd is op zijn vrouw beweert dat hij meerdere malen aan bestialiteit heeft gedaan. Hiervoor wordt hij verbannen naar een strafkamp in Australië.

Barker's vrouw blijft alleen achter in Londen en wordt verkracht door de rechter. Als Benjamin Barker terugkomt, heeft hij in de gevangenis een dysthyme stoornis opgelopen. Hij is een sociopaat geworden en wil niets liever dan wraak nemen. Hij noemt zich vanaf dat moment Sweeney Todd. Vroeger had Sweeney een kapperszaak. Als hij na 15 jaar vrijkomt, keert hij daarnaar terug.

Onder de kapperszaak zit nu de pasteiwinkel van Mevrouw Lovett. Sweeney komt er door haar achter dat de rechter zijn dochter heeft ontvoerd en opgevoed als zijn eigen kind. Lovett vertelt hem ook dat zijn vrouw dood is: ze vergiftigde zichzelf met arseen, kort na de verkrachting. De rechter blijkt ook een pedofiel te zijn, hij heeft Sweeney’s dochter Johanna namelijk meerdere keren misbruikt. De zeeman Anthony is echter verliefd op haar en wil haar bevrijden uit de klauwen van Turpin en zijn trouwe dienaar Beadle Bamford. Mevrouw Lovett probeert Sweeney weer een normale plaats in de samenleving te gegeven, waarin ze faalt aangezien Sweeney compleet op hol geslagen is. Ze denkt dat zijn depressie steeds minder wordt, maar dit is alleen maar een truc om haar op het verkeerde been te zetten.

Als mevrouw Lovett hem meeneemt naar de markt presenteert straatkapper en kwakzalver Adolfo Pirelli daar juist een 'haargroeimiddel'. Als Sweeney de kwaliteit van het product in twijfel trekt daagt Pirelli hem uit. Ze zullen ieder een iemand scheren en wie dat het gladste doet heeft gewonnen. Sweeney wint en krijgt daarmee de reputatie van beste kapper van de stad. Pirelli herkent hem echter als Benjamin Barker. Pirelli chanteert Sweeney hiermee: als hij niet met Pirelli wil samenwerken zal deze dit geheim bekendmaken en zal Turpin dit dus ook weten. Sweeney besluit Pirelli te vermoorden en snijdt zijn keel door. Kort daarna komt Turpin in Sweeney's kapperszaak. Sweeney ruikt een kans om wraak te nemen en wil zijn keel doorsnijden tijdens het scheren. Dit mislukt echter door toedoen van Anthony, die binnenkomt alvorens Sweeney kan snijden. Sweeney is woest en zint op een nieuwe kans, maar eerst moet hij van Pirelli's lijk af zien te komen. Hij weet niet wat hij met het lijk moet doen, alleen Mevrouw Lovett ziet het als een gouden kans om haar pasteiwinkel te redden voordat hij failliet gaat. Het ex-knechtje van Pirelli, Toby, helpt haar nietsvermoedend daarbij. Ze besluit namelijk het mensenvlees te verwerken in haar pasteitjes. Het meest macabere gedeelte van het plan is dat de pasteitjes ook nog eens geweldig verkopen in heel Londen. Mevrouw Lovett droomt van een respectabel bestaan met Sweeney als haar liefhebbende man en Toby als haar adoptiezoon.

Sweeney ontwikkelt onder de kappersstoel een geheim luik, dat met behulp van een hendel opengaat en alle lijken in een geheime kelder laat vallen waar de pasteitjes worden klaargemaakt. Duizenden mannen gaan nietsvermoedend in de kappersstoel zitten en keren niet levend terug: als ze in de kappersstoel zitten snijdt Sweeney hen de keel door met een scheermes. Mochten ze hierna nog leven dan breken ze hun nek in de val door het luik. Er zijn daardoor steeds meer vermiste personen in Londen. Sweeney maakt een afspraak met rechter Turpin om ook in zijn kapperszaak langs te komen en ziet een kans voor wraak.

Intussen heeft rechter Turpin zijn ongehoorzame dochter op laten sluiten in een gekkenhuis, om haar volledig naar zijn wil te buigen. Anthony hoort dit en maakt samen met Sweeney een plan om haar te bevrijden. Anthony zal haar gaan bezoeken en haar bevrijden. Vervolgens zal hij haar meenemen naar Sweeney's kapperszaak, waar ze veilig is.

Die avond komt eerst Beadle langs om de kapperszaak van Sweeney te inspecteren. Sweeney laat hem in de kappersstoel plaats nemen, snijdt zijn keel door en laat hem door het luik vallen. Toby, die door mevrouw Lovett in de kelder achtergelaten werd, ziet hoe het lijk van Beadle in de kelder terechtkomt. Hij ontdekt dan het gezamenlijke geheim van Sweeney en Lovett: er werd mensenvlees van Sweeney's slachtoffers in Lovetts pasteitjes verwerkt. Toby slaat in doodsangst op de vlucht. Sweeney en mevrouw Lovett bemerken zijn verdwijning en gaan hem zoeken, zonder succes. Tegelijkertijd brengt Anthony, die Johanna heeft bevrijd, haar naar Sweeney's kamer en gaat dan weg. Als ze alleen is hoort Johanna een bedelares naderen en verstopt zich. Sweeney keert terug naar zijn kapperszaak en betrapt daar de zonderlinge bedelares die hem begint te waarschuwen voor mevrouw Lovett. Sweeney denkt dat ze gek is en vermoordt haar. Vervolgens laat hij haar ook door het luik zakken. Net op tijd, want dan komt rechter Turpin binnen. Sweeney laat hem opnieuw plaats nemen in de kappersstoel. Sweeney confronteert de rechter met zijn ware identiteit, vlak voordat hij hem doodsteekt met het scheermes en hem door het luik laat vallen. Dan betrapt hij Johanna. Ze is vermomd en Sweeney herkent haar niet. In een golf van waanzin lijkt Sweeney haar ook te gaan vermoorden, maar dan hoort hij mevrouw Lovett schreeuwen en gaat naar de kelder.

Rechter Turpin leefde nog net toen hij in de kelder terechtkwam en maakte zo Lovett aan het schrikken, vlak voordat hij stierf. Lovett doorzoekt de lijken en herkent het lijk van de bedelares. Ze wil dit lijk blijkbaar verbranden voordat Sweeney het ziet, maar is te laat. Sweeney herkent het lijk als zijn eigen vrouw, Lucy. Hij keert zich tegen mevrouw Lovett omdat deze hem vertelde dat Lucy dood was en haar daarna hardnekkig uit Sweeney's buurt hield (dit omdat ze zelf verliefd was op Sweeney). Hierdoor vermoordde Sweeney onbewust zijn eigen vrouw. Sweeney doet alsof hij Lovett vergeeft en begint met haar te dansen. Als ze vlak bij de verbrandingsoven zijn duwt Sweeney mevrouw Lovett daarin en sluit haar op, waardoor Lovett levend verbrandt. Vervolgens knielt hij voor Lucy's lijk. Daar ziet hij in dat zijn goedgelovigheid leidde tot dit drama. Terwijl Sweeney zit te treuren verschijnt Toby achter hem. Toby zat in de kelder verstopt en zag hoe Sweeney mevrouw Lovett, zijn enige moederfiguur, levend liet verbranden. Hij pakt Sweeney's scheermes en maakt aanstalten diens keel door te snijden. Sweeney ziet hem en strekt zijn nek uit, omdat hij niet meer wil leven zonder Lucy. Toby snijdt zijn keel door en gaat weg. Sweeney bloedt dood boven het lijk van zijn geliefde Lucy: ze zijn uiteindelijk dus toch nog herenigd.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Depp, Johnny Johnny Depp Sweeney Todd / Benjamin Barker
Carter, Helena Bonham Helena Bonham Carter Mrs. Lovett
Rickman, Alan Alan Rickman Judge Turpin
Spall, Timothy Timothy Spall Beadle Bamford
Cohen, Sacha Baron Sacha Baron Cohen Signor Adolfo Pirelli/ Davey
Wisener, Jayne Jayne Wisener Johanna Barker
Sanders, Edward Edward Sanders Toby
Bower, Jamie Campbell Jamie Campbell Bower Anthony Hope
Kelly, Laura Michelle Laura Michelle Kelly Lucy Barker

Prijzen/nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

 • 2008 Academy Awards
  • Gewonnen: Best Achievement in Art Direction (Dante Ferretti)
  • Genomineerd: Best Achievement in Costume Design (Colleen Atwood)
  • Genomineerd: Best Performance by an Actor in a Leading Role (Johnny Depp)
 • 2008 Golden Globes
  • Gewonnen: Best Motion Picture - Musical or Comedy
  • Gewonnen: Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Musical or Comedy (Johnny Depp)
  • Genomineerd: Best Director - Motion Picture (Tim Burton)
  • Genomineerd: Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Musical or Comedy (Helena Bonham Carter)
 • 2008 BAFTA Awards
  • Genomineerd: Best Costume Design (Colleen Atwood)
  • Genomineerd: Best Make Up & Hair (Ivana Primorac)

Liedjes[bewerken | brontekst bewerken]

# Titel Gezongen door
1 "Opening Title"
2 "No Place Like London" Jamie Campbel Bower en Johnny Depp
3 "Worst Pies In London" Helena Bonham Carter
4 "Poor Thing" Helena Bonham Carter
5 "My Friends" Johnny Depp en Helena Bonham Carter
6 "Green Finch and Linnet Bird Jayne Wisener
7 "Alms! Alms! Laura Michelle Kelly
8 "Johanna" Jamie Campbell Bower
9 "Pirelli's Miracle Elixer Johnny Depp, Helena Bonham Carter & Edward Sanders
10 "The Contest Sacha Baron Cohen
11 "Wait" Helena Bonham Carter
12 "Ladies In Their Sensitivities" Timothy Spall
13 "Pretty Women" Johnny Depp & Alan Rickman
14 "Epiphany" Johnny Depp
15 "A Little Priest Johnny Depp & Helena Bonham Carter
16 "Johanna" Jamie Campbell Bower, Johnny Depp & Laura Michelle Kelly
17 "God, That's Good!" Edward Sanders & Helena Bonham Carter
18 "By The Sea" Helena Bonham Carter
19 "Not While I'm Around" Edward Sanders & Helena Bonham Carter
20 "Final Scene" Johnny Depp & Helena Bonham Carter

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]