Argus Vilder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Argus Vilder
Personage uit Harry Potter
The Making of Harry Potter 29-05-2012 (7358054268).jpg
Conciërge op Zweinstein
Engelse naam Argus Filch
Geslacht Man
Haar Bruin en grijs
Oogkleur Bleek
Afstamming Halfbloed (tevens Snul)
Filmvertolker David Bradley
Personage vanaf Het eerste boek
Portaal  Portaalicoon   Harry Potter

Argus Vilder (Engels: Argus Filch) is een personage uit de Harry Potterboekenreeks van J.K. Rowling. Vilder is de conciërge op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Hoewel hij niet echt "slechte" of gemene dingen doet en ook niet echt een slecht karakter heeft, heeft hij wel degelijk een kort lontje en is hij meestal erg slechtgehumeurd. Hij is erg impopulair bij de leerlingen van Zweinstein. Vilders pogingen om de leerlingen regels op te leggen omtrent bijvoorbeeld de avondklok maken het leven van Harry Potter en zijn vrienden er niet makkelijker op. Vilders kennis van het kasteel en al zijn geheime gangen is haast ongeëvenaard.

Vilder heeft een kat, Mevrouw Norks. Hij noemt haar altijd "m'n liefje". De meeste Zweinstein-leerlingen zouden haar echter het liefst een flinke schop verkopen, daar ze voor Vilder spioneert. Wanneer Mevrouw Norks een student iets ziet doen wat niet door de beugel kan, verschijnt Vilder vrijwel zeker op de plek des onheils. Mevrouw Norks volgt Rubeus Hagrid overal waar hij gaat, blijkbaar in opdracht van Vilder - hetgeen inhoudt dat er een bijzondere band bestaat tussen Vilder en Mevrouw Norks. Hagrid zou Mevrouw Norks het liefste aan zijn enorme hond Muil voorstellen...

De naam "Argus" is afkomstig uit de Griekse mythologie. Argus is daar een reus met honderd ogen, oftewel één die alles ziet.

De rol van Vilder in de films wordt gespeeld door David Bradley. Vanaf de vierde film wordt zijn rol steeds meer die van een komisch karakter. Hij laat bijvoorbeeld het kanon dat de start van een opdracht van het Toverschool Toernooi aangeeft, alle drie de keren te vroeg afgaan.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Vilder probeert al jarenlang om de "oude straffen" opnieuw te introduceren, lijfstraffen dus, zoals het ophangen aan de handen en het slaan met de zweep. In het vijfde boek, wanneer Dorothea Omber de leiding op Zweinstein overneemt, krijgt hij kort zijn zin wanneer Omber weer een Decreet invoert (nummer 29). Vilder noemde Omber "het beste dat Zweinstein ooit is overkomen" en was daarmee het enige staflid dat de zijde van Omber koos. Het is duidelijk dat het de bedoeling was van Omber om Vilder voor zich te winnen. Omber wil de kennis die Vilder van het kasteel heeft gebruiken om de leerlingen in toom te houden. Dit maakt het voor de leerlingen niet makkelijk, toch lukt het Omber en haar volgelingen niet de macht op school te krijgen, zeker niet nadat de Wemel tweeling vroegtijdig en met veel bombarie de school verliet om hun eigen winkel te beginnen.

Vilder en zijn kat zijn aartsvijanden van Foppe de Klopgeest, met wie ze continu in staat van oorlog zijn. Harry en zijn vrienden lijken soms betrokken te worden bij deze conflicten, maar ze kiezen geen partij - ze zouden niet weten welke kant ze moesten kiezen.

Vilder is een Snul. Harry komt daar achter in het tweede boek wanneer hij ziet dat Vilder een cursus "Snelspreuk voor Beginners" heeft besteld. Vilder is reuze gefrustreerd door zijn gebrek aan tovercapaciteiten, zeker omdat hij zich in een omgeving bevindt waar hij dat erg goed zou kunnen gebruiken en waar om hem heen iedereen tovert en leert toveren. Daardoor is zijn wrok jegens de leerlingen te verklaren.