Dikke Dame

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Dikke Dame
Personage uit Harry Potter
Beschermer van Griffoendor
Engelse naam The Fat Lady
Geslacht Vrouw
Afdeling Griffoendor
Filmvertolker Elizabeth Spriggs (deel 1)
Dawn French (deel 3)
Personage vanaf Harry Potter en de Steen der Wijzen (boek)
Portaal  Portaalicoon   Harry Potter

De Dikke Dame (Engels: The Fat Lady) is een personage uit de Harry Potterboekenreeks van J.K. Rowling.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Ze is een figuur op het schilderij dat gelokaliseerd is voor de ingang van de toren van Griffoendor. Wanneer je het juiste wachtwoord noemt, zwaait het schilderij opzij en kun je naar binnen. Ze is vriendelijk, maar toch zakelijk en verleent niemand toegang zonder wachtwoord. De enige uitzondering is in het zesde deel, nadat Albus Perkamentus vermoord is.

In de boeken zijn figuren op foto's en schilderijen levend, je kunt in elk geval met ze communiceren. Portretten worden in de verhalen regelmatig gebruikt als communicatiemiddel. In het vijfde boek gebruikt Albus Perkamentus het schilderij van Firminus Nigellus om alarm te slaan wanneer Arthur Wemel levensgevaarlijk gewond is.

In het derde boek speelt de Dikke Dame een rol wanneer Sirius Zwarts de toren van Griffoendor probeert binnen te dringen. Zwarts takelt de Dikke Dame toe met een mes als ze hem zonder wachtwoord niet wil binnen laten. Na de aanval wil de Dikke Dame de toren van Griffoendor niet meer bewaken en wordt ze vervangen door Heer Palagon.

Omdat Heer Palagon elke 12 uur het wachtwoord veranderde heeft Marcel Lubbermans de wachtwoorden op een briefje geschreven, omdat hij zeker wist dat hij ze zou vergeten. Dat briefje wordt door Knikkebeen, de kat van Hermelien, naar Sirius Zwarts gebracht. Zwarts sluipt binnen in een poging Rons rat Schurfie te pakken te krijgen. Niemand gelooft Ron wanneer hij zegt dat Zwarts bij zijn bed stond, dus als Professor Anderling komt kijken vraagt ze aan heer Palagon of het waar is wat Ron beweert. Wanneer het waar blijkt te zijn wordt Heer Palagon direct ontslagen en neemt de Dikke Dame haar plaats weer in op voorwaarde dat ze extra beveiliging krijgt.

In de films verschilt de plaats waar de Dikke Dame te vinden is. Zo bevindt ze zich in Harry Potter en de Steen der Wijzen aan het eind van een gang. In Harry Potter en de Gevangene van Azkaban bevindt de dame zich in het trappenhuis en hoeft men niet meer eerst door een gang naar haar toe.