Naar inhoud springen

Toverdranken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Toverdranken
Schoolvak uit Harry Potter
Lokaal op Zweinstein waar de lessen Toverdranken gegeven wordt
Professor Severus Sneep
Hildebrand Slakhoorn
Boeken Duizend Magische Kruiden en Paddenstoelen
Eerste Het eerste boek
Portaal  Portaalicoon   Harry Potter

Toverdranken (Engels: Potions) is een schoolvak dat wordt gegeven op Zweinstein, de school waar Harry Potter les krijgt in magie in de Harry Potterboeken van J.K. Rowling. Leerlingen leren vanaf hun eerste leerjaar alles over brouwen van toverdranken.

Schoolvak[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het vak werd de eerste vijf jaar van Harry's tijd op Zweinstein gegeven door professor Sneep, daarna gedurende twee jaar door professor Slakhoorn. Wie het schoolvak daarna overnam is niet bekend.

Voor het brouwen van toverdranken moeten de leerlingen voordat ze naar Zweinstein gaan een tinnen ketel, een weegschaal met gewichten en diverse ingrediënten aanschaffen. Tijdens de les leren de leerlingen de toverdranken brouwen, bekijken ze de werking ervan en leren ze alles over tegengiffen.

Harry Potter en zijn beste vriend Ron Wemel blinken niet uit in het schoolvak. Hun beste vriendin Hermelien Griffel is er wel erg goed in. Wanneer Harry in zijn zesde schooljaar les krijgt van professor Slakhoorn krijgt hij een schoolboek waarin allerlei met de hand geschreven krabbels en aantekeningen staan van de "Halfbloed Prins". Harry heeft aanvankelijk geen idee wie dat is of was, maar hij of zij geeft erg goede adviezen over toverdranken en Harry haalt door deze adviezen op te volgen plots de beste resultaten. Wanneer hij even later een spreuk uit het boek (die de "Halfbloed Prins" zelf heeft uitgevonden) tegen professor Sneep gebruikt, ontdekt hij dat Sneep de "Halfbloed Prins" is.

Soorten toverdranken[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder volgt een overzicht van toverdranken met een eigen pagina.

  • Felix Fortunatis: geeft de drinker tijdelijk geluk.
  • Veritaserum: een waarheidsdrank, de drinker wordt gedwongen de waarheid te spreken.
  • Wolfsworteldrank: recent uitgevonden toverdrank, maakt een pas getransformeerde weerwolf onschadelijk voor zijn omgeving.
  • Wisseldrank: de drinker verandert een uur lang in een bepaald persoon.
  • Amortentia: de sterkste liefdesdrank die er bestaat. Je ruikt alleen lekkere geuren.
  • Flegmaflip: kalmeert de drinker.
  • Skelettine: een uiterst onaangenaam smakende toverdrank, die verdwenen botten weer laat teruggroeien. Het effect ervan is bijzonder pijnlijk.
Zie de categorie Potions classroom van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.