Jon van Eerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jon van Eerd
Jon-van-eerd-1308134883.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Johannes Martinus Petrus Henricus Elisabeth Coleta van Eerd
Geboren 5 september 1960
Land Nederland
Werk
Beroep acteur, zanger en schrijver
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Johannes Martinus Petrus Henricus Elisabeth Coleta (Jon) van Eerd (Maastricht, 5 september 1960) is een Nederlandse acteur, zanger en schrijver.

Loopbaan[bewerken]

Van Eerd studeerde aan de Rijksuniversiteit Leiden (Engelse Taal en Letterkunde kandidaats) en aan de Universiteit van Amsterdam (Theaterwetenschap doctoraal 1989 cum laude).[1] Hij speelde ook toneel in de Verenigde Staten en Engeland. In 1982 won hij de Internationale Feats prijs voor Best Male Actor voor zijn rol in Equus.

Van Eerd speelde bij verschillende theatergezelschappen zoals Toneelgroep de Appel. Maar ook in het lichtere genre met cabareteske programma's Vreemde Trekjes en Bloedlink. De rol van Olivier B. Bommel in de musical De Trullenhoedster en de concertreeks Jon van Eerd zingt Stephen Sondheim betekenden zijn doorbraak voor het Nederlandse theater.[bron?] Hij speelde in musical- en theaterproducties als Mamma Mia!, Titanic en There's No Business Like Show Business. Sinds 10 jaar ontwikkelde Van Eerd zich zowel als acteur in, en schrijver van komedies. Toen Jos Brink ziek werd vroeg deze hem zijn rol over te nemen bij Theatergroep Purper. In het seizoen 2010/2011 speelde van Eerd de rol van Albin/ZaZa in de openingsvoorstelling van het DeLaMar Theater in Amsterdam. De voorstelling werd bijgewoond door koningin Beatrix. Voor deze rol ontving hij een Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol en een Musical Award voor beste vertaling/bewerking.

Hij speelde ook in televisieproducties en is regelmatig te horen als voice-over en stemacteur. In 2009 was hij 'de Mol' in het AVRO televisieprogramma Wie is de Mol?[2] Op 1 mei 2007 trouwde Jon van Eerd met Ton Fiere. Het paar was toen bijna vijfentwintig jaar bij elkaar.[bron?]

Prijzen[bewerken]

Deelnames[bewerken]

Scripts en scenario's/eigen werk[bewerken]

  • De Disney Collectie
  • Bijbelse Verhalen
  • Revue?! bijdragen
  • Pearl Harbor documentaire
  • Oranje Boven sitcom

Toneelstukken/eigen werk/musicals[bewerken]

Bewerkingen[bewerken]

Stemmen in televisieseries[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties