Teletubbies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Van links naar rechts: Dipsy, Po, Tinky Winky en Laa-Laa.

Teletubbies is een Engelse televisieserie, in 1996 ontwikkeld door de BBC, maar pas vanaf 1997 uitgezonden. Het programma is speciaal gemaakt voor kinderen tot 3 jaar en wordt inmiddels over de hele wereld uitgezonden: in Nederland op NPO 3, in Vlaanderen op vtmKzoom. De Teletubbies zijn zeer succesvol. In hun zogenaamde avonturen zit veel herhaling, hetgeen volgens sommigen goed is voor de ontwikkeling van kinderen.

Opzet

De Teletubbies zijn vier poppen die in en rond hun huis in een felgroen heuvellandschap allerlei eenvoudige avonturen beleven. Omwille van de doelgroep (baby's en peuters) zit er veel herhaling in de filmpjes. Zo reageren de Teletubbies spontaan als de wind opsteekt, waarna muziek volgt. Vrolijke muziek betekent een filmpje, lugubere muziek wordt gevolgd door een rollenspel. Ook wordt er weinig gesproken. Het merendeel van de tekst bestaat uit krom uitgesproken kreten die iedere aflevering terugkomen, zoals

 • A-oh! (Hallo)
 • Nogkeer! (Nog een keertje!)
 • O-oh! (Uitroep wanneer er iets verkeerd gaat)
 • Dada! (Dag dag!, aan het eind van elke aflevering)

Personages

De Teletubbie-serie kent de volgende personages:

 • Tinky Winky (paars met een driehoek op zijn hoofd, de oudste, heeft een rode handtas als speelgoed)
 • Dipsy (groen met een staafje op zijn hoofd, heeft een hoed als speelgoed)
 • Laa-Laa (geel met een krul op haar hoofd, heeft een bal als speelgoed)
 • Po (rood met een cirkel op zijn hoofd, de jongste, heeft een step als speelgoed)

Verder komt er in de serie onder andere ook Noo-Noo (zeg: Noe-Noe), een blauwe stofzuiger, voor. De Teletubbies wonen in Teletubbieland, waar veel konijnen rondhuppelen en ook pratende bloemen zijn. In de zon zit een babygezichtje verstopt, dat steeds lacht.

Omstreden

De Teletubbies waren aanvankelijk erg omstreden: bij de introductie van de Teletubbies kwam er vanuit meerdere hoeken kritiek. Zo waren opvoeddeskundigen van mening dat kinderen er slecht door zouden gaan praten, omdat de personages weinig en slecht spraken. Anderen vonden dat homoseksualiteit gepropageerd werd, door de paarse Teletubbie Tinky Winky, die een rood handtasje als speelgoed had. In mei 2007 maakte de Poolse regering zich zorgen over de invloed hiervan op kinderen en de kinderombudsvrouw Ewa Sowińska wilde een officieel onderzoek instellen. Vanuit de christelijke hoek kwam er commentaar op vermeende verwijzingen naar new age, onder meer door de vier symbolen die de Teletubbies op hun hoofd droegen.

In Nederland zouden de Teletubbies aanvankelijk gekocht en uitgezonden worden door Teleac/NOT en de EO. Na lang wikken en wegen besloot de EO uiteindelijk niet aan de aankoop mee te werken.

Toen de Teletubbies in 1998 in Nederland op televisie verschenen, kwam de nog jonge omroep BNN met een parodie: de Tering Tubbies, waar vooral veel seks en geweld in voorkwam. Na enkele maanden werd het programma wegens het vele protest (niet in de laatste plaats van de BBC) beëindigd.

Teletubbieland en de Huisheuvel

Niet alle kinderen kunnen vrij buiten spelen, vandaar dat Teletubbieland bewust is ontworpen als een weidse groene buitenruimte. De Teletubbies afleveringen werden bij "Sweet Knowle Farm" opgenomen - op een groene heuvel met echte bloemen, echte bomen, echte (Vlaamse reus) konijnen, windmolens en stemtoeters. De Sweet Knowle Farm is een boerderij gelegen in het Britse Wimpstone, een dorp gelegen tussen Stratford-upon-Avon en Shipston-on-Stour in het landelijke Engelse Warwickshire.

Hoewel in de buitenlucht wordt gefilmd, worden de lucht en de wolken met de computer toegevoegd. Als dat niet gedaan zou worden, zou men een weiland met schapen en hoogspanningsmasten te zien krijgen.

Voor het begin van de opnames was Teletubbieland nog een groot gat in de grond. De bloemen en andere sets zijn inmiddels verdwenen. Op de plaats waar de Huisheuvel heeft gestaan is nu een meertje gemaakt.

De coördinaten van Teletubbieland zijn 52° 7′ 31.77″ N, 1° 42′ 12.41″ W.

Stemmen

Personage Britse versie Nederlandse versie Vlaamse versie
Tinky Winky Mark Heenehan Stan Limburg
Dipsy John Simmit Huub Dikstaal Karen De Visscher
Laa-Laa Nikky Smedley Marjolein Algera
Po Pui Fan Lee Marlies Somers Vicky Florus
Verteller Tim Whitnall Jon van Eerd Luc Vandeput
Omroeper John Thompson Fred Meijer
Baby in zon Jessica Smith Jessica Smith

Nieuwe afleveringen

Op 13 juni 2014 raakte bekend dat de BBC nieuwe afleveringen van het kinderprogramma gaat opnemen. Het bekende decor zal een modernere look krijgen, maar zal 'de erfenis respecteren', zo liet producent Darrall Macqueen weten. Wanneer de nieuwe afleveringen te zien zullen zijn, is nog niet duidelijk.[1]

Trivia

Externe link

 1. "Na meer dan 10 jaar nieuwe afleveringen Teletubbies". Het Nieuwsblad
 2. De politieke carrière van Steve Stevaert. Knack (2 april 2015) Geraadpleegd op 16 juli 2015
 3. De sp.a-wonderboy die teletubbie werd. HLN.be (2 april 2014) Geraadpleegd op 16 juli 2015