Naar inhoud springen

James Gordon (DC)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
James Gordon
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Detective Comics #27
(mei 1939)
Bedenker(s) Bob Kane
Bill Finger
Gespeeld door Lyle Talbot, Neil Hamilton, Pat Hingle, Gary Oldman, J.K. Simmons, Benjamin McKenzie, Jeffrey Wright
Stemacteur(s) Ted Knight, Lennie Weinrib, Bob Hastings, Ron McLarty, Mitch Pileggi, Jim Meskimen, Keith Ferguson, Tom Kane, Gary Cole, Corey Burton, Bryan Cranston, David Kaye, Townsend Coleman, David Selby, Eric Bauza, Kurtwood Smith, Michael J. Gough, Bruce Thomas, Chris Cox, Jonathan Banks, Steven Blum, Tom Kenny, Ben McKenzie, Ray Wise, Maurice LaMarhce, Hector Elizondo, Scott Patterson, Fred Tatasciore, Christopher Meloni, Billy Burke
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) James Worthington "Jim" Gordon
Bekende aliassen Jim Gordon
Thuiswereld Gotham City
Familie Barbara Gordon (dochter)
Lid (geweest) van Gotham City Police Department
Superkrachten Geen

James "Jim" Worthington Gordon is een personage uit de Batman-strips van DC Comics. Hij is bedacht door Bill Finger en Bob Kane, en maakte zijn debuut in Detective Comics #27 (mei 1939).

In de meeste incarnaties van Batman is Gordon een politiecommissaris in Gotham City. Hij spant vaak samen met Batman om de stad te verlossen van de misdaad en corrupte agenten. Hij is vaak wat sceptisch over Batmans vigilante gedrag.

Gordon is een belangrijk personage in de Batman franchise, en doet dan ook in vrijwel elke incarnatie van Batman mee.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Gordon is een politiecommissaris in Gotham City. Hij roept geregeld de hulp in van Batman. Omdat DC de continuïteit van zijn comics meerdere malen heeft aangepast, verschilt Gordons geschiedenis per verhaal.

De huidige versie van Gordon werd geïntroduceerd in de jaren 80. Deze versie van Gordon had 15 jaar in Chicago gewerkt, maar werd weer overgeplaatst naar de politie in Gotham City. Al snel ontmoette hij Batman en besefte dat de hulp van deze superheld sterk nodig was. Gordon is de persoon die toegang heeft tot het Bat signaal, en deze altijd gebruikt om Batman op te roepen.

In de originele comics had Gordon een dochter genaamd Barbara, die zonder zijn medeweten met Batman meevocht als Batgirl. In de huidige continuïteit is ze zijn geadopteerde dochter. Uiteindelijk leerde hij haar geheime identiteit, maar hield het feit dat hij dit wist voor zich omdat hij wilde dat ze het hem zelf zou vertellen.

Na meer dan 20 jaar dienst ging Gordon na afloop van de “No Man’s Land” verhaallijn met pensioen.

Gordon en Batmans identiteit[bewerken | brontekst bewerken]

In de meeste versies van de franchise is Gordon niet op de hoogte van Batmans ware identiteit, hoewel veel fans en schrijvers van de strip van mening zijn dat Gordon slim genoeg is om het raadsel over Batmans alter-ego op te lossen.

In de verhaallijn “Blind Justice” uit de jaren 80 werd wel sterk de indruk gewekt dat Gordon op de hoogte is van het feit dat Bruce Wayne Batman is. In het verhaal Batman: The Dark Knight Returns, die zich afspeelt in een andere continuïteit dan de meeste DC strips, was Gordon inmiddels goed op de hoogte van Batmans’ identiteit.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]