Mad Hatter (DC)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mad Hatter
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Batman #49 (oktober – november 1948)
Bedenker(s) Bob Kane
Bill Finger
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Jervis Tetch
Lid (geweest) van Secret Six
Grootste vijand(en) Batman
Superkrachten Beschikt over technologische apparaten om mensen in zijn macht te krijgen.

De Mad Hatter is een fictieve superschurk uit de Batman-stripserie van DC Comics. Hij is gemodelleerd naar het gelijknamige personage uit Lewis Carrolls boek Alice's Adventures in Wonderland.

Geschiedenis[bewerken]

De Mad Hatter is in werkelijkheid Jervis Tetch, een hoedenfanaat en een groot fan van het verhaal Alice's Adventures in Wonderland. Hij lijdt aan een obsessieve-compulsieve stoornis en een psychotische manische depressie. Hij kan tevens vaak geen fictie onderscheiden van werkelijkheid.

Bij zijn debuut in de Batman-strips probeerde Mad Hatter een trofee te stelen uit de Gotham jachtclub, maar werd door Batman gestopt. Al snel keerde hij weer terug en werd een vaste vijand van Batman. Net als veel vijanden van Batman werd hij in recente jaren een grimmiger personage dan voorheen.

In 1983 werd onthuld dat Mad Hatter mensen in zijn macht kan krijgen via speciale apparaten die hij verstopt in hoeden.

Op een gegeven moment ging Mad Hatters obsessie voor het Alice in Wonderland-verhaal zo ver, dat hij mensen begon te ontvoeren die overeenkomsten vertoonden met de personages uit dit verhaal. Een van zijn slachtoffers was Barbara Gordon, de toekomstige Batgirl.

Mad Hatter was een tijdje lid van de Secret Six.

Uiterlijk[bewerken]

Mad Hatters uiterlijk is in de loop der jaren veranderd. Zijn voornaamste kenmerken zijn gebleven. Aanvankelijk was hij een erg klein mannetje. In de jaren 80 werd dit veranderd naar een persoon van gemiddelde lengte. Zijn hoofd is wat aan de grote kant in verhouding tot zijn lichaam, en sinds kort heeft hij ook erg grote tanden.

Krachten en vaardigheden[bewerken]

Hoewel Mad Hatter geen superkrachten bezit, is hij een briljante neuroloog met veel kennis over hoe hij het menselijk brein kan manipuleren. Hiertoe gebruikt hij zowel hypnose als speciale apparaten die hij het liefst in hoeden verstopt.

Dubbelganger[bewerken]

Toen Jervis Tetch voor het eerst was gearresteerd, dook na zijn arrestatie een tweede Mad Hatter op. Dit bleek al gauw een imitator te zijn. Deze Mad Hatter was wel goed bij zijn verstand, en was voornamelijk een dief. Zijn hoeden bevatten verschillende wapens zoals vlammenwerpers en kettingzagen.

De tweede Mad Hatter is inmiddels uit de serie verdwenen, maar wat er precies met hem is gebeurd is niet bekend.


In andere media[bewerken]

Externe link[bewerken]