Lewis Carroll

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lewis Carroll
Lewis Carroll
Portret door fotograaf Oscar Gustave Rejlander (1883)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Charles Lutwidge Dodgson (Lewis Carroll)
Geboortedatum 27 januari 1832
Geboorteplaats Daresbury
Overlijdensdatum 14 januari 1898
Overlijdensplaats Guildford
Begraafplaats SurreyBewerken op Wikidata
Locatie begraafplaats Begraafplaats op Find a Grave
Locatie graf Graf op Find a Grave
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Wiskunde
Publicaties Alice's Adventures in Wonderland, Through the Looking-Glass, The Hunting of the Snark, The Russian Journal and Other Selections from the Works of Lewis Carroll
Bekend van Alice's Adventures in Wonderland, Through the Looking-Glass, Jabberwocky, The Walrus and the Carpenter, The Hunting of the Snark, Sylvie and BrunoBewerken op Wikidata
Alma mater Christ Church
Rugby School
Universiteit van OxfordBewerken op Wikidata
Overig
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Wiskunde
Literatuur

Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson, (Daresbury, 27 januari 1832Guildford, 14 januari 1898) was een Engelse diaken in de Anglicaanse Kerk, wiskundige en logicus, die vooral bekend is geworden door zijn kinderboeken. Hij was het derde kind en de oudste zoon in een gezin van elf kinderen. In januari 1851 vertrok hij naar Oxford waar hij in 1854 cum laude in de wiskunde afstudeerde aan Christ Church. Later werd hij daar lector, tot 1881. Hij stierf op 14 januari 1898 aan de gevolgen van een longontsteking in Guildford, waar hij ook begraven werd.

Zijn beroemdste werken zijn:

De illustraties van Sir John Tenniel bij de boeken zijn ook wereldberoemd geworden.

Het personage Alice is gebaseerd op Alice Liddell (1852-1934), een dochter van een collega-docent aan de Universiteit van Oxford, van wiens gezin hij een huisvriend was.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Dodgson was een voor zijn tijd lange en slanke man. Hij liep scheef (vermoedelijk door een knieblessure op middelbare leeftijd), was doof aan een oor en hij stotterde.[1] Ook was hij een wat neurotische, zonderlinge man die makkelijk met jonge meisjes omging en bevriend raakte. Hij kon goochelen en had altijd wat bij zich om kinderen die hij tegenkwam mee te vermaken. Omgang met volwassenen ging hem niet goed af. Zijn werk biedt naast een groot aantal logische en wiskundige grapjes (voor wie er oog voor heeft) een ongewone rijkdom aan mogelijke freudiaanse duidingen.

Fotografie[bewerken | brontekst bewerken]

Alice Liddell as a beggar girl
Foto van Lewis Carroll (1858)

Hij was een amateurfotograaf in het begintijdperk van de natte-plaatfotografie en maakte foto's van velerlei onderwerpen, waaronder skeletten, speelgoed en landschappen. Ook maakte hij portretten van mannen, vrouwen[2] en (soms gedeeltelijk ontklede) kinderen, waarbij hij toestemming had van de ouders. Niettemin vond Alice' moeder het na een poos beter dat ze elkaar niet meer zagen. Hij onderhield met Alice en een aantal andere vriendinnetjes een levendige correspondentie. Een van zijn foto's van Alice werd door Edward Steichen geselecteerd en opgenomen in de wereldberoemde tentoonstelling The Family of Man.[3]

Carrière als schrijver[bewerken | brontekst bewerken]

Zelfportret van Lewis Carroll (1875)

Nadat Alice's Adventures in Wonderland bij uitgever Alexander Macmillan in 1865 voor het eerst was uitgekomen kreeg het veel lovende recensies in de pers. In 1866, 1867 en 1868 verscheen ieder jaar al een nieuwe editie.[4] Daarna verschenen er tussen 1869 en 1889 zesentwintig herdrukken in Engeland[5] en begonnen er ook vele vertalingen in andere landen te verschijnen. In 1871 kwam het vervolg op zijn succesvolle boek uit onder de titel Through the Looking-Glass, and What Alice Found There. Zijn verworven roem en rijkdom stond echter op gespannen voet met zijn werk in de wetenschap. Tot 1881 wijdde hij zich vooral aan zijn docentschap aan Christ Church College. Na zijn pensionering schreef hij nog het tweedelige Silvie and Bruno (1889-1893).

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Carroll, Lewis, Haughton, Hugh (1998), Alice's Adventures in Wonderland and Through the Looking-Glass. Penguin Books, Londen, xvi. ISBN 0140433171.
  2. Brown, Sally N. (2009), The Original Alice. The Folio Society, pp. 7-11.
  3. (en) Edward Steichen (15e druk 2016), The Family of Man. The Museum of Modern Art, pp. 191. ISBN 9780870703416.
  4. Brown, Sally N. (2009), The Original Alice. The Folio Society, pp. 25.
  5. Brown, Sally N. (2009), The Original Alice. The Folio Society, pp. 26.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Carel Peeters, Het wonderland van Lewis Carroll, Uitgeverij De Harmonie, 2012, ISBN 9789076168456

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Lewis Carroll op de Engelstalige Wikisource.
Zie de categorie Lewis Carroll van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.