Gotham (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gotham
Genre Actie, misdaad, drama
Speelduur 44 - 49 minuten
Bedenker Bruno Heller
Hoofdrollen Ben McKenzie
Donal Logue
David Mazouz
Zabryna Guevara
Sean Pertwee
Robin Lord Taylor
Erin Richards
Camren Bicondova
Cory Michael Smith
Jada Pinkett Smith
Cameron Monaghan
Muziek Graeme Revell
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Scott White
Productiebedrijf DC Entertainment
Uitzendingen
Start 22 september 2014
Afleveringen 86
Seizoenen 4
Netwerk of omroep Fox
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Gotham is een Amerikaanse misdaadserie van de zender FOX, bedacht door Bruno Heller. De serie is gebaseerd op de personages uit de Batman-strips van DC Comics, maar speelt zich jaren voor Batman af. In plaats daarvan staat rechercheur James Gordon centraal, gespeeld door Ben McKenzie.

De serie wordt in de Verenigde Staten sinds 22 september 2014 uitgezonden. De serie wordt in Nederland sinds 17 januari 2015 uitgezonden op Veronica en in België sinds 29 januari 2015 uitgezonden op VIER.[1] Oorspronkelijk bestond het eerste seizoen uit 16 afleveringen, maar dit werd opgevoerd naar 22.

Plot[bewerken]

James Gordon, een nieuwe rechercheur bij de politie van Gotham City, krijgt de opdracht om samen met ervaren rechercheur Harvey Bullock één van de meest geruchtmakende zaken in Gotham ooit te onderzoeken: de moord op Thomas en Martha Wayne. Tijdens zijn onderzoek ontmoet Gordon de jonge zoon van het duo, Bruce, die nu door zijn butler Alfred Pennyworth wordt opgevoed. Tijdens het onderzoek raakt Gordon betrokken bij de Gothamse maffiafamilies en hun bondgenoten, zoals Fish Mooney, Don Carmine Falcone, en de Italiaanse maffiabaas Salvatore Maroni. Tevens wordt in de loop van de serie de oorsprong getoond van enkele van Batman's bekende tegenstanders, zoals Penguin, Riddler, Catwoman, de Joker, Two-Face, en Poison Ivy.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Rol
Ben McKenzie Rechercheur James Gordon
Jada Pinkett Smith Maria Mercedes "Fish" Mooney
Donal Logue Rechercheur Harvey Bullock
Morena Baccarin Dr. Leslie Thompkins
Sean Pertwee Alfred Pennyworth
David Mazouz Bruce Wayne
Robin Lord Taylor Oswald Cobblepot
Erin Richards Barbara Kean
Zabryna Guevara Capt. Sarah Essen
Camren Bicondova Selina "Cat" Kyle
Cory Michael Smith Edward Nygma
John Doman Carmine "The Roman" Falcone
Victoria Cartagena Rechercheur Renee Montoya
Andrew Stewart-Jones Rechercheur Crispus Allen
Chris Chalk Lucius Fox

Productie[bewerken]

Fox maakte op 24 september 2013 bekend dat de serie gemaakt zou gaan worden. Op 5 mei 2014 kreeg Bruno Heller opdracht om 16 afleveringen te produceren voor het eerste seizoen.[2]

In januari 2014 begonnen de geruchten dat Donal Logue de rol van James Gordon zou gaan vertolken zich ronde te doen, maar Logue ontkende dit via zijn Twitteraccount. Logue kreeg uiteindelijk inderdaad niet de rol van Gordon, maar die van Harvey Bullock. In februari 2014 werd Ben McKenzie gecast als James Gordon, en begin maart 2014 David Mazouz als Bruce Wayne.

Ontvangst[bewerken]

In juli 2014 werd de pilotaflevering van de serie vertoond op de San Diego Comic-Con International.

Op Rotten Tomatoes geeft momenteel 90% van de recensenten de serie een positieve beoordeling. De serie werd tevens genomineerd voor drie People's Choice Awards, te weten favoriete nieuwe dramaserie, favoriete acteur in een nieuwe serie (Benjamin McKenzie) en favoriete actrice in een nieuwe serie (Jada Pinkett Smith).

Afleveringen[bewerken]

Seizoen 1 (2014-15)[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
11 Pilot Danny CannonBruno Heller22 september 2014
Nieuwbakken rechercheur James Gordon en zijn partner Harvey Bullock krijgen de opdracht de moord op Thomas en Martha Wayne te onderzoeken. Het straatweesje Selina Kyle was getuige van de moord. Gordon ontmoet de zoon van de Waynes, Bruce. Hij leeft mee met hem omdat Bruce getuige was van de moord op zijn ouders. Het onderzoek leidt naar een man die vrij is op borg, Mario Pepper, die wordt neergeschoten door Bullock wanneer hij op de vlucht slaat en Gordon aanvalt. Gordon ontdekt dat Pepper er ingeluisd werd om hen naar de maffiosi Fish Mooney te leiden. Mooney neemt eerst Gordon en later Bullock gevangen, maar ze worden bevrijd door haar baas, de maffialeider Carmine Falcone. In ruil voor hun vrijlating eist Falcone dat Gordon Oswald Cobblepot doodt, een lid van een laag niveau van Mooney's bende, die informant is voor de dienst Zware Misdrijven van Gotham, met name voor onderzoekers Renee Montoya en Crispus Allen. Gordon ensceneert de dood van Cobblepot en vertelt hem nooit terug te keren naar Gotham. Gordon en Bullock worden gelauwerd voor het oplossen van de moord op het echtpaar Wayne, maar Gordon biecht de waarheid op aan Bruce en diens butler, Alfred Pennyworth. Als Gordon Wayne Manor verlaat, sluipt Selina Kyle rond het domein. 
22 Selina Kyle Danny CannonBruno Heller29 september 2014
De moord op een dakloze zorgt ervoor dat Gordon en Bullock een onderzoek starten naar de ontvoeringen van straatkinderen door het duo Patti en Doug, ondergeschikten van de Poppenmaker die zich voordoen als leden van het Daklozenproject dat opgericht werd door burgemeester Aubrey James. Ondertussen heeft Oswald Cobblepot toevlucht gezocht in een gehuurde aanhangwagen na zijn geënsceneerde dood, vanwaar hij zijn terugkeer naar Gotham plant. Nadat Patti en Doug weten te ontsnappen vanuit de pharmaceutische winkel van Morry Quillan, eigenaar van Quillin Pharma, verkondigt burgemeester James zijn plannen om de dakloze kinderen van Gotham te helpen. Dit houdt in dat alle straatkinderen verzameld en dat ze dan buiten de stad verscheept worden. Patti en Doug keren terug en kapen één van de bussen met straatkinderen, waaronder Selina Kyle zich bevindt. Nadat Bullock Quillan ondervraagt heeft, verkrijgt Gordon een aanwijzing die naar de rederij Trident International Shipping leidt. Gordon en Bullock arriveren bij de rederij en arresteren Patti en Doug en ontmoeten Selina. Terwijl Bruce een oplossing zoekt om de straatkinderen te helpen, praat Gordon met Selina die hem zegt dat ze hem in de gaten hield tijdens zijn bezoekjes aan Bruce. Ze heeft misschien wel informatie over de persoon die de Waynes vermoordde. 
33 The Balloonman Dermott DownsJohn Stephens6 oktober 2014
Gordon en Bullock zijn een vigilante op het spoor die zich richt op corrupte burgers van Gotham. Hij wordt de "Ballonnenman" genoemd omdat hij zijn slachtoffers vastbindt aan weerballonnen. Montoya en Allen ondervragen Gordon over Cobblepot, die terugkeert naar Gotham om wraak te nemen op Fish Mooney. Hij krijgt een baantje in het restaurant van de maffia-Don Salvatore Maroni, en wordt bevriend met Maroni zelf. Mooney zorgt ervoor dat Natalia, de minnares van Falcone, gewond geraakt bij een zogezegde overval nadat de mannen van Falcone een ober die een seksuele relatie had met Mooney zwaar hebben afgetuigd. Gordon realiseert zich dat de Ballonnenman de sociaal werker van Jeugdzorg Davis Lamond is. Lamond werd gedreven tot het veranderen in de Ballonnenman nadat corrupte ambtenaren weigerden om de straatkinderen te helpen. Hij waarschuwt Gordon dat meerdere vigilantes in zijn voetsporen zullen treden. Als Gordon later thuiskomt in zijn appartement, krijgt hij een verrassingsbezoek van Cobblepot. 
44 Arkham TJ ScottKen Woodruff13 oktober 2014
Gordon ontdekt het Arkham Plan wanneer hij op bezoek gaat bij Bruce Wayne, waar Alfred vertelt dat Carmine Falcone en burgemeester James het project steunen zodat het Arkham District zich kan verbeteren. Een onbekende huurmoordenaar heeft het gemunt op raadsleden van de stad die betrokken zijn bij het project. Nadat drie gemaskerde mannen het restaurant van Maroni aanvielen, wordt Cobblepot gepromoveerd tot manager van het restaurant, aangezien hij een tas met geld wist te redden en de vorige manager gedood werd. Mooney laat twee zangeressen tegen elkaar uitkomen voor de opening van haar nachtclub met Liza als de winnares. Burgemeester James organiseert een vergadering over het Arkham Plan. Hij kondigt aan dat Falcone de huiselijke ontwikkelingsprojecten zal leiden en dat Maroni het Asylum zal opknappen en een afvalverwerkingsbedrijf zal opstarten. Later zoekt Cobblepot de drie overvallers van het restaurant op. Het blijkt dat het drietal door Cobblepot zelf werd ingehuurd, waarbij hij hen doodt door hen vergiftigde cannoli voor te schotelen. 
55 Viper Tim HunterRebecca Perry Cutter20 oktober 2014
Bruce zoekt een manier waarop hij de kaderleden van Wayne Enterprises kan spreken zodat hij hun betrokkenheid bij het Arkham District Project te weten kan komen. Een nieuwe drug met de naam "Viper" doet de ronde op de straten van Gotham. De gebruikers worden supersterk, maar uiteindelijk doodt de drug hen. Maroni is van plan een casino dat eigendom is van Falcone te beroven. Cobblepot vertelt over zijn verleden aan Maroni. Gordon ontdekt dat "Viper" verdeeld wordt op een liefdadigheidsevenement dat gehouden wordt door WellZyn en Wayne Enterprises. Gordon schiet op de bus met drugs op het dak, die een voormalig werknemer van WellZyn, Stan Potolsky, wil gebruiken om de gasten te besmetten met de drug. Potolsky wordt ontdekt en springt van het dak. Hij vertelde Gordon om pakhuis 39 te onderzoeken, waar Gordon en Bullock later niets kunnen vinden. Kaderleden van Wayne Enterprises blijken het vooraf leeg gehaald te hebben. Wanneer Mooney plannen maakt om samen te zweren tegen Falcone met haar minnaar en Russische maffiabaas Nikolai, zoekt een vermomde Liza hem op in het park waar ze hem kennis laat maken met haar operamuziek. 
66 Spirit of the Goat TJ ScottBen Edlund27 oktober 2014
Tien jaar geleden richtte een gemaskerde moordenaar die zich de "Geest van de Geit" noemde, zich op de eerstgeboren kinderen van de elite van Gotham. De Geit richtte zich op een meisje met de naam Shelley Lawson, waardoor een jonge Bullock en diens toenmalige partner Dix haar probeerden te redden. Wanneer ze het meisje dood vinden, vinden ze ook de moordenaar, Randall Milkie, die beweert dat Randall Milkie dood is wanneer hij de rechercheurs aanvalt. Milkie wordt neergeschoten door Bullock nadat Dix zwaargewond raakte na een val. Tien jaar later vindt Bullock de vermoorde dochter van Robert Hastings, Amanda. Ze is vermoord op dezelfde manier als die van de Geit destijds. Tijdens de autopsie vindt Bullock een munt in haar nek, het handelsmerk van Milkie. Enkel hijzelf en Dix wisten hiervan, wat betekent dat het geen bedrieger is geweest. Ze ontdekken dat de psychotherapeut van Hastings, Dr. Marks, zowel Milkie als de nieuwe dader hypnotiseerde om de Geit te worden om zo de rijken en de corrupten van Gotham angst aan te jagen. De "moord" op Cobblepot wordt ook onderzocht, met Gordon als hoofdverdachte nadat Montoya en Allen uiteindelijk een getuige hebben gevonden vlak bij de rivier. Wanneer ze Gordon en Bullock willen arresteren komt Cobblepot het politiekantoor binnen, wat wrijvingen veroorzaakt tussen Gordon en Bullock. 
77 Penguin's Umbrella Rob BaileyBruno Heller3 november 2014
Gordon brengt zijn vrouw Barbara naar het busstation, waar hij haar zegt Gotham te verlaten. Cobblepot brengt Carbone en twee andere handlangers naar de schuilplaats van Nikolai, waar hij zowel Nikolai als Carbone doodt. De escalerende maffia-oorlog komt tot een einde wanneer beide families een ruil in grondgebied doorvoeren. Een dronken Bullock herevalueert zijn keuze om Gordon te helpen, en de partners proberen om burgemeester James en Falcone te arresteren. Ze staken hun poging als ze ontdekken dat Falcone en de huurmoordenaar Victor Zsasz Barbara in hun macht hebben. Barbara keerde terug naar Gotham om te onderhandelen met Falcone over Gordon. Wanneer Falcone later zijn kippen verzorgt, zoekt Cobblepot hem op. Falcone vertelt hem dat alles verloopt zoals Cobblepot had voorspeld. In een flashback wordt getoond dat Cobblepot en Falcone een deal hebben gesloten, waarbij Falcone Gordon verantwoordelijk zou maken voor de "moord" op Cobblepot. Zo kreeg Cobblepot de kans om te overleven en in ruil een verbond te sluiten met Maroni, zodat hij alle info kon doorspelen naar Falcone. Cobblepot vertelt Falcone dat Mooney en Nikolai samenzweren tegen hem. 
88 The Mask Paul A. EdwardsJohn Stephens10 november 2014
Bruce keert terug naar school, waar hij problemen krijgt met enkele studenten, waaronder Tommy Elliott, die hem uitlacht met de dood van zijn ouders. Bruce vraagt aan Alfred om hem te leren hoe hij zich moet verdedigen. Gordon en Bullock voeren een onderzoek naar Black Mask, alias Richard Sionis, die een illegale en dodelijke vechtclub uitbaat. De slachtoffers zijn de personen die solliciteerden bij Sionis Investments. De overwinnaar van het gevecht krijgt de baan bij Sionis. Ondertussen lijkt Liza's trouw aan Mooney te verzwakken wanneer ze ontdekt dat Mooney Falcone wil vermoorden. Mooney dwingt haar om een grootboek te stelen uit Falcones kantoor waarmee ze hem misschien kunnen beschuldigen. Wanneer Gordon ontdekt wordt bij de vechtclub vraagt Bullock versterking om Gordon te vinden. Nadat Black Mask en de betrokkenen gearresteerd zijn, vertelt rechercheur Alvarez aan Gordon dat Selina Kyle aangehouden is na een klerenwinkel te hebben beroofd. 
99 Harvey Dent Karen GaviolaKen Woodruff17 november 2014
Gordon laat Selina achter in Wayne Manor voor haar veiligheid. Tijdens een gevangenentransport van de Blackgategevangenis naar het St. Mark Psychiatrisch Hospitaal wordt de krankzinnige bommenmaker Ian Hargrove ontvoerd door de Russische maffia, die zich willen wreken op Carmine Falcone na de moord op Nikolai. Gordon ontmoet Harvey Dent, die denkt dat de magnaat Dick Lovecraft achter de moord op Thomas en Martha Wayne zit. Wanneer Gordon en Bullock Hargrove vinden in een verlaten metaalfabriek, blijken ze in een hinderlaag gelokt te zijn door handlangers van de Russische maffia die komaf willen maken met Hargrove. Gemanipuleerd door Fish Mooney, richt de nieuwe Russische maffiabaas Gregor Kasyanov zich op Falcones geld. Wanneer er een politie-impasse ontstaat, explodeert de gepantserde vrachtwagen van de Russen door een afstandsbediening bediend door Butch Gilzean. Cobblepot bezoekt Liza in haar appartement. Hij vertelt haar dat hij weet dat ze spioneert voor Mooney, maar dat hij niets zal zeggen tegen Falcone. Op een persconferentie zegt burgemeester James dat Arkham Asylum opnieuw opengaat om de gestoorde criminelen te huisvesten, waaronder Hargrove. Later die avond laat Gordon een bericht achter voor Barbara, maar hij is er zich niet van bewust dat ze bij Renee Montoya blijft overnachten. 
1010 Lovecraft Guy FerlandRebecca Dameron24 november 2014
Een groep moordenaars geleid door Copperhead dringen Wayne Manor binnen. Alfred weet hen af te weren, zodat Bruce en Selina kunnen ontsnappen. Alfred zoekt Gordon en Bullock op om hem te helpen zoeken naar de twee. Cobblepot vertelt Falcone dat er een mol voor hem werkt in de rangen van Mooney. Dent verdenkt Dick Lovecraft ervan de moordenaars ingehuurd te hebben. Ondertussen doodt Falcone de Ierse gangster Bannion, die het wapenarsenaal niet wist te bewaken. Hij verhoogt de bijdrage die al de bendeleiders en maffiosi aan hem moeten betalen. Selina vertelt Bruce dat de moordenaars voor haar kwamen, en niet voor hem. Hij leidt hem naar een ondergrondse plek die dient als winkelcentrum voor de straatkinderen. Ze ontmoeten Ivy Pepper, die Selina vertelt dat haar heler Clyde bezig is in de Narrows. Gordon vindt Lovecraft, die beweert dat diegenen die achter Selina zitten, ook achter hem aan zitten. Hij geeft Gordon enkele bestanden over de effecten van Wayne Enterprises. Ze worden aangevallen door dezelfde moordenaars, die Lovecraft doden en Gordon bewusteloos slaan. Bruce en Selina zoeken Clyde op, maar worden gegrepen door diens vennoten. De moordenaars arriveren om Selina op te eisen. Selina slaat één van hen bewusteloos, vlak voor Bullock en Alfred arriveren. Copperhead achtervolgt Bruce, en eist te weten waar Selina is. Clyde en de betrokkenen worden gearresteerd. Burgemeester James besluit de dood van Lovecraft te laten uitkomen als zelfmoord, na de aanhoudende beschuldigingen van Gordon, die wordt overgeplaatst naar Arkham Asylum als bewaker. Selina kust Bruce. 
1111 Rogues' Gallery Oz ScottSue Chung5 januari 2015
Na de dood van Dick Lovecraft werd Gordon overgeplaatst naar de bewakingsdienst in Arkham Asylum. Hij werkt er onder de directeur, Dr. Gerry Lang. Tijdens zijn eerste week onderzoekt hij een reeks van aanvallen op de gevangenen met de hulp van Dr. Leslie Thompson. De slachtoffers krijgen elektroshocks toegediend, waarbij hun persoonlijkheid drastisch veranderd. Ondertussen overlegt Mooney haar plan om Falcones imperium omver te werpen met onderbaas Jimmy Saviano. Saviano vindt dat hij de nieuwe baas zou moeten worden, maar Mooney denkt dat zij de beste kandidate is. Oswald Cobblepot wordt gearresteerd omdat hij een groep dokwerkers die al betalen voor bescherming aan Maroni verder wou afpersen. Gordon, Bullock en Essen ontdekken dat de persoon die de gevangenen aanvalt Jack Gruber is. Gruber ontsnapt uit Arkham met zijn handlanger Aaron Helzinger nadat ze verschillende bewakers hebben gedood, waaronder Gerry Lang. Cobblepot's borgsom wordt betaald door Maroni die de arrestatie regelde om Cobblepot een lesje te leren inzake zijn overmoed. Saviano probeert Butch Gilzean toe te voegen aan zijn team, en zo Mooney buiten spel te zetten, maar Gilzean doodt Saviano. 
1212 What the Little Bird Told Him Eagle EgilssonBen Edlund19 januari 2015
Jack Gruber en Aaron Helzinger zijn ontsnapt uit Arkham Asylum en zijn op vernietigingstocht door Gotham. Gordon belooft de commissaris om Gruber binnen de 24 uur te arresteren. Hij wordt opnieuw aangesteld als rechercheur voor die periode. Edward Nygma vertelt Gordon en Bullock dat Jack Gruber een alias is van Jack Buchinsky, een voormalig bankovervaller van de maffia die verraden werd door Salvatore Maroni. Fish Mooney begint aan haar plan tegen Falcone en "ontvoert" Liza. Gordon en Bullock zetten Maroni onder beschermde bewaring door hem als lokaas te gebruiken om Buchinsky naar het politiebureau te lokken. Falcone ontdekt dat Mooney achter de ontvoering van Liza zit en hij krijgt een deal aangeboden. Falcone moet zijn familie overdragen aan Mooney zodat hij de kans krijgt om naar Italië te vertrekken met Liza. Buchinsky valt het politiebureau aan op zoek naar Maroni. Gordon, die beschermd wordt met rubberlaarzen die hij kreeg van Nygma, is immuun voor de aanval en maakt Buchinsky's wapen onschadelijk. Voordat Falcone de deal voltrekt, vertelt Cobblepot hem dat Liza altijd al voor Mooney werkte. Falcone confronteert Mooney en Liza hiermee, en hij wurgt Liza. Victor Zsasz en verschillende huurlingen die voor Falcone werken nemen Mooney en Gilzean gevangen. Falcone geeft Cobblepot de kans om te spotten met zijn voormalige baas, aangezien hij haar nachtclub overerft, zowel als haar bende. Gordon wordt in ere hersteld als rechercheur nadat hij zijn belofte waar heeft gemaakt. 
1313 Welcome Back, Jim Gordon Wendey StanzlerMegan Mostyn-Brown26 januari 2015
Op een onbekende locatie wordt Fish Mooney vastgebonden op een draagbed. Falcones handlanger Bob krijgt de taak haar te martelen. Bullock stelt Gordon voor aan Arnold Flass. De drie zoeken de conciërge Leon Winkler op, die getuige was van een publieke moord. In het politiebureau krijgt Winkler bezoek van een mysterieus persoon die hem doodt. Edward Nygma verklaart dat Winkler vermoord werd met een ijspriem. Gordon vermoedt dat er een agent achter zit wanneer hoofdinspecteur Essen hem zegt niets te ondernemen tot zij het zegt. Na hun terugkeer uit Zwitserland ontmoeten Bruce en Alfred Ivy Pepper, die gestuurd is om Selina een boodschap te bezorgen. Butch Gilzean weet zichzelf te bevrijden en slaat Bob in elkaar. Hij bevrijdt Mooney. In het archief spot Flass met Nygma omdat die een oogje heeft op Kristen Kringle. Gordon zoekt Cobblepot op in de nachtclub, waar hij Cobblepots moeder Gertrude ontmoet. Gordon vraagt Cobblepot of die meer weet over Flass. Victor Zsasz vindt de neergeslagen Bob en doodt hem voor hij Falcone verwittigt. Bruce krijgt bezoek van Selina, en hij geeft haar een sneeuwbol cadeau. Selina wil dat Bruce afstand bewaart van haar, en ze beweert nu dat ze het gezicht van de moordenaar van Bruces ouders niet heeft gezien. Gordon vindt bewijs dat Flass betrokken was bij Winklers dood, en Flass wordt gearresteerd. Mooney verlaat de stad maar zweert wraak te nemen op Cobblepot. 
1414 The Fearsome Dr. Crane John BehringJohn Stephens2 februari 2015
Gordon en Bullock zijn op zoek naar een seriemoordenaar die zich richt op leden van een anti-angstgroep en hun bijnieren verwijdert wanneer hij hun grootste angst tegen hen gebruikt. Na een korte ontmoeting met Selina Kyle, zoekt Gordon Bruce op die, volgens Selina's bewering over de moordenaar van Bruce's ouders, Gordon vertelt dat die zijn belofte om de moordenaar te vinden niet meer hoeft na te komen. Gordon en Bullock ontdekken dat de moordenaar Gerald Crane is, een man die zich "Todd" liet noemen en lid is van dezelfde groep als de slachtoffers, en de vader van Jonathan Crane. Gordon en Bullock weten één van de slachtoffers te redden maar Crane weet te ontsnappen. Ondertussen ontdekt Maroni dat Cobblepot al die tijd al tegen hem werkte en probeert hem te vermoorden. Cobblepot weet te ontsnappen en keert terug naar Gotham in een kerkbus. Op het politiebureau luist Edward Nygma de keuringsarts Dr. Guerra erin, tegen wie hij een persoonlijk vendetta heeft, door lichaamsdelen te ontvreemden zodat het lijkt dat de arts de lichaamsdelen steelt. Guerra liet Nygma schorsen door Essen voor zijn herhaaldelijke poging om de lijken te onderzoeken. Gordon date ondertussen met Dr. Leslie Thompkins, ondanks zijn relatie met Barbara. Hij vertelt haar dat de job als keuringsarts bij de politie vacant is na de schorsing van Guerra. Mooney probeert Gotham te verlaten met een boot, maar de boot wordt aangevallen door huurlingen, waarvan één Mooney in het nauw weet te drijven. 
1515 The Scarecrow Nick CopusKen Woodruff9 februari 2015
Wanneer Gerald Crane een nieuw slachtoffer maakt, onderzoeken Gordon en Bullock Crane's achtergrond en ontdekken dat hij een biologieleraar was, en dat zijn vrouw stierf in een brand waaruit hij haar niet durfde te redden uit angst. Gelovend dat angst een menselijke tekortkoming is, verzamelde Crane bijnieren om hiervan een serum te kunnen samenstellen waardoor de mensen hun grootste angsten onder ogen durven zien, zodat het hen zou helpen hen te voorkomen. Ondertussen is Mooney ontvoerd door de huurlingen en naar een gevangenisachtige plek gebracht. Bruce Wayne gaat op een verraderlijke trektocht. Falcone zegt Cobblepot Mooney's nachtclub te renoveren als de zijne. Maroni gaat akkoord Cobblepot te laten leven in ruil voor een rechter die zijn bevelen opvolgt. Gordon en Bullock volgen Crane naar zijn huis, waar Crane zijn zoon Jonathan injecteert met het serum. Crane wordt gedood tijdens een vuurgevecht. Jonathan wordt naar het hospitaal gebracht. Mooney vermoordt de leider van haar gijzelnemers, Mace, en neemt diens plaats in. Ze ontdekt dat de gevangenen worden gehouden voor hun organen. Op de opening van Cobblepots nachtclub, arriveert Maroni en vertelt Cobblepot dat wanneer Falcone sterft, hij hem zal doden. In het hospitaal vertelt de arts tegen Gordon dat door de grote dosis van het serum die in Jonathan werd geïnjecteerd, hij altijd zijn grootste angst zal zien, namelijk vogelverschrikkers. 
1616 The Blind Fortune Teller Jeffrey HuntBruno Heller16 februari 2015
Barbara Kean keert terug naar Gotham, waar ze Ivy Pepper en Selina Kyle aantreft in haar appartement. Op een andere plek zoekt Mooney een plan om haarzelf en de andere gevangenen te redden wanneer ze ontdekt dat ze werden ontvoerd om hun organen te verzamelen. Wanneer de slangendanseres Lila Valeska vermoord wordt in Haly's Circus ontmoeten Gordon en Leslie Thompkins haar zoon Jerome. De verdachten zijn de Flying Graysons en de Lloyds. Een oude helderziende met de naam Paul Cicero klampt Gordon aan en zegt een boodschap te hebben ontvangen van de vermoorde danseres. Gordon is sceptisch en denkt dat Cicero de moordenaar wil beschermen. Jerome bekent dat hij de moordenaar is en het blijkt dat Cicero zijn vader is. Hij beweert haar te hebben vermoord voor haar constante gezeur. Wanneer het klantenbestand in Cobblepot's nieuwe club gestaag begint te verminderen, overhandigt Zsasz een gemartelde Gilzean aan Cobblepot. Zsasz zegt dat Gilzean ervaring heeft met het leiden van een nachtclub en dat hij Gilzean al dagen aan het bewerken is. Na advies van Ivy en Selina, probeert Barbara zich te verzoenen met Gordon, maar wordt razend wanneer ze hem ziet kussen met Leslie. Noch Gordon of Leslie hebben haar gezien. Bruce houdt een bestuurdersvergadering bij Wayne Enterprises en zegt tegen de bestuursleden dat hij bezorgd is over de betrokkenheid van de firma bij illegale activiteiten. Mooney zegt tegen de leider van de gijzelnemers, Thomas Schmidt, dat ze zijn baas wil spreken. 
1717 Red Hood Nathan HopeDanny Cannon23 februari 2015
Vijf gemaskerde mannen, vanwaar één een rood masker draagt, overvallen een bank. Ze verspreiden een deel van het geld om te kunnen ontsnappen. Wanneer Gordon en Bullock het personeel ondervragen, beseffen ze dat dit professionals waren die vorige week de bank al zijn komen verkennen om hun timing te bepalen. Ze komen één van de overvallers op het spoor met behulp van de bewakingsbeelden. Ze vinden de man, Gus Floyd, dood terug en zonder zijn masker, dat meegenomen werd door Clyde Destro. Ondertussen heeft Cobblepot het moeilijk in de nachtclub, zeker wanneer de club zonder drank komt te zitten die normaal aan hen werd verkocht door Maroni. Butch schakelt enkele agenten in die hij omgekocht heeft om een groot deel van Maroni's voorraad in beslag te nemen en aan Cobblepot te geven. De overvallers beroven een andere bank volgens dezelfde werkwijze. Met de hulp van een getuige sporen Gordon en Bullock Clyde Destro op. Destro is verwond door één van de andere overvallers die zijn masker meenam. Fish Mooney ontmoet de onbekende leider van de gevangenis, aangezien diens baas, dokter Dullmacher, tijdelijk afwezig is. De leider probeert haar ogen te verwijderen om te kunnen transplanteren. Mooney verwijdert haar eigen linkeroog en vernietigt het voor ze flauwvalt. Een oude vriend van Alfred, Reginald Payne, arriveert op Wayne Manor. Hij is dak- en werkloos en mag blijven overnachten. Wanneer Alfred hem echter betrapt tijdens het stelen in de studeerkamer, steekt Payne Alfred neer en slaat op de vlucht. Bruce vindt de gewonde Alfred. Ondertussen laat de politiemacht de overvallersbende in de val lopen. Het komt tot een vuurgevecht en de overvallers worden neergeschoten. Gordon verneemt het nieuws over Alfred. Payne informeert Molly Mathis en de bestuursleden van Wayne Enterprises over de vermoedens die Bruce over hen gevonden heeft. Ondertussen wordt het rode masker gevonden door een kind. 
1818 Everyone Has A Cobblepot Bill EaglesMegan Mostyn-Brown2 maart 2015
Gordon en Bruce bezoeken Alfred in het hospitaal na de aanval van Reginald Payne. Alfred dekt Payne in omdat hij niet wil dat de politie achter hem aan gaat. Wanneer Gordon vertrekt, wil Alfred op zoek naar Payne, maar geraakt met moeite uit bed, waarop Bruce hem zegt te blijven liggen. In de gevangenis ontmoet Mooney Dr. Dullmacher, die over Mooney's acties gehoord heeft. Mooney vertelt Dullmacher over haar geschiedenis met Falcone en wil dat Dullmacher haar aanvaardt als zijn partner. Gordon en Harvey Dent vernemen van Sarah Essen dat commissaris Gillian Loeb een getuige gevonden heeft om Arnold Flass vrij te pleiten. Wanneer Gordon Loeb opzoekt, toont Loeb hem materiaal waarin Bullock bekent dat er valse bewijzen werden gebruikt tegen Flass. Als Gordon Bullock opzoekt, vertelt die hem dat een politiesergeant die voor Loeb werkt een manier heeft gevonden zodat Bullock zou meewerken. Gordon en Dent ondervragen een ex-medewerker van Loeb, Charlie Griggs. Ze vernemen dat Loeb enkele agenten in zijn macht heeft. Dit leidt hen naar bookmaker Xi Lu. Bruce leest Alfred een verhaal voor wanneer Selina Kyle hen komt bezoeken. Selina zegt Bruce om niet achter Payne te gaan. Met de hulp van Bullock ontdekken Gordon en Dent dat Loeb connecties heeft met Falcone. Om haarzelf te bewijzen tegenover Dullmacher, wordt Mooney teruggestuurd naar de gevangenis om Thomas Schmidt terug te krijgen aangezien de gevangenen twijfelen aan haar betrouwbaarheid. Nadat Schmidt is bevrijd wordt een gevangene meegenomen voor een operatie. Mooney zegt dat niet iedereen het zal overleven. Met de hulp van Cobblepot vinden Gordon en Bullock Loeb's dochter Miriam, die in een huis in de bergen opgesloten leeft op de zolder. Ze bekent haar moeder vermoord te hebben en dat haar vader voor een dekmantel zorgde. Edward Nygma ontdekt dat een man met de naam Tom Daugherty afspraakjes heeft met Kristen Kringle. Nadat ze bewijzen hebben tegen Loeb, geeft Gordon Bullock's dossier aan hem terug. Cobblepot zet de bewakers van Miriam tegen elkaar op om te bepalen wie mee naar Arizona zal vertrekken, maar doodt hen allebei. Nadat ze verwelkomd wordt door Dullmacher, ontdekt Mooney dat diens faciliteiten zich bevinden op een eiland. 
1919 Beasts of Prey Eagle EgilssonKen Woodruff13 april 2015
Ondanks de waarschuwingen van Gordon gaat Bruce samen met Selina achter Reginald Payne aan. Payne bekent dat hij werd ingehuurd door de raad van bestuur van Wayne Enterprises. Wanneer hij hen dreigt te vertellen dat Bruce op zoek is naar hen, duwt Selina hem door het raam, waarbij hij naar alle waarschijnlijkheid sterft. Gordon en Bullock onderzoeken een moord. Wanneer Nygma een tekening ontdekt van een gebroken hart als bewijsstuk realiseert Bullock zich dat de dader de seriemoordenaar Ogre is. Hij vertelt dat iedereen die onderzoek voerde naar Ogre zijn geliefden verloor. Het wordt duidelijk dat Gordon er werd ingeluisd door commissaris Loeb, maar blijft op zoek gaan naar de moordenaar. Hij dreigt dat Loeb de volgende zal zijn. In een flashback wordt getoond hoe een gevangen meisje de motieven van de moordenaar blootlegt. Als de moordenaar ontdekt dat het meisje niets moet weten van zijn verlangens, doodt hij haar. Ondertussen onderhandeld Cobblepot met de eigenaar van de bar om zaken te doen. Zijn echte drijfveer is om Maroni te vermoorden in de bar. Mooney weet te ontsnappen van het eiland van de Poppenmaker met de rest van de medewerkers. Ze wordt neergeschoten en lijkt het niet te overleven. 
2020 Under the Knife TJ ScottJohn Stephens20 april 2015
De Ogre belt Gordon op en waarschuwt hem het onderzoek stop te zetten. Gordon en Bullock onderzoeken de moord op het eerste slachtoffer, acht jaar geleden. Na het incident met Reginald Payne bezoeken Bruce en Selina het liefdadigheidsbal van Wayne Enterprises. Ook Barbara is aanwezig. Selina steelt een sleutelbos van Sid Bunderslaw, een lid van de raad van bestuur die Payne naar Wayne Manor stuurde. Cobblepot neemt enkele huurlingen aan om Maroni te doden, maar Maroni zoekt Cobblepot op in zijn club waar hij tegen Cobblepot's moeder vertelt dat haar zoon een moordenaar is. Cobblepot zweert Maroni dat hij zal boeten. Nygma probeert Kristen Kringle te beschermen van haar vriend Tom Dougherty, maar gaat te ver wanneer hij Tom neersteekt en psychologisch instort. Gordon, Bullock en Essen identificeren de moordenaar als Jason Skolimsky, de zoon van Jakob Skolimsky, de butler van Constance van Groot. Jason werd verstoten als adoptiezoon door Van Groot. Hierdoor besloot hij zijn identiteit en zijn gezicht te laten veranderen in een plaatselijk hospitaal waar hij zijn eerste slachtoffer maakte. Tot zijn afgrijzen ontdekt Gordon dat de Ogre van hem wist sinds hij een hele tijd geleden met Barbara naar een tentoonstelling voor het goede doel ging. Dit betekent dat Barbara het volgende slachtoffer zal zijn. Gordon hoort van Selina dat Barbara niet meer aanwezig is en gaat naar haar op zoek. De Ogre laat Barbara zijn "speciale kamer" zien. 
2121 The Anvil or the Hammer Paul EdwardsJordan Harper27 april 2015
De Ogre vertelt over zijn ware intenties aan Barbara sinds hun eerste ontmoeting. Hij houdt haar gevangen todat hij haar vraagt om het volgende slachtoffer te noemen, anders zal Barbara sterven. Nygma dumpt het lichaam van Dougherty in zijn labo, en schrijft een brief aan Kristen Kringle, waarin hij schrijft dat haar vriend de stad verlaten heeft. Cobblepot verraadt de O'Connors, waardoor Maroni hen weet te doden, die denkt dat Falcone achter de moord zit. Gordon en Bullock ontdekken de verblijfplaats van de Ogre in het Gotham Royal Hotel, maar de Ogre en Barbara zijn vertrokken naar het landhuis van haar ouders, waar de Ogre Barbara's ouders doodt. Gordon en Bullock komen aan bij het landhuis. Na een zwaar gevecht tussen Gordon en de Ogre, bedreigt de Ogre Barbara met een mes. De Ogre wordt afgeleid door Bullock, waarop Gordon de Ogre door het hoofd schiet. Later bekent Gordon aan Leslie dat hij niet meer van Barbara houdt. Verschillende misdaden en moorden die werden gepleegd door Maroni en diens familie trekken de aandacht van hoofdinspecteur Essen. Ze beveelt alle agenten om in dienst te blijven tijdens de nakende bende-oorlog. 
2222 All Happy Families Are Alike Danny CannonBruno Heller4 mei 2015
De bende-oorlog tussen Falcone en Maroni escaleert. Barbara gaat in therapie bij Leslie na de gebeurtenissen van de laatste tijd. Wanneer Falcone wordt gehospitaliseerd na een aanslag, komen Cobblepot en Gilzean om hem te vermoorden, maar worden gearresteerd door Gordon. Met de hulp van Bullock kan Gordon Falcone, Cobblepot en Gilzean wegvoeren naar een opslagplaats. Daar wacht echter Fish Mooney hen op met haar nieuwe bende, met Selina als nieuw lid. Mooney maakt een deal met Maroni over Falcone, maar Maroni behandelt haar zonder respect, waardoor Fish Maroni door het hoofd schiet. De bendeleden van Fish en Maroni beginnen op elkaar te schieten. Gordon, Bullock, Falcone en Cobblepot kunnen ontsnappen, maar Gordon, Bullock en Falcone worden opnieuw gevangen door Selina. Cobblepot gaat met een machinegeweer achter Fish aan. Gordon en Bullock ontsnappen opnieuw met Falcone. Cobblepot, Fish en Gilzean beginnen een gevecht op het dak, waar Cobblepot Fish naar beneden gooit, het water in. Ondertussen probeert Barbara Leslie te doden, die Barbara bewusteloos weet te slaan wanneer Gordon en de rest arriveren. Kristen Kringle confronteert Nygma met de verdwijning van haar vriend. Nygma beweert van niets te weten en krijgt daarna een psychotische aanval. Denkende dat zijn vader een geheim bewaarde, gaat Bruce samen met Alfred op zoek naar een bewijs in de studeerkamer. Bruce vindt een apparaatje in een boek, dat een geheime trap achter de open haard onthuld. 

Seizoen 2 (2015-16)[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
231 Damned If You Do... Danny CannonBruno Heller21 september 2015
Na zijn ontslag werkt Bullock nu als barman terwijl Gordon wordt gedegradeerd tot wijkagent en uiteindelijk ontslagen door commissaris Loeb. Gordon wendt zich tot Cobblepot, die nu de plaats van Falcone heeft ingenomen als maffiabaas, met Zsasz en Selina in dienst. Hij wil Loeb dwingen om Gordon terug in dienst te nemen en zijn functie neer te leggen zodat Essen commissaris wordt. In ruil moet Gordon een schuld innen bij een gangster. Gordon moet uiteindelijk de gangster neerschieten uit zelfverdediging. Ondertussen zijn verschillende geïnterneerden van Arkham Asylum - Barbara Kean, Aaron Helzinger, Jerome Valeska, Arnold Dobkins, Richard Sionis en Robert Greenwood - bevrijd en ontvoerd door Theo Galavan en diens zuster Tabitha. Allen stemmen er mee in om hun krachten te bundelen met Theo en Tabitha, met uitzondering van Sionis, die wordt vermoord. Bruce en Alfred ontdekken een geheim kantoor waar ze een brief van van Thomas Wayne, die Bruce aanspoort om te kiezen tussen geluk en de waarheid. 
242 Knock, Knock Rob BaileyKen Woodruff28 september 2015
Bruce ontslaat Alfred wanneer die de computer van zijn vader vernietigt. Later komt hij terug op zijn beslissing wanneer Alfred er mee instemt om Bruce fysiek te trainen zodat hij de confrontatie met de moordenaar van zijn ouders kan aangaan. Galavan ontvoert burgemeester James en zijn bende - de Maniax - beginnen een publieke moordpartij om zo publiciteit te verkrijgen. De Maniax vallen het politiebureau aan waarbij ze verschillende agenten doden, waaronder commissaris Essen. Gordon is naar buiten gelokt door Barbara en wordt in elkaar geslagen door Helzinger. Nygma is gewond geraakt terwijl hij juffrouw Kringle redde tijdens het bloedbad. De volgende dag neemt Bullock zijn oude job weer op om de Maniax te stoppen. 
253 The Last Laugh Eagle EgilssonJohn Stephens5 oktober 2015
Gordon en Bullock gaan op zoek naar Jerome. Ze ontdekken dat die ondertussen zijn vader, Paul Cicero, heeft vermoord. Galavan vertelt aan Barbara dat zijn voorouders Gotham hebben gesticht en dat hij wraak wil nemen op diegenen die de naam van zijn familie hebben bezoedeld. Galavan woont een liefdadigheidsactie in het kinderziekenhuis bij, waar ook Bruce en Alfred aanwezig zijn. Lee verzorgt er de presentatie. Jerome en Barbara hebben de plaats ingenomen van de goochelaar en zijn assistente, waarbij ze alle gasten gijzelen. De show blijkt een list te zijn van Galavan, die Jerome vermoordt en zo wordt gezien als de held van de avond. Hierop kondigt hij zijn kandidatuur voor burgemeester aan. Verschillende burgers van Gotham beginnen na het zien van de acties van Jerome willekeurig mensen te vermoorden. 
264 Strike Force T.J. ScottDanny Cannon12 oktober 2015
Nathaniel Barnes, de nieuwe commissaris van Gotham, arriveert op het bureau om de afdeling op te ruimen en een einde te maken aan de corruptie. Met de hulp Gordon rekruteren ze een vijftal aspirant-agenten uit de academie om eliteteam te vormen en zo hun doel te bereiken. Galavan heeft de moeder van Penguin ontvoerd om hem zo te kunnen chanteren. Penguin moet de andere kandidaat-burgemeesters vermoorden en een mislukte aanslag plegen op Galavan. Selina wil Bruce opzoeken aan zijn school, maar wordt weggestuurd door Alfred, die de moord op Reggie nog niet is vergeten. Kort daarna heeft Bruce een afspraak met Galavan, om hem te bedanken voor het redden van zijn leven tijdens het benefiet. Bruce ontmoet Silver St. Cloud, het nichtje van Galavan. Nygma en Kristen hebben een romantische avond. Wanneer Penguin Butch in het geheim naar zijn moeder laat zoeken, geeft Barnes het eliteteam de opdracht om achter Penguin aan te gaan. 
275 Scarification Bill EaglesJordan Harper19 oktober 2015
Penguin en Butch brengen een kist naar de penthouse van Galavan. Hierin zit Sid Bunderslaw, een bestuurslid van Wayne Enterprises. Tabitha verwijdert één van Bunderslaws ogen. Ondertussen valt het eliteteam van Barnes en Gordon binnen in één van Penguins witwasbedrijfjes, waar ze worden beschoten met een raketwerper. Galavan biedt de politie zijn hulp aan om de corruptie te verdrijven in ruil voor ondersteuning van zijn kandidatuur. Gordon weigert beleefd. Tabitha bezoekt Penguin om hun volgende zet te bespreken, waarvoor ze brandstichters - de broers Pike - moeten inhuren. Gordon en Bullock lokken Bridgit Pike in een valstrik waarbij haar broers haar in de steek laten. Terwijl ze probeert te ontsnappen probeert agent Garrett haar te beteugelen, maar ze verbrandt hem per ongeluk levend. Bridgit ontsnapt en Garrett bezwijkt later aan zijn verwondingen. Galavan bezoekt opnieuw het politiebureau, waar Gordon besluit zijn kandidatuur te steunen. In zijn penthouse krijgt Galavan bezoek van priester Creel, die beweert dat zijn krijgers onderweg zijn en dat Bruce zal sterven. 
286 By Fire T.J. ScottRebecca Perry Cutter26 oktober 2015
Na te zijn weggegaan bij haar broers trekt Bridgit in bij Selina. Later wordt ze ontvoerd en mishandeld door haar broers wanneer ze probeert om Gotham te verlaten. Ze vermoordt haar broers en slaat de criminele weg in. Na een bezoek bij Selina komen Gordon en Bullock aan in het appartement van de broers Pike. Galavan biedt Bruce de samenwerking aan om de corruptie bij Wayne Enterprises op te ruimen. Butch ontdekt de verblijfplaats van Penguins moeder, waarop die haar redding begint te plannen. Wanneer de politie Bridgit wil arresteren komt ze per ongeluk om het leven, tot grote teleurstelling van Selina. Kristen ontdekt dat Nygma Tom Dougherty heeft vermoord. In een poging om te voorkomen dat Kristen zijn appartement ontvlucht, wurgt en vermoordt Nygma haar per ongeluk. Bridgit blijkt ondertussen nog te leven, maar haar lichaam is zwaar verbrand. Ze wordt naar Indian Hill gebracht, een geheime divisie van Wayne Enterprises waar inhumane experimenten worden uitgevoerd. Er wordt gezegd dat haar pak versmolten is met haar huid, waardoor ze onvatbaar is geworden voor vuur. 
297 Mommy's Little Monster Kenneth FinkRobert Hull2 november 2015
Butch leidt Penguin naar de verblijfplaats van zijn moeder, waar Galavan en Tabitha hen opwachten. Hersteld van zijn conditionering verraadt Butch Penguin en Tabitha doodt Gertrude. Penguin kan echter ontsnappen en zweert dat hij Galavan zal doden. Galavan wordt verkozen tot burgemeester. Hij overtuigt de politie en de bevolking dat Penguin hem wou doden en laat Harvey Dent een arrestatiebevel uitschrijven. Gordon begint te vermoeden dat Galavan Penguin chanteert en spoort Butch op. In een verhoor in een bar zegt Butch dat Galavan Penguin er in luisde en diens moeder heeft vermoord. Later die avond vindt het overwinningsfeest van Galavan plaats, met de politie in hinderlaag om Penguin te arresteren indien die zou arriveren. Penguin en zijn handlangers dagen op, maar Penguin wordt in de val gelokt door Gordon. Galavan probeert hem te overtuigen om Penguin neer te schieten, maar die kan ontsnappen. Gordon zegt tegen Galavan dat hij vastbesloten is om zijn corruptie aan het licht te brengen. Na de dood van Kristen wordt Nygma's mentale toestand slechter naarmate zijn gespleten persoonlijkheid hem ervan probeert te overtuigen dat hij erop kickt om weg te komen met moord. Beide persoonlijkheden van Nygma smelten vervolgens samen. 
308 Tonight's the Night Jeffrey HuntJim Barnes9 november 2015
Galavan geeft Barbara de toestemming om Gordon te doden en biedt ook Bruce een voorstel aan: als Bruce zijn aandelen van Wayne Enterprises aan hem verkoopt zal Galavan hem de identiteit van de moordenaar van zijn ouders bezorgen. Barbara belooft Gordon meer info als hij meegaat naar een bepaalde plek. Terwijl Bullock, Gordon en Barbara onderweg zijn worden ze aangereden door een vrachtwagen en aangevallen door Tabitha en haar handlangers. Gordon komt bij in de kathedraal van Gotham, waar hij en Barbara gehuwd zouden zijn voordat ze uit elkaar gingen. Dankzij Bullock ontdekt het eliteteam de locatie van Gordon. Ook Lee is ontvoerd door Tabitha, maar kan bevrijd worden door het eliteteam. Barbara slaat op de vlucht en ondanks dat Gordon haar probeert te redden, laat ze zich uit een raam vallen wat leidt tot ernstige verwondingen. Door de info die ze kregen van Barbara kan de politie burgemeester James bevrijden. Bruce verwerpt het voorstel van Galavan vlak voordat Gordon aankomt en Galavan arresteert, die het bewijsmateriaal van de moord op de Waynes vernietigt. Terwijl Nygma Kristen probeert te begraven, vindt hij de gewonde en uitgeputte Penguin, die hem om hulp vraagt. 
319 A Bitter Pill to Swallow Louis Shaw MilitoMegan Mostyn-Brown16 november 2015
Tabitha schakelt een bureau van huurmoordenaars in om Gordon te laten vermoorden. Bruce probeert informatie over de moordenaar van zijn ouders te verkrijgen van Silver, maar wordt tegengehouden door Alfred, die Silver zegt weg te blijven bij Bruce. Wanneer Bruce probeert om weg te sluipen wordt hij tegengehouden door Selina, die zegt bewijs te hebben dat Silver niet is wie beweert te zijn. Gordon en Barnes onderzoeken de loft van Galavan op zoek naar bewijzen. Ze kunnen de aangekomen huurmoordenaars afslaan, maar Barnes geraakt gewond. Wanneer de versterkingen arriveren worden deze gedood door Eduardo Flamingo, de volgende huurmoordenaar die is gestuurd. Gordon heeft de kans hem te doden maar laat hem arresteren. Onderweg naar zijn cel doodt Flamingo nog een agente. Nygma overtuigt Penguin om verder te gaan na de dood van diens moeder, waarop ze samen één van Galavans assistenten doden. De Orde van St. Dumas arriveert in Gotham. 
3210 The Son of Gotham Rob BaileyJohn Stephens23 november 2015
Bruce en Silver worden gekidnapt door Tom "The Knife". Hij manipuleert Silver in het schijnbaar onthullen van de naam van de moordenaar van Bruce zijn ouders. Het blijkt dat Tom is betaald door Bruce en Selina om Silver in de val te lokken. Silver beweert dat de man Malone heet, maar zegt achteraf te hebben gelogen. Galavan wordt vrijgelaten nadat Aubrey James loog tijdens zijn verhoring in de rechtszaak. Hij beweert dat hij werd ontvoerd door Penguin, en niet door Galavan. Gordon wordt gevangen genomen door Galavan, die de geschiedenis van zijn familie aan hem vertelt. Galavan beveelt Gordon te doden en vertrekt. Gordon wordt echter gered door Penguin. Alfred is ongerust over het wegblijven van Bruce en gaat naar de loft van Galavan. Hier geraakt hij gewond in een gevecht met Tabitha, maar weet te ontsnappen. Nygma wordt gedwongen te liegen tegen Lee over de verdwijning van Kristen. Galavan breekt in in Wayne Manor en ontvoert Bruce, als onderdeel van het plan van de Orde van St. Dumas om Gotham te reinigen. 
3311 Worse Than a Crime Jeffrey HuntBruno Heller30 november 2015
Gordon komt bij in het huis van Nygma. Hij hoort van Penguin dat hij als voortvluchtige wordt beschouwd na het aanvallen van Galavan. Gordon en Penguin beramen plannen om in te breken bij Galavan en Bruce te bevrijden. Lee wil Gordon overtuigen om zichzelf aan te geven, en ze zegt dat ze zwanger is. Gordon, Bullock, Alfred, Selina en Penguin en zijn handlangers arriveren bij Galavan wanneer priester Creel op het punt staat Bruce te doden. De Orde van St. Dumas wordt verslagen, terwijl Galavan, Tabitha en Silver proberen te ontsnappen. Tabitha slaat Galavan neer zodat zij en Silver kunnen ontkomen. Penguin overtuigt Gordon er van dat Galavan nooit veroordeeld zal worden. Ze nemen Galavan mee naar de haven, waar ze hem doden. Gordon vraagt aan Lee om met hem te trouwen. Galavan's lichaam wordt gevonden door Wayne Enterprises, die het lijk naar Indian Hill brengen, waar ook het lichaam van Fish Mooney wordt bewaard. De wetenschappers stellen dat het lichaam van Galavan moet worden geëxperimenteerd door dr. Hugo Strange
3412 Mr. Freeze Nick CopusKen Woodruff29 februari 2016
Enkele weken na de dood van Galavan wordt Gordon ondervraagd en Penguin gearresteerd. Beiden liegen tegen de politie en beweren dat Penguin degene was die Galavan doodde, en Gordon er niet bij betrokken was. Gordon krijgt zijn functie terug, terwijl Penguin zijn acties wijdt aan een psychische aandoening, waarop hij naar Arkham Asylum wordt gestuurd. Hier wordt hij een patiënt van dr. Hugo Strange, hoofd van de psychiatrische afdeling. Butch neemt het criminele imperium van Penguin over. Gordon en Bullock onderzoeken verschillende ontvoeringen, zich er niet van bewust dat de wetenschapper Victor Fries de schuldige is. Fries heeft geëxperimenteerd met het invriezen en reanimeren van mensen, zodat hij zijn terminaal zieke vrouw Nora kan invriezen totdat hij een remedie voor haar ziekte heeft gevonden. Wanneer de politie Fries verdenkt, ontdekken ze zijn laboratorium. Fries is er niet en Nora wordt gearresteerd. Fries probeert zichzelf aan te geven tot hij ontdekt dat zijn laatste serum een mens succesvol kan reanimeren. Dr. Strange verneemt van Fries' experimenten en begint plannen te smeden om hem te rekruteren voor Indian Hill. 
3513 A Dead Man Feels No Cold Eagle EgilssonSeth Boston7 maart 2016
In Arkham houdt dr. Strange toezicht op de intensieve behandelingen die als doel hebben Penguin's agressieve neigingen te verminderen. Wanneer Fries verneemt dat Nora naar de medische afdeling van Arkham zal worden gebracht, bouwt hij een gepantserd pak. Fries weet Nora te bevrijden en neemt Lee mee als gijzelaar. Gordon vermoedt dat Fries zal terugkeren naar zijn labo om Nora in te vriezen. De politie omsingelt het huis van Fries. Nora geeft zichzelf de schuld van al de doden die Fries heeft veroorzaakt. Fries probeert haar in te vriezen, maar ontdekt dat Nora de capsules verwisselde toen hij niet keek, waarop ze sterft. Hierop probeert Fries zelfmoord te plegen door zichzelf te bevriezen. Hij wordt publiekelijk dood verklaard, maar komt bij in Indian Hill. Hij verneemt van dr. Strange dat hij niet kan overleven bij temperaturen boven het vriespunt. Strange biedt Fries een bondgenootschap aan als medewetenschapper. Bruce onderzoekt een spoor dat naar de moordenaar van zijn ouders, Patrick "Matches" Malone, kan leiden. 
3614 This Ball of Mud and Meanness John BehringJordan Harper14 maart 2016
 
3715 Mad Grey Dawn Nick CopusRobert Hull21 maart 2016
 
3816 Prisoners Scott WhiteDanny Cannon28 maart 2016
 
3917 Into the Woods Oz ScottRebecca Perry Cutter11 april 2016
 
4018 Pinewood John StephensRobert Hull & Megan Mostyn-Brown18 april 2016
 
4119 Azrael Larysa KondrackiJim Barnes & Ken Woodruff2 mei 2016
 
4220 Unleashed Paul EdwardsDanny Cannon9 mei 2016
 
4321 A Legion of Horribles Rob BaileyJordan Harper16 mei 2016
 
4422 Transference Eagle EgilssonBruno Heller23 mei 2016
 

Seizoen 3 (2016-17)[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
451 Better to Reign in Hell... Danny CannonJohn Stephens19 september 2016
 
462 Burn the Witch Danny CannonKen Woodruff26 september 2016
 
473 Look into My Eyes Rob BaileyDanny Cannon3 oktober 2016
 
484 New Day Rising Eagle EgilssonRobert Hull10 oktober 2016
 
495 Anything for You TJ ScottDenise Thé17 oktober 2016
 
506 Follow the White Rabbit Nathan HopeSteve Lilien & Bryan Wynbrandt24 oktober 2016
 
517 Red Queen Scott WhiteMegan Mostyn-Brown31 oktober 2016
 
528 Blood Rush Rob BaileyTze Chun7 november 2016
 
539 The Executioner John BehringKen Woodruff14 november 2016
 
5410 Time Bomb Hanelle M. CulpepperRobert Hull21 november 2016
 
5511 Beware the Green-Eyed Monster Danny CannonJohn Stephens28 november 2016
 
5612 Ghosts Eagle EgilssonDanny Cannon16 januari 2017
 
5713 Smile Like You Mean It Olatunde OsunsanmiSteven Lilien & Bryan Wynbrandt23 januari 2017
 
5814 The Gentle Art of Making Enemies Louis Shaw MilitoSeth Boston30 januari 2017
 
5915 How the Riddler Got His Name TJ ScottMegan Mostyn-Brown24 april 2017
 
6016 These Delicate and Dark Obsessions Ben McKenzieRobert Hull1 mei 2017
 
6117 The Primal Riddle Maja VrviloSteven Lilien & Bryan Wynbrandt8 mei 2017
 
6218 Light the Wick Mark TonderaiTze Chun15 mei 2017
 
6319 All Will Be Judged John BehringKen Woodruff22 mei 2017
 
6420 Pretty Hate Machine Danny CannonSteven Lilien & Bryan Wynbrandt29 mei 2017
 
6521 Destiny Calling Nathan HopeDanny Cannon5 juni 2017
 
6622 Heavydirtysoul Rob BaileyRobert Hull5 juni 2017
 

Seizoen 4 (2017-18)[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
671 Pax Penguina Danny CannonJohn Stephens21 september 2017
 
682 The Fear Reaper Louis Shaw MilitoDanny Cannon28 september 2017
 
693 They Who Hide Behind Masks Mark TonderaiSteven Lilien & Bryan Wynbrandt5 oktober 2017
 
704 The Demon's Head Kenneth FinkBen McKenzie12 oktober 2017
 
715 The Blade's Path Scott WhiteTze Chun19 oktober 2017
 
726 Hog Day Afternoon Mark TonderaiKim Newton26 oktober 2017
 
737 A Day in the Narrows John BehringPeter Blake2 november 2017
 
748 Stop Hitting Yourself Rob BaileyCharlie Huston9 november 2017
 
759 Let Them Eat Pie Nathan HopeIturri Sosa16 november 2017
 
7610 Things That Go Boom Louis Shaw MilitoSteven Lilien & Bryan Wynbrandt30 november 2017
 
7711 Queen Takes Knight Danny CannonJohn Stephens7 december 2017
 
7812 Pieces of a Broken Mirror Hanelle M. CulpepperDanny Cannon1 maart 2018
 
7913 A Beautiful Darkness John StephensTze Chun8 maart 2018
 
8014 Reunion Annabelle FrostPeter Blake15 maart 2018
 
8115 The Sinking Ship The Grand Applause Nick CopusSeth Boston22 maart 2018
 
8216 One of My Three Soups Ben McKenzieCharlie Huston29 maart 2018
 
8317 Mandatory Brunch Meeting Maja VrviloSteven Lilien & Bryan Wynbrandt5 april 2018
 
8418 That's Entertainment Nick CopusDanny Canon12 april 2018
 
8519 To Our Deaths and Beyond Scott WhitePeter Blake & Iturri Sosa19 april 2018
 
8620 That Old Corpse Louis Shaw MilitoCharlie Huston3 mei 2018
 
8721 One Bad Day Rob BaileyTze Chun10 mei 2018
 
8822 No Man's Land Nathan HopeJohn Stephens & Seth Boston17 mei 2018
 

Externe links[bewerken]