Naar inhoud springen

Batman Begins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Batman Begins
Batman Begins
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Christopher Nolan
Producent Charles Roven
Emma Thomas
Larry Franco
Scenario Christopher Nolan
David S. Goyer
Verhaal David S. Goyer
Gebaseerd op Personages van DC Comics
Hoofdrollen Christian Bale
Michael Caine
Liam Neeson
Katie Holmes
Gary Oldman
Cillian Murphy
Tom Wilkinson
Rutger Hauer
Ken Watanabe
Morgan Freeman
Muziek Hans Zimmer
James Newton Howard
Montage Lee Smith
Cinematografie Wally Pfister
Productiebedrijf Warner Bros. Pictures
DC Comics
Legendary Pictures
Syncopy
Patalex III Productions
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 31 mei 2005 (Tokio)
Vlag van België 15 juni 2005
Vlag van Nederland 16 juni 2005
Genre Actie / misdaad
Speelduur 140 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget US$ 150 miljoen
Opbrengst US$ 374 miljoen[1]
Vervolg The Dark Knight
Kijkwijzer AngstGeweld
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Batman Begins is een Brits-Amerikaanse film uit 2005 van regisseur Christopher Nolan, gebaseerd op het personage Batman. De hoofdrollen worden gespeeld door Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Katie Holmes en Liam Neeson. De film opende op 15 juni 2005 in de Belgische en de dag erna in de Nederlandse bioscopen.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint op een groot landhuis waar een jonge Bruce Wayne in een put valt. Terwijl zijn speelgenootje Rachel Dawes hulp haalt, ligt hij op de bodem van de put en wordt hij "aangevallen" door vleermuizen. Hierna heeft hij regelmatig nachtmerries over vleermuizen.

Nadat ze halverwege een operavoorstelling het theater verlaten omdat de jonge Bruce bang wordt door de als vleermuizen verklede acteurs, worden zijn ouders neergeschoten door een zwerver. Bruce wordt op het politiebureau opgevangen door agent Jim Gordon (Gary Oldman). Daar vertellen ze hem dat de zwerver, Joe Chill, is opgepakt. Butler Alfred Pennyworth (Michael Caine) neemt de jongen mee naar huis en zorgt voor hem. Zolang Bruce nog te jong is, zal het werk van zijn vader worden voortgezet door de medewerkers van diens bedrijf, onder leiding van William Earle (Rutger Hauer).

Als jaren later de zwerver in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating omdat hij de politie informatie had gegeven in een andere zaak, gaat Bruce naar de rechtbank met het idee hem neer te schieten - hij had immers zijn ouders neergeschoten. Hij krijgt echter de kans niet, en Rachel Dawes (Katie Holmes), die nu Gotham City Assistant District Attorney is, legt hem het verschil uit tussen wraak en gerechtigheid. Bruce Wayne vertrekt uit Gotham City, en hij wordt tijdens zijn reizen opgepikt door een lid van The League of Shadows, een groep ninja's, onder leiding van Ra's al Ghul, die hem leert hoe onzichtbaar en onoverwinnelijk te zijn. Als hij zijn training voltooit, blijkt het genootschap echter van een soort te zijn dat beschavingen die ten dode opgeschreven zijn ten onder doet gaan. Het door misdaad bedorven Gotham City is hun volgende doel. Bruce weigert mee te werken en ontsnapt na een gevecht waarbij Ra's al Ghul gedood wordt. Zijn leermeester Ducard weet hij nog te redden voor het klooster van het genootschap in vlammen opgaat. Hierop keert Bruce terug naar Gotham City om het daar op te nemen tegen de slechteriken.

Hij verzint zijn nieuwe alter ego: Batman. Als een symbool is hij onoverwinnelijk, als Bruce Wayne is hij "maar een mens". Met Alfreds hulp bouwt hij in een grot onder het landhuis een geheim hoofdkwartier: The Batcave. Dankzij zijn vaders vriend, Lucius Fox, die nu dankzij de aalgladde Earle nog maar een lage positie heeft in het bedrijf, weet hij aan materialen te komen, zoals een pantser en een speciale wagen. Ook neemt hij contact op met een van de weinige eerlijke politiemannen in de stad: Gordon, die inmiddels brigadier is. Hij neemt het op tegen Falcone (die drugs smokkelt en mensen omkoopt) maar komt erachter dat er een veel duisterder tegenstander is, the Scarecrow (Vogelverschrikker, gespeeld door Cillian Murphy). Deze is in opdracht van Ra's al Ghul bezig de watervoorraad van Gotham City te vergiftigen met een gif dat enge visioenen en angstaanvallen veroorzaakt. Bruce snapt eerst niet hoe dit mogelijk is daar hij Ra's al Ghul heeft gedood, maar ontdekt dan dat Ducard de echte Ra's al Ghul is, en de man die Bruce doodde slechts een stand-in was.

Batman kan Scarecrow vangen, maar wordt vervolgens in zijn huis geconfronteerd door Ra's al Ghul. Deze onthult zijn ware plan: hij en The League of Shadows willen met het gif Gotham City ten onder laten gaan aan angst. Dit omdat de stad te corrupt en te decadent geworden is. Dit doen ze al eeuwen. Het gif heeft tot nu toe nog geen slachtoffers gemaakt daar het alleen werkt als men het inademt, maar Ra's wil met een gestolen apparaat dat sterke magnetronstralen uitzendt de hele watervoorraad in een keer laten verdampen zodat Gotham gevuld wordt met een giftige mist. Ra's steekt Bruce' huis in brand, en het is enkel dankzij Alfred dat Bruce ontkomt. Ondertussen begint de League met hun aanslag door alle gevangenen in het asylum vrij te laten.

Ra's verplaatst het apparaat middels een gekaapte trein naar de centrale wateropslag. Batman geeft Gordon de Batmobile om de trein te stoppen, en gaat zelf aan boord om Ra's te bevechten. Gordon schiet met de wapens van de Batmobile de steunpilaren van de rails kapot, en de trein botst in een gebouw. Ra's komt bij de explosie om het leven.

Nu het gevaar is geweken wordt Batman erkend als een publieke held. Gordon informeert hem over een nieuwe vijand, die de gewoonte heeft om speelkaarten met een Joker achter te laten op de plaats van zijn misdaden.

Acteur Personage Opmerkingen
Bale, Christian Christian Bale Bruce Wayne / Batman
Caine, Michael Michael Caine Alfred Pennyworth De butler van de familie Wayne.
Neeson, Liam Liam Neeson Henri Ducard / Ra's al Ghul
Holmes, Katie Katie Holmes Rachel Dawes Bevriend met Bruce sinds haar kindertijd. Ze vecht tegen corruptie in de stad.
Oldman, Gary Gary Oldman Rechercheur James Gordon Een van de weinige niet-corrupte agenten van Gotham City.
Freeman, Morgan Morgan Freeman Lucius Fox Een medewerker van de wetenschapsdivisie van Wayne Enterprises.
Murphy, Cillian Cillian Murphy Dr. Jonathan Crane / Scarecrow Een psychiater. Wanneer hij anderen wil intimideren wordt hij zijn alter ego "Scarecrow".
Watanabe, Ken Ken Watanabe Ra's al Ghul 'Ra's al Ghul' Neemt Ra's al Ghuls plaats in als afleidingsmanoeuvre.
Wilkinson, Tom Tom Wilkinson Carmine Falcone Maffiabaas in de criminele wereld van Gotham City.
Hauer, Rutger Rutger Hauer William Earle De baas van Wayne Enterprises nadat Bruce' vader is doodgeschoten.
Brake, Richard Richard Brake Joe Chill De moordenaar van Bruce' ouders.

Batman Begins voorziet in een nieuw begin voor het personage Batman in de film, en is geen 'voorloper' tot de films die over de jaren zijn gemaakt door onder andere Tim Burton en Joel Schumacher. Batman Begins vertelt echter wel het verhaal van hoe Bruce Wayne Batman wordt.

De sfeer in de film is een stuk donkerder dan in eerdere Batmanfilms. Tevens anders is dat de film de relatie onderzoekt tussen Bruce en zijn vader, alsook de waarden die Bruce, alhoewel hij zich er in het begin tegen afzet, van zijn vader heeft overgenomen.

De film was een groot succes en critici waren er positief over. Op IMDb.com staat de film in de Top 250. Financieel gezien was hij ook een groot succes: met een opbrengst van 372 miljoen dollar kreeg hij een plekje in de top 10 van succesvolste films van 2005.

In 2008 is The Dark Knight verschenen, een vervolg op Batman Begins. In deze film is een belangrijke rol weggelegd voor The Joker. De The Dark Knight-trilogie van Christopher Nolan werd in 2012 voltooid met The Dark Knight Rises.

Zie Batman Begins (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De soundtrack van de film Batman Begins is gecomponeerd door Hans Zimmer en James Newton Howard.

 1. Vespertilio 2:52
 2. Eptesicus 4:20
 3. Myotis 5:46
 4. Barbastella 4:45
 5. Artibeus 4:19
 6. Tadarida 5:05
 7. Macrotus 7:35
 8. Antrozous 3:59
 9. Nycteris 4:25
 10. Molossus 4:49
 11. Corynorhinus 5:04
 12. Lasiurus 7:27

Een van de personages die kort in beeld komen als een mogelijke huurmoordenaar van maffiabaas Carmine Falcone wordt bij naam genoemd als Zsasz, een gekend personage uit Batmans stripverhalen.

Prijzen/nominaties

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 en 2006 werd Batman Begins voor veel prijzen genomineerd. Een overzicht:

2005:

2006: