Birds of Prey (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Birds of Prey
Genre drama
Speelduur 42 minuten
Bedenker Laeta Kalogridis
Hoofdrollen Ashley Scott
Dina Meyer
Shemar Moore
Regie Shawn Levy
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Mike Tollin
Brian Robbins
Shawn Levy
Uitzendingen
Start 9 oktober 2002
Einde 19 februari 2003
Afleveringen 13
Zender The WB
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Birds of Prey is een Amerikaanse televisieserie uit 2002, losjes gebaseerd op de gelijknamige stripserie van DC Comics. De serie werd ontwikkeld door Laeta Kalogridis voor The WB. Ondanks de in eerste instantie hoge kijkcijfers, nam de populariteit van de serie snel af. In totaal liep de serie slechts 1 seizoen van 13 afleveringen.

Verhaal[bewerken]

De serie speelt zich af in New Gotham City, enkele jaren nadat Batman is verdwenen. Zijn strijd tegen de Gothamse onderwereld is overgenomen door Barbara Gordon, Huntress en Helena, die samen bekendstaan als de Birds of Prey. De twee worden geholpen door Dinah, Alfred Pennyworth, en Detective Jesse Reese.

Centraal in de serie staat het concept van metahumans, mensen geboren met speciale krachten. Geen twee metahumans hebben dezelfde gave, en er bestaat een grote subcultuur binnen de metahumansamenleving.

In deze wereld raakt detective Reese betrokken bij de Birds of Prey om Metahuman criminelen te verslaan die de politie niet aan kan. De Birds of Prey worden vooral tegengewerkt door het meesterbrein Dr. Quinzel.

Personages[bewerken]

Vaste personages[bewerken]

De dochter van Bruce Wayne en Selina Kyle. Ze heeft katachtige vaardigheden geërfd van haar moeder, verhoogde lenigheid en kracht, en een zesde zintuig voor gevaar. Ze werd opgevoed door haar moeder zonder te weten wie haar vader was, totdat haar moeder werd vermoord door The Joker. Hierna nam haar vader, Batman, haar onder zijn hoede en trainde haar.
Ooit de superheldin Batgirl. Na te zijn neergeschoten door Joker raakte ze verlamd. Tegenwoordig staat ze bekend als Oracle, en dient als informatiebron voor andere superhelden. Ze is een expert in het hacken van computers.
een metahuman. Dianah kan via haar dromen in de toekomst kijken, en is een telepaat. Ze kan de gedachten lezen van een ieder met wie ze lichamelijk contact maakt. Later ontwikkelt ze ook telekinese. Haar moeder blijkt later de superheldin Black Canary te zijn.
Een detective die Huntress tegenkwam tijdens zijn onderzoek naar een aantal bizarre zelfmoorden. Hoewel hij haar methodes niet op prijs stelt, werken de twee nu geregeld samen.
De butler van de Wayne familie. Nu Batman weg is, biedt hij Helena en Barbara zijn diensten aan. Hij heeft vooral een sterke band met Barbara.
Een psychiater die Helena moest bezoeken nadat ze werd beschuldigd van vandalisme. Harley was vroeger de vriendin van Joker, en wilde wraak op New Gotham voor wat er met “MR. J.” was gebeurd. Ze gebruikt haar contacten met de criminele onderwereld voor wraak.

Regelmatig terugkerende personages[bewerken]

Een vriend van Barbara en een guidance counsellor op New Gotham High.
Een metahuman met een perfect fotografisch geheugen. Hij kan zich elk beeld, geur, smaak en geluid waarmee hij ooit in aanraking is geweest perfect herinneren, en weet vaak tot op de seconde hoe lang geleden hij dit voor het laatst heeft meegemaakt.
 • Detective McNally - (Brent Sexton)
Een New Gotham detective en partner van Jeese Reese. Hij is sceptisch over alles wat vreemd en onverklaarbaar is.

Mark Hamill deed in de serie de stem van The Joker, een rol die hij ook had in Batman: The Animated Series.

Afleveringen[bewerken]

 • 101- Pilot
 • 102- Slick
 • 103- Prey for the Hunter
 • 104- Three Birds and a Baby
 • 105- Sins of the Mother
 • 106- Primal Scream
 • 107- Split
 • 108- Lady Shiva
 • 109- Nature of the Beast
 • 110- Gladiatrix
 • 111- Reunion
 • 112- Feat of Clay
 • 113- Devil's Eyes

Achtergrond[bewerken]

De serie is losjes gebaseerd op de strips van DC Comics. De serie gebruikt elementen uit verschillende strips en continuïteiten van het DC Universum.

De versie van Huntress in deze serie is de dochter van Batman en Catwoman, gelijk aan de tweede Huntress uit de strips. Deze versie van Huntress beschikt over superkrachten, iets wat de Huntress uit de strip niet heeft. Ook van Catwoman wordt in de serie gezegd dat ze superkrachten had, wat in de strips niet het geval is.

Barbara Gordons verlamming en haar alter ego Oracle komt uit de graphic novel The Killing Joke.

Het concept van Bruce Wayen die zijn alter ego Batman opgeeft na de dood van een geliefde is overgenomen uit The Dark Knight Returns. De vernietiging van Gotham City, waarna de stad wordt herbouwd als New Gotham, is afkomstig uit de verhaallijn No Man's Land van de Batman-strips.

Externe links[bewerken]