Naar inhoud springen

Killer Croc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Killer Croc
Cosplayer als Killer Croc (2014)
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Batman #357 (maart 1983)
Bedenker(s) Gerry Conway
Don Newton
Gespeeld door Adewale Akinnuoye-Agbaje
Stemacteur(s) Aron Kincaid, Brooks Gardner, Richard Ferrone, Ron Perlman, Steven Blum, Stephen Root, Edwin Neal, Wade Williams, Khary Payton, Fred Tatasciore, John DiMaggio, Matt Villa, Nolan North, Matt Oberg, Edwin Hodge
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Waylon Jones
Bekende aliassen Croc
Soort Gemuteerd mens
Thuiswereld Gotham City
Grootste vijand(en) Batman, Bane
Superkrachten Bovenmenselijke kracht, snelheid, wendbaarheid en reflexen. Groot uithoudingsvermogen. Huid kan veel fysieke aanvallen weerstaan. Scherpe klauwen en tanden. Verhoogde genezing en zintuigen. Ervaren in alligatorworstelen.

Killer Croc (Waylon Jones) is een fictieve superschurk uit de Batman-strips van DC Comics. Hij werd bedacht door Gerry Conway en Don Newton.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Waylon Jones werd geboren met een medische afwijking waardoor hij meer op een krokodil leek. Jones is een van de weinige zwarte superschurken in Amerikaanse stripboeken. Bij zijn debuut was hij een sterkgebouwde man bedekt met groene schubben. In zijn meest recente voorkomen heeft hij ook een snuit en een staart.

Killer Croc is niet alleen een vijand van Batman maar ook van Bane. Bane en Killer Croc hebben een aantal maal tegen elkaar gevochten en leken even sterk te zijn.

Krachten en vaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Killer Croc lijkt te lijden aan een agressieve vorm van atavisme, wat inhoudt dat hij kenmerken vertoont van oermensen. Zijn huid is verhard tot het punt dat hij ongevoelig is voor de meeste fysieke aanvallen waaronder laagkaliberwapens. Hij kan zeer snel genezen en beschikt over bovenmenselijke kracht. Killer Croc beschikt over zeer snelle reflexen en is in het water net zo thuis als een echte krokodil.

Zijn intelligentieniveau verschilt per strip. In sommige is hij ongeveer zo slim als een normaal mens, maar in andere is hij een hersenloos beest dat zonder na te denken aanvalt.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

  • Killer Croc deed mee in enkele afleveringen van Batman: The Animated Series. Hierin was hij een voormalige worstelaar die voor het pad van de misdaad koos. Zijn reptielachtige uiterlijk werd wat verminderd in deze serie.
  • Deze zelfde versie van Killer Croc verscheen in de vervolgserie The New Batman Adventures.
  • Killer Croc deed mee in een aflevering van de serie The Batman, waarin hij juist zeer reptielachtig is. Zijn oorsprong is in deze serie grotendeels onbekend, maar er zijn geruchten dat hij het gevolg van een militair experiment is.

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]