Harley Quinn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harley Quinn
Cosplayer verkleed als Harley Quinn tijdens London Super Comic Convention 2012.
Cosplayer verkleed als Harley Quinn tijdens London Super Comic Convention 2012.
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Batman: The Animated Series (aflev. "Joker's Favor") (1992)
Strip: Batman: Harley Quinn" (Oktober, 1999)
Bedenker(s) Paul Dini
Bruce Timm
Gespeeld door Mia Sara, Cassidy Darling, Courtney Lynn, Maddie Phillips, Margot Robbie
Stemartiest(en) Arleen Sorkin, Hynden Walch, Tara Strong, Laura Bailey, Jenny Slate, Courtney Lynn, Melissa Rauch, Laura Post
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Harleen Quinzel
Bekende aliassen Dr. Harleen Quinzel
Soort Mens
Thuiswereld Gotham City
Helper(s) Poison Ivy
Lid (geweest) van Secret Society of Super Villains
Secret Six
Suicide Squad
Gotham City Sirens
Grootste vijand(en) Batman
Wapens en hulpmiddelen Grote moker, pistool met verschillende gadgets
Superkrachten Getraind in psychoanalyse. Zeer atletisch. Bovenmenselijke lenigheid. Immuun voor vrijwel alle giffen.

Harley Quinn (echte naam Harleen Quinzel) is een fictieve superschurk uit de strips van DC Comics, hoewel ze haar debuut maakte in de animatieserie Batman: The Animated Series. Daarmee is ze een van de weinige personages die haar debuut in een animatieserie maakte. Ze is een vaste tegenstander van Batman en de vriendin van de Joker. Verder werkt ze vaak samen met Poison Ivy.

Het personage werd bedacht door Paul Dini en Bruce Timm.

Geschiedenis[bewerken]

Harley Quinn maakte haar debuut in Batman: The Animated Series in de aflevering "Joker's Favor" (aflevering 22). Ze was een psychiater die werkte in het Arkham gekkenhuis waar de Joker zat opgesloten. Ze raakte gefascineerd door hem en wilde hem graag nader bestuderen. Naarmate ze de Joker meer leerde kennen ging ze zelfs van hem houden. Ze hielp hem zelfs een aantal maal ontsnappen. Toen ze werd betrapt, werd ze zelf opgesloten. Bij een aardbeving kon ze ontsnappen en besloot ze Jokers handlanger en vriendin te worden. Om meer indruk op hem te maken besloot ze net als hij een criminele clown te worden.

Dit verhaal werd eveneens verwerkt tot een striproman getiteld Mad Love.

Na Batman: The Animated Series had Harley Quinn meer animatierollen zoals in The New Batman Adventures en in de internet animatieserie Gotham Girls. Verder verscheen ze in de Justice League aflevering "Wild Cards" en de Static Shock aflevering "Hard as Nails".

Strips[bewerken]

Harley Quinn bleek in de animatieserie zo’n succes dat DC besloot haar ook in de Batman-strips te introduceren. Hierin kreeg ze al snel een grote rol. Net als de Joker was de stripversie van Harley Quinn veel minder humoristisch en veel meer een psychopaat dan de animatieversie. In deel 16 van de stripserie Batman Adventures trouwde ze bijna met de Joker, maar Poison Ivy verstoorde het huwelijk.

Harley Quinn kreeg zelfs haar eigen stripserie die 38 delen liep van 2001 t/m 2003.

Relaties[bewerken]

Harleys relatie met de Joker is een van de meest complexe en controversiële in het DC Universum. Hoewel hij haar vaak mishandelt en als pion in zijn plannen gebruikt, zijn er genoeg aanwijzingen dat hij diep van binnen wel om haar geeft. Harley is zich er goed van bewust dat de Joker maar ten dele haar liefde voor hem beantwoordt.

Harley is tevens goed bevriend met Poison Ivy, en de twee gaan geregeld samen op pad. Ivy gaf Harley net als zichzelf immuniteit tegen alle vergiffen die er zijn. De twee staan ook wel bekend als Gothams’ “Koninginnen van de misdaad”. Ivy heeft tegenover Harley de rol van “grote zus” die Harley vaak duidelijk probeert te maken dat haar relatie met de Joker nooit wat zal worden, maar ook haar steun biedt als Harleys relatie met de Joker weer in een dal zit.

In andere media[bewerken]

  • Voordat de film Batman & Robin werd uitgebracht, waren er plannen voor nog een vijfde Batmanfilm, met daarin onder anderen Harley Quinn als een van de schurken. In deze film zou ze de dochter van de Joker (die in de film Batman al om het leven kwam) zijn. De film werd echter nooit gemaakt vanwege het floppen van Batman & Robin.
  • In 2002 kwam Harley Quinn voor in de televisieserie Birds of Prey, gespeeld door Mia Sara. In dit programma was ze een psychopaat en veel meer sinister en berekend dan in de strips.
  • Harley Quinn verscheen in seizoen 4 van de animatieserie The Batman, waarin haar stem werd gedaan door Hynden Walch.
  • In 2009 speelde Harley Quinn een grote rol in de game Batman: Arkham Asylum en in 2011 in Batman: Arkham City. In deze laatste game zijn er aanwijzingen die erop kunnen duiden dat ze zwanger is van Jokers kind. In het een-na-laatste deel van de serie, Batman: Arkham Origins, komt ze voor als Dr. Harleen Quinzel, waar de speler ziet hoe zij wordt beïnvloed door de Joker vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten.
  • In 2016 was Harley Quinn te zien in de film Suicide Squad, vertolkt door Margot Robbie.
  • In 2017 is Harley Quinn een speelbaar karakter in het videospel "Injustice 2". In dit spel is zij na het overlijden van de Joker aan de kant van Batman komen staan.

Externe links[bewerken]