Harley Quinn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harley Quinn
Digitaal artwork Harley Quinn door Álvaro Fernández González.
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Batman: The Animated Series (aflev. "Joker's Favor") (1992)
Strip: Batman: Harley Quinn" (Oktober, 1999)
Bedenker(s) Paul Dini
Bruce Timm
Gespeeld door Mia Sara, Cassidy Darling, Courtney Lynn, Maddie Phillips, Margot Robbie, Lady Gaga
Stemacteur(s) Arleen Sorkin, Tara Strong, Hynden Walch, Grey DeLisle, Meghan Strange, Jansye Jaud, Laura Bailey, Jenny Slate, Courtney Lynn, Laura Post, Melissa Rauch, Sirena Irwin, Margot Rubin, Kaley Cuoco, Kira Buckland, Gillian Jacobs
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Harleen Frances Quinzel
Bekende aliassen Dr. Harleen Quinzel
Soort mens
Thuiswereld Gotham City
Helper(s) Poison Ivy
Lid (geweest) van Arkham Asylum (voorm. psychiater)
Secret Society of Super Villains
Secret Six
Suicide Squad
Gotham City Sirens
Grootste vijand(en) Batman
Wapens en hulpmiddelen grote moker, pistool met verschillende gadgets
Superkrachten getraind in psychoanalyse. Zeer atletisch. Bovenmenselijke lenigheid. Immuun voor vrijwel alle giffen.
Harley Quinn

Harley Quinn (echte naam Harleen Frances Quinzel) is een fictieve superschurk en antiheldin uit de strips van DC Comics, hoewel ze haar debuut maakte in de animatieserie Batman: The Animated Series. Daarmee is ze een van de weinige personages die haar debuut in een animatieserie maakte. Ze is een vaste tegenstander van Batman en de vriendin van de Joker. Verder werkt ze vaak samen met Poison Ivy.

Het personage werd bedacht door Paul Dini en Bruce Timm.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Harley Quinn maakte haar debuut in Batman: The Animated Series in de aflevering Joker's Favor (aflevering 22). Ze was een psychiater die werkte in het Arkham Asylum waar de Joker zat opgesloten. Ze raakte gefascineerd door hem en wilde hem graag nader bestuderen. Naarmate ze de Joker meer leerde kennen ging ze zelfs van hem houden. Ze hielp hem een aantal maal ontsnappen. Toen ze werd betrapt, werd ze zelf opgesloten. Bij een aardbeving kon ze ontsnappen en besloot ze Jokers handlanger en vriendin te worden. Om meer indruk op hem te maken besloot ze net als hij een criminele clown te worden.

Dit verhaal werd eveneens verwerkt tot een striproman getiteld Mad Love.

Na Batman: The Animated Series had Harley Quinn meer animatierollen zoals in The New Batman Adventures en in de internet animatieserie Gotham Girls. Verder verscheen ze in de Justice League aflevering Wild Cards en de Static Shock aflevering Hard as Nails.

Strips[bewerken | brontekst bewerken]

Harley Quinn bleek in de animatieserie zo’n succes dat DC besloot haar ook in de Batman-strips te introduceren. Hierin kreeg ze al snel een grote rol. Net als de Joker was de stripversie van Harley Quinn veel minder humoristisch en veel meer een psychopate dan de animatieversie. In deel 16 van de stripserie Batman Adventures trouwde ze bijna met de Joker, maar Poison Ivy verstoorde het huwelijk.

Harley Quinn kreeg haar eigen stripserie die 38 delen liep van 2001 t/m 2003.

Relaties[bewerken | brontekst bewerken]

Harleys relatie met de Joker is een van de meest complexe en controversiële in het DC Universum. Hoewel hij haar vaak mishandelt en als pion in zijn plannen gebruikt, zijn er genoeg aanwijzingen dat hij diep van binnen wel om haar geeft. Harley is zich er goed van bewust dat de Joker maar ten dele haar liefde voor hem beantwoordt.

Harley is tevens goed bevriend met Poison Ivy, en de twee gaan geregeld samen op pad. Ivy gaf Harley net als zichzelf immuniteit tegen alle vergiffen die er zijn. De twee staan ook wel bekend als Gothams’ “Koninginnen van de misdaad”. Ivy heeft tegenover Harley de rol van “grote zus” die Harley vaak duidelijk probeert te maken dat haar relatie met de Joker nooit wat zal worden, maar ook haar steun biedt als Harleys relatie met de Joker weer in een dal zit. Later groeit hun relatie ook tot meer uit dan alleen vrienden. Hun liefde is wederzijds en ze vertellen elkaar dat ze van elkaar houden.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

  • Voordat de film Batman & Robin werd uitgebracht, waren er plannen voor nog een vijfde Batmanfilm, met daarin onder anderen Harley Quinn als een van de schurken. In deze film zou ze de dochter van de Joker (die in de film Batman al om het leven kwam) zijn. De film werd echter nooit gemaakt vanwege het floppen van Batman & Robin.
  • In 2016 werd Harley Quinn door actrice Margot Robbie vertolkt in de film Suicide Squad. Nadien speelde Robbie het personage ook in Birds of Prey (2020) en The Suicide Squad (2021).
  • Harley Quinn verschijnt in The Lego Batman Movie in LEGO minifiguur-vorm. Harley helpt de Joker Batman te beseffen dat hij zijn grootste vijand is. De stem van Harley werd ingesproken door Jenny Slate. De Nederlandse stem van Harley werd ingesproken door Tara Hetharia.

Filmoverzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2002 kwam Harley Quinn voor in de televisieserie Birds of Prey, gespeeld door Mia Sara. In dit programma was ze een psychopaat en veel meer sinister en berekend dan in de strips.
  • Harley Quinn verscheen in seizoen 4 van de animatieserie The Batman, waarin haar stem werd gedaan door Hynden Walch.

Serieoverzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2009 speelde Harley Quinn een grote rol in het spel Batman: Arkham Asylum en in 2011 in Batman: Arkham City. In het laatst genoemde spel zijn er aanwijzingen die erop kunnen duiden dat ze zwanger is van Jokers kind. In het een-na-laatste deel van de spellen-serie, Batman: Arkham Origins, komt ze voor als Dr. Harleen Quinzel, waar de speler ziet hoe zij wordt beïnvloed door de Joker vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten. In het laatste spel van de reeks, Batman: Arkham Knight, verschijnt Harley Quinn na de dood van de Joker in Arkham City.
  • In 2017 is Harley Quinn een speelbaar karakter in het videospel Injustice 2. In dit spel is zij na het overlijden van de Joker aan de kant van Batman komen staan.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]