Catwoman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de gelijknamige film, zie Catwoman (film).
Catwoman
Julie Newmar in haar rol als Catwoman in Batman (1966).
Julie Newmar in haar rol als Catwoman in Batman (1966).
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Batman #1 (1940)
Bedenker(s) Bob Kane
Bill Finger
Gespeeld door Lee Meriwether, Eartha Kitt, Julie Newmar, Michelle Pfeiffer, Halle Berry, Anne Hathaway, Camren Bicondova, Kira Forster
Stemartiest(en) Jane Webb, Melendy Britt, Adrienne Barbeau, Gina Gershon, Nika Futterman, Eliza Dushku, Emily Lewis-Berry, Grey DeLisle, Zoe Kravitz
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Selina Kyle
Bekende aliassen The Cat, Irena Dubrovna, The Catwoman
Thuiswereld Gotham City
Helper(s) Batman
Lid (geweest) van Batman Family
Injustice League
Outsiders
Birds of Prey
Secret Society of Super Villains
Grootste vijand(en) Batman, Max Schreck, Roland Daggett, Red Claw
Superkrachten Is zeer atletisch en een ervaren inbreker. Gewapend met intrekbare klauwen en een zweep.

Catwoman (echte naam: Selina Kyle) is een personage uit de strips van DC Comics. Ze is gecreëerd door Bob Kane en Bill Finger, en voornamelijk te zien in Batman-verhalen. Haar eerste optreden was in Batman #1 (lente 1940). Naast de strips duikt ze ook op in veel andere Batman-gerelateerde media.

Achtergrond[bewerken]

In haar debuutstrip stond Catwoman nog bekend als "The Cat". Oorspronkelijk was ze bedoeld als tegenstander van Batman, maar in latere verhalen bleek ze haar eigen moraal te hebben, en is het onduidelijk of ze nu een held of een slechterik is.

Catwoman heeft in de loop der jaren veel verschillende kostuums en alter ego's gebruikt. Ook haar oorsprong is geregeld veranderd. Maar in vrijwel elke versie is ze bij haar eerste ontmoeting met Batman een inbreker met een op een kat gebaseerd kostuum.

In 1993 kreeg Catwoman haar eigen stripserie. Hierin werd ze neergezet als een internationale dief met haar eigen ambitieuze morele code.

Krachten en vaardigheden[bewerken]

Catwoman is zeer atletisch. Ze heeft training gehad in acrobatiek en vele vechtsporten. Ze staat bekend om haar snelle ontsnappingen, katachtige reflexen, balans en flexibiliteit.

Aanvankelijk droeg Catwoman geen speciaal kostuum. In de strips erna heeft ze veel verschillende kostuums gebruikt, waaronder een in de kleur groen. Haar meest bekende kostuum is een strak zwart leren pak.

Catwoman heeft veel verschillende wapens gebruikt, maar haar favoriet is een zweep.

In andere media[bewerken]

Externe links[bewerken]