Penguin (Batman)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Penguin
Burgess Meredith als Penguin (1966)
Burgess Meredith als Penguin (1966)
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Detective Comics #58 (december 1941)
Bedenker(s) Bob Kane
Bill Finger
Gespeeld door Burgess Meredith, Danny DeVito, Wilbur Broad, Chris Clark, Robin Lord Taylor
Stemartiest(en) Ted Knight, Lennie Weinrib, Frank Welker, Paul Williams, David Ogden Stiers, Tom Kenny, Stephen Root, Nolan North, Dana Snyder
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Oswald Chesterfield Cobblepot
Lid (geweest) van Suicide Squad
Injustice League
The Society
Grootste vijand(en) Batman
Superkrachten Crimineel meesterbrein. Beschikt over veel vogel- en paraplugerelateerde gadgets.

De Penguin (echte naam: Oswald Chesterfield Cobblepot) is een fictieve superschurk uit de DC Comics, een van de aartsvijanden van Batman. Hij dook voor het eerst op in Detective Comics deel 58.

Achtergrond[bewerken]

De Penguin is meestal een kleine, stevige man met een scherpe neus, monocle, hoge hoed en smoking. Hij ziet zichzelf het liefst als een "gentleman of crime", een gentleman in de misdaad met een intelligente en aristocratische persoonlijkheid, en is een gangsterachtige schurk.

Zijn misdadige karakter komt niet voort uit een psychotische obsessie, zoals de meeste andere schurken uit Batman, als de Joker of Catwoman. Wel heeft de Penguin enkele excentriciteiten, zoals een liefde voor vogels en zijn verzameling van geavanceerde paraplu's, ieder met een gespecialiseerde functie, bijvoorbeeld als wapen of om mee te zweven. Ook verzamelt hij mooie vrouwen om zich heen.

Het misdadige gedrag en zijn obsessie voor pinguïns komen voort uit zijn verleden. Als baby dachten zijn ouders dat hij bezeten was door de duivel. Uitreindelijk stopten ze hem in een mand en dumpten hem in het riool. Daar werd hij gevonden en opgevoed door een groep pinguïns. Uit woede gaat hij op zoek naar zijn ouders om wraak te nemen. Maar als Batman zich ermee bemoeit is hij het volgende doel.

In de stripreeks was de Penguin een minder belangrijke schurk, maar zijn populariteit groeide met de televisieserie uit de jaren zestig, waarin Burgess Meredith de schurk speelde met een herkenbare kwakende lach.

Biografie[bewerken]

In zijn jeugd werd Oswald vaak gepest vanwege zijn kleine formaat, obesitas en zijn neus. Dit maakte hem tot een verschoppeling in zijn rijke hooggeplaatste familie. Dit dreef hem uiteindelijk tot het leven van een misdadiger. Maar vanwege de levensstijl van zijn familie, pleegt de Penguin zijn misdaden altijd met zijn eigen klasse en stijl.

In tegenstelling tot veel andere vijanden van Batman is de Penguin niet gestoord en zich volledig bewust van wat hij doet. Hij zorgt er ook voor dat hij nooit direct betrokken is bij een misdaad: zo runt hij bijvoorbeeld een nachtclub die “toevallig” zeer in trek is bij de onderwereld van Gotham City.

De Penguin gebruikt voor zijn misdaden een reeks geprepareerde paraplu’s. Deze obsessie voor paraplu’s komt vermoedelijk voort uit het gedrag van zijn overbezorgde moeder. Nadat Oswalds vader stierf aan een longontsteking, moest Oswald van zijn moeder altijd een paraplu bij zich dragen.

In andere media[bewerken]

Film[bewerken]

De Penguin werd gespeeld door Danny DeVito in de film Batman Returns. In deze film werden de Penguins oorsprong en uiterlijk sterk veranderd. In de film was hij een mismaakt persoon die als baby door zijn ouders in het riool werd gegooid, waar hij werd opgevoed door Penguins en uiteindelijk bij een freak show belandde. De Penguins bekendste kenmerken zoals zijn monocle en zijn paraplu’s werden wel behouden voor de film.

Televisieseries[bewerken]

  • De Penguin werd gespeeld door Burgess Meredith in de televisieserie Batman.
  • Net als de Joker had de Penguin samen met Batman en Robin een gastoptreden in The New Scooby-Doo Movies.
  • Deze Penguin deed ook mee in de animatieserie The New Adventures of Batman.
  • In Batman: The Animated Series werd zijn uiterlijk gemodelleerd naar de misvormde versie uit Batman Returns, hoewel zijn karakter gelijk bleef aan dat van de strips. Zijn stem werd ingesproken door Paul Williams.
  • In The Batman kwam weer een misvormde Penguin voor. In deze versie was hij afkomstig uit een Britse familie, waarbij de grootvader van Alfred Pennyworth in dienst geweest was. De Penguin is het slechte pad op gegaan om zijn fortuin te herstellen. Deze Penguin koestert ook een persoonlijke afkeer van Bruce Wayne, die hij als zijn rivaal beschouwt.
  • In de televisieserie Gotham is de jongere Penguin te zien, en zijn motivatie om de Penguin te worden. Hij wordt hierin gespeeld door Robin Lord Taylor.

Videogames[bewerken]