Wayne Knight

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wayne Knight
Knight in 2013
Algemene informatie
Volledige naam Wayne Eliot Knight
Geboren Cartersville, 7 augustus 1955
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1979-
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wayne Eliot Knight (Cartersville (Georgia), 7 augustus 1955) is een Amerikaanse acteur, bekend om zijn rollen als Newman in de televisieserie Seinfeld, Dennis Nedry in de film Jurassic Park, Don Orville in de televisieserie 3rd Rock from the Sun en Stan Podolak in Space Jam met Michael Jordan.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Knight werd geboren in Cartersville, waar hij opgroeide en als bachelorstudent studeerde aan de Universiteit van Georgia. Hij verliet de universiteit voordat hij ergens een graad in haalde. Tijdens het doorlopen van een stage aan het Barter Theatre in Virginia bekwam hij een Equity card. Dat is een lidmaatschapskaart van de invloedrijke acteursvakbond. Hij vertrok naar New York en na twee jaar had hij zijn eerste rol in een Broadway theatre.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Knight heeft verschillende prominente filmrollen gehad, zoals in de film JFK van Oliver Stone en in de ondervragingsscène in Basic Instinct. Nadat Steven Spielberg hem in die scène had gezien was hij de eerste persoon die werd gevraagd voor de film Jurassic Park. Hij was ook te zien in de films Dirty Dancing, Dead Again, To Die For, Space Jam.

Gedurende midden en eind jaren negentig speelde hij tegelijkertijd bijrollen in twee verschillende televisieseries op NBC, namelijk Seinfeld en 3rd Rock from the Sun.

Op Broadway was Knight te zien in de stukken Gemini, Mastergate, Art en het meest recentelijk in Sweet Charity met Christina Applegate.

Gedurende het filmen van een aflevering van Seinfeld voelde Knight pijn aan zijn hart; hij dacht zelf aan angina pectoris en zocht hulp bij een cardioloog, die hem vertelde dat hij levensbedreigende obesitas, een hoge bloeddruk en bijna diabetisch was. Knight is toen een dieetprogramma gaan volgen en intensief gaan sporten. Hij verloor uiteindelijk 53 kilogram, nu behoudt hij zo'n 35 kilogram van dat verlies. In Cheaper by the Dozen speelde hij voor het eerst, nadat hij was afgevallen.

Knight sprak de stem in van Meneer Blik in de Amerikaanse versie van de tekenfilmserie Catscratch. Hij heeft ook de stem gedaan van Boosaardige Keizer Zurg in Buzz Lightyear of Star Command, Al McWhiggin, de speelgoedwinkeleigenaar in Toy Story 2, Tantor in Tarzan en Demetrius in Hercules. Hij deed ook stemmen van gastrollen in de Amerikaanse versie van De Grimmige Avonturen van Billy en Mandy.

Knight deed de stem van Max, een kat met overgewicht in Cat Tale.

Op 26 mei 1996 trouwde hij in het huis van Michael Richards met visagiste Paula Sutor. In 2003 scheidde het stel echter van elkaar.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]