Smoking

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een smoking

Een smoking is een twee- of driedelig kostuum dat door mannen wordt gedragen als avondkleding, dat wil zeggen bij (formele) feestelijke gelegenheden. Het bestaat uit een zwarte broek met aan de zijkant een fluwelen streep en een zwart jasje met lapellen, een wit smokingoverhemd (en wel een dress shirt), een cumberband (een sjerp (afgeleid van het Britse militaire uniform in Brits-Indië) die geplooid om het middel wordt gedragen en van hetzelfde materiaal is gemaakt als het strikje en de lapellen) en een zwarte vlinderdas. In het Engels spreekt men dan ook van black tie (pars pro toto).

Bij nog formelere gelegenheden, met name bij gala's, draagt de man een rokkostuum. Hierbij wordt altijd een witte vlinderdas gedragen (white tie).

In de tropen wordt ook wel een "tropensmoking" met een zwarte broek en een wit jasje gedragen. Het witte jasje noemt men ook wel een dinnerjacket.

De term smoking wordt in de meeste Europese talen gebruikt, maar niet in het Engels. In het Engels betekent een smoking jacket een jasje dat traditioneel na het eten werd gedragen, wanneer de heren zich terugtrokken van het vrouwelijk gezelschap en gezamenlijk een sigaar rookten. Dit gebruik was om rooklucht uit de nette kleding te houden. Het jasje werd hierna weer verwisseld voor het nette dinner jacket.

Het genoemde witte jasje is dus in feite een smoking jacket. In de tropen wordt net zo goed een zwarte of donkerblauw dinnerjacket gedragen als in de rest van de wereld. Er bestaan ook linnen dinnerjackets. Op zich is het dragen van een wit jasje dus niet verkeerd, maar wel zeer ongebruikelijk.

De schoenen onder een dinnerjacket of rok dienen van zwart lakleer te zijn.