Black Canary

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Black Canary
Fan als Black Canary tijdens Chicago Comic & Entertainment Expo, 2015
Fan als Black Canary tijdens Chicago Comic & Entertainment Expo, 2015
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Flash Comics #86 (Augustus 1947)
Bedenker(s) Robert Kanigher
Carmine Infantino
Gespeeld door Danulta Wesley, Rachel Skarsten, Lori Loughlin, Alaina Huffman, Caity Lotz, Katie Cassidy
Stemartiest(en) Jennifer Hale, Morena Baccarin, Grey DeLisle, Vanessa Marshall, Kari Wahlgren
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) 1. Dinah Drake Lance
2. Dinah Laurel Lance/Laurel Lance
3. Sara Lance
Bekende aliassen Siu Jerk Jai, Operative Canary, D.D., Dangerous Diva
Familie Larry Lance (vader)
Lid (geweest) van Justice Society of America, Justice League, Birds of Prey.
Superkrachten Dinah Drake: ervaren vechter.
Dinah Laurel: een ultrasonische schreeuw. Is in beste fysieke conditie. Zeer ervaren vechter en motorrijder.

Black Canary is de naam van twee superheldinnen uit de strips van DC Comics. De originele Black Canary werd bedacht door schrijver Robert Kanigher en tekenaar Carmine Infantino, en maakte haar debuut in Flash Comics #86 (augustus 1947).

Biografie[bewerken]

Golden Age[bewerken]

Black Canary maakte haar debuut als bijpersonage personage in de Johnny Thunder-strips van Flash Comics anthology. Aanvankelijk leek ze een schurk te zijn.

Black Canary bleek zo populair dat ze haar eigen verhalen kreeg vanaf Flash Comics #92. Hierin werd onthuld dat ze Dinah Drake was, een voormalige vriendin van Larry Lance, een detective van de Gotham City politie.

Silver Age[bewerken]

In de jaren 60 werd Black Canary opnieuw geïntroduceerd in de strips. Ze was nu getrouwd met Larry Lance, en nam deel aan vele missies van de Justice Society of America.

In 1969 kwam Larry Lance om het leven, waarna Black Canary bij de Justice League ging en een relatie begon met Green Arrow. In deze tijd ontwikkelde ze de gave om een ultrasonisch geluid te produceren met haar stem. Deze gave noemde ze de “Canary Cry”.

In Justice League of America #219 en #220 werd onthuld dat de hedendaagse Black Canary de dochter was van de originele Black Canary.

Moderne versie[bewerken]

Na het verhaal Crisis on Infinite Earths werd definitief vastgesteld dat er twee personages waren die de titel van Black Canary hebben gebruikt, een moeder en dochter: Dinah Drake Lance en Dinah Laurel Lance. Dinah Laurel was de hedendaagse Black Canary.

De originele Black Canary was getraind door haar vader, Richard Drake, om zijn plaats bij de Gotham City politie in te nemen. Ze werd geweigerd door het politiekorps, maar besloot haar vaders wens om een misdaadbestrijder te worden toch te vervullen. Daarom nam ze de naam Black Canary aan en werd een superheldin. Ze ontmoette Larry Lance, en trouwde met hem. Samen kregen ze een dochter genaamd Dinah Laurel Lance. Dinah Laurel bleek een metahuman te zijn, met de aangeboren gave om ultrasonisch geluid te produceren met haar stem. Ondanks dat haar moeder tegen het plan was, nam ze haar oude rol als Black Canary over.

Dinah Laurel zocht vele trainers om haar te helpen zich voor te bereiden op het heldenleven, waaronder oud JSA lid Wildcat. Ze werd lid van de Justice League, en ontmoette Green Arrow. Ze bleef ongeveer zes jaar lid van de league.

Na deze zes jaar ging het mis. Black Canary werd gevangen door een drugsbende en dermate lang gemarteld dat ze haar canary cry verloor. Haar relatie met Green Arrow liep op de klippen, en haar winkel brandde uit. Ze werd uiteindelijk uit haar depressie gered door Barbara Gordon, die nu de heldin Oracle was geworden. Ze liet Black Canary lid worden van de Birds of Prey. Oracle gaf Black Canary tevens een elektronische versie van haar Canary Cry. Haar originele Canary Cry keerde terug nadat ze een behandeling had ondergaan in een Lazarus Pit.

Krachten en vaardigheden[bewerken]

De originele Black Canary had geen superkrachten, maar was haar hele leven getraind tot een bekwaam vechter.

De huidige Black Canary kan met haar stem een ultrasonisch geluid produceren genaamd de “Canary Cry”. Met dit geluid kan ze voorwerpen doen barsten en haar tegenstanders uitschakelen. Ze kan zelfs frequenties bereiken buiten het normale hoorbare spectrum. De cry is echter nutteloos indien haar mond wordt afgesloten door iets.

Black Canary is tevens bedreven in verschillende vechtsporten en motorrijden. Ze is een sterke en tactische denker, kwaliteiten die zelfs door andere superhelden zijn erkend.

In andere media[bewerken]

Live action[bewerken]

  • Black Canary (of iemand met een identiek uiterlijk) heeft een cameo in de film Batman: Mystery of the Batwoman.
  • Black Siren, een personage gebaseerd op Black Canary, deed mee in de Justice League aflevering Legends.
  • Black Canary zelf was een personage in de serie Justice League Unlimited, waarin Morena Baccarin haar stem deed.
  • Black Canary doet ook mee in de superheldenserie Arrow. Hierin wordt de titel door 2 personen gebruikt. Sara Lance maakte haar debuut in seizoen 2 als 'Canary' gespeeld door Caity Lotz. Ze is de voormalige vriendin van Oliver Queen, die na de schipbreuk waarbij Oliver op een eiland strandde door de League of Assassins werd gevonden en getraind tot Black Canary. Begin seizoen 3 wordt zij vermoord door Malcolm Merlin, waarna haar zus, Laurel Lance, haar plaats inneemt als de nieuwe Canary.

Externe links[bewerken]