Arrow (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arrow
Arrow logo.png
Genre Superhelden
drama
actie/Avontuur
Speelduur ongeveer 40 minuten
Ontwikkelaar Greg Berlanti
Marc Guggenheim
Andrew Kreisberg
Hoofdrollen Stephen Amell
Katie Cassidy
Colin Donnell
David Ramsey
Willa Holland
Susanna Thompson
Paul Blackthorne
Emily Bett Rickards
Colton Haynes
Brandon Routh
John Barrowman
Muziek Blake Neely
Orkestratie Blake Neely
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie Vancouver, Brits-Columbia, Canada
Gerelateerde series The Flash (spin-off)
Constantine
Legends of Tomorrow
Productie
Producent Joseph Patrick Finn
Uitvoerend producent Greg Berlanti
David Nutter (pilot)
Marc Guggenheim
Andrew Kreisberg
Uitzendingen
Start 10 oktober 2012
Afleveringen 109
Seizoenen 5
Netwerk of omroep Vlag van Verenigde Staten The CW
Zender Vlag van Nederland Veronica
Vlag van Vlaanderen ZES
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Arrow is een Amerikaanse serie op The CW Television Network gebaseerd op de DC Comics-stripheld Green Arrow (in Nederlandse uitgaven Groene Pijl geheten). De pilot werd uitgezonden op 10 oktober 2012. In Nederland werd het eerste seizoen uitgezonden door Veronica[1] vanaf 3 februari 2013 om 21.25 uur. In Vlaanderen begon zender ZES de reeks uit te zenden vanaf 22 februari 2014.

De serie telt momenteel 4 voltooide seizoenen. Op 5 oktober 2016 is seizoen 5 van start gegaan.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken]

Na een schipbreuk waarbij zijn vader omkomt, wordt miljardair Oliver Queen vijf jaar lang vermist en dood gewaand, voordat hij wordt teruggevonden op een afgelegen eiland in de Stille Oceaan. In zijn thuisstad Starling City wordt hij met open armen verwelkomd door zijn moeder Moira, zijn zusje Thea en zijn beste vriend Tommy. Al snel merken ze dat Oliver is veranderd door zijn beproeving op het eiland. Terwijl Oliver de waarheid over de man die hij is geworden geheim houdt, wil hij de fouten uit zijn jonge jaren goedmaken en probeert hij zich te verzoenen met zijn ex-vriendin, Laurel Lance.

Heimelijk creëert hij de persona van Arrow, een wreker , om het onrecht dat zijn familie is aangedaan en de uitwassen van de samenleving te bestrijden en zijn geliefde stad Starling City weer in haar oude glorie te herstellen. Overdag speelt Oliver de rol van de rijke, zorgeloze playboy, die hij ooit was, bijgestaan door zijn toegewijde chauffeur/bodyguard, John Diggle, terwijl hij onder de dekking van de duisternis zijn geheime identiteit aanneemt. Laurels vader, rechercheur Quentin Lance, is vastbesloten om de onbekende vrijbuiter te arresteren. Ondertussen wordt duidelijk dat Olivers moeder Moira, die inmiddels hertrouwd is met een zakenpartner van zijn vader, meer weet van de dodelijke schipbreuk en meedogenlozer is dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. Ze werkt, zij het tegen haar wil, samen met Malcolm Merlyn, een zakenman en lid van een groep gespecialiseerde moordenaars genaamd de League of Assassins. Hij heeft plannen om de wijk The Glades te vernietigen met een aardbevingsmachine om een persoonlijke reden. Eind seizoen 1 zet hij zijn plan in werking. Oliver doodt Merlyn blijkbaar in een laatste gevecht, maar kan niet voorkomen dat Merlyns plan wordt voltooid. In een serie flashbacks is te zien hoe Oliver, toen hij op het eiland zat, een terroristische aanslag op een vliegtuig voorkwam.

Seizoen 2[bewerken]

In seizoen 2 gaat Oliver verder met zijn werk. Hij staat nu op betere voet met de politie, vooral agent Quentin Lance. Hij krijgt onder andere te maken met de mysterieuze Brother Blood en een man genaamd Slade Wilson, die samen werken aan een middel dat mensen bovenmenselijke krachten kan geven. Oliver heeft dit middel eerder gezien tijdens zijn verblijf op het eiland, aan boord van een gestrande Japanse duikboot. Het was op dit eiland dat Slade Wilson het middel kreeg toegediend en zo de bovenmenselijke moordenaar werd die hij nu is. Slade, die Oliver de schuld geeft van de dood van zijn vriendin toen ze alle drie op het eiland verbleven, is uit op wraak en begint langzaam Oliver te ruïneren. Zo ontneemt hij hem zijn bedrijf en doodt zijn moeder. Tegelijkertijd blijkt Malcolm Merlyn nog in leven te zijn, en wordt duidelijk dat hij de biologische vader is van Thea. Ook wordt meer duidelijk over de League of Assassins. Deze wordt geleid door een zekere Ra's al Ghul. Bovendien blijkt Olivers vriendin Sara, waarvan werd aangenomen dat ze was verdronken toen Olivers jacht zonk, nog te leven en lid te zijn van de League. Uiteindelijk weet Oliver Slade te verslaan en hem zijn krachten te ontnemen, terwijl Thea Starling City ontvlucht samen met Malcolm Merlyn.

Seizoen 3[bewerken]

Begin seizoen 3 is Oliver financieel geruïneerd, maar gaat toch door met zijn werk als Arrow. Zijn bedrijf, Queen Consolidated, wordt overgenomen door een nieuwe CEO, Ray Palmer, die in het geheim plannen heeft om met de technologie van Queen Consolidated een superpak te maken waarmee hij zelf ook een held kan worden. Dit werkt, en als The Atom wordt Ray een nieuwe partner van Oliver. Niet veel later wordt Sara, die in Starling City was om Malcolm Merlyn te zoeken, vermoord, en alles wijst erop dat Merlyn haar moordenaar is. Wanneer Oliver de zaak eerst verder wil onderzoeken, en Merlyn derhalve in bescherming neemt, haalt hij zich de toorn van de League en hun leider Ra's al Ghul op de hals. Wanneer Oliver echter een duel met Ra's al Ghul overleeft, besluit deze om Oliver tot zijn opvolger te benoemen, ongeacht of Oliver dit nu wil of niet. Om Oliver te dwingen, verwoest Ra's Olivers reputatie als held en pleegt een aanslag op zijn zus Thea. Uiteindelijk stemt Oliver in, maar dit blijkt in werkelijkheid onderdeel van een plan te zijn om de league van binnenuit te vernietigen. In de seizoensfinale verslaat Oliver Ra's al Ghul, waarna Malcolm de nieuwe Ra's wordt. Oliver besluit nadien om voorlopig te stoppen met heldenwerk en samen met Felicity een nieuw leven op te bouwen.

Via een serie flashbacks wordt duidelijk dat Oliver, in de 5 jaar dat hij weg was, niet de hele tijd op het eiland zat; hij werd ook een tijdje vastgehouden in Hongkong door Amanda Waller, die hem dwong om haar huurling te worden.

Seizoen 4[bewerken]

Begin seizoen 4 pakt Oliver toch de draad weer op als held, maar neemt nu de naam "Green Arrow" aan om te benadrukken dat hij de mensen van zijn stad hoop wil geven i.p.v. angst aan te jagen. Ook stelt hij zich onder zijn echte naam verkiesbaar als burgemeester van Star City. Olivers nieuwe tegenstander dit seizoen is Damien Darhk, de over magie beschikkende leider van de terroristische organisatie H.I.V.E.. Thea sluit zich ook aan bij Team Arrow onder de naam "Speedy". Ondertussen gebruikt Laurel de Lazarus Put van Ra's al Ghul om Sara weer tot leven te brengen.

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdrollen

Acteur/Actrice Personage Seizoenen
1 2 3 4 5
Stephen Amell Oliver Queen / The Arrow / The Green Arrow Hoofdrol
Katie Cassidy Dinah Laurel Lance / Black Canary Hoofdrol Bijrol
Colin Donnell Tommy Merlyn Hoofdrol Gastrol
David Ramsey John Diggle / Spartan Hoofdrol
Willa Holland Thea Queen / Speedy Hoofdrol
Susanna Thompson Moira Queen Hoofdrol Gastrol
Paul Blackthorne Detective Quentin Lance / Detective Hoofdrol
Emily Bett Rickards Felicity Smoak / Overwatch Bijrol Hoofdrol
Colton Haynes Roy Harper / Arsenal Bijrol Hoofdrol Gastrol
Manu Bennett Slade Wilson / Deathstroke Bijrol Hoofdrol Gastrol Gastrol
John Barrowman Malcolm Merlyn / Ra's al Ghul / Dark Archer Bijrol Gastrol Hoofdrol Gastrol
Neal McDonough Damien Darhk Hoofdrol Gastrol
Echo Kellum Curtis Holt/Mister Terrific Bijrol Hoofdrol
Joe Dinigol Rory Regan/Ragman Hoofdrol
Rick Gonzalez Rene Ramirez/Wild Dog Hoofdrol
John Segarra Adrian Chase/Vigilante/Prometheus Hoofdrol

Bijrollen

Acteur/Actrice Personage Seizoenen
1 2 3 4 5
Jamey Sheridan Robert Queen Bijrol Gastrol
Celina Jade Shado / Mei Bijrol
Audrey Marie Anderson Lyla Michaels Bijrol
Kelly Hu China White / Chien na Wei Bijrol Gastrol Bijrol Gastrol
Colin Salmon Walter Steele Bijrol
Byron Mann Yao Fei Bijrol
Sebastian Dunn Edward Fyers Bijrol
Jessica De Gouw Helena Bertinelli / The Huntress Bijrol Gastrol
Caity Lotz Sara Lance / Black Canary Bijrol Gastrol
Grant Gustin Barry Allen/The Flash Bijrol
Carlos Valdes Cisco Ramon Bijrol
Cynthia Addai Robinson Amanda Waller Bijrol
Katrina Law Nyssa Raatko Bijrol
Kevin Alejandro Sebastian Blood Bijrol
Summer Glau Isabel Rochev Bijrol
Dylan Neal Dr. Anthony Ivo Bijrol
Amy Gumenick Carrie Cutter/Cupid Bijrol Gastrol
David Nykl Anatoly Knyazev Bijrol Bijrol
Karl Yune Maseo Yamashiro Bijrol
Rila Fukushima Tatsu Yamashiro / Katana Bijrol
Brandon Routh Ray Palmer/ the ATOM Bijrol Gastrol
Matt Nable Ra's al Ghul Bijrol
Parker Young Alex Davis Bijrol
Alexander Calvert Lonnie Machin Bijrol Gastrol
Rutina Wesley Liza Warner Gastrol
Madison McLaughlin Evelyn Sharp/Artemis Bijrol
Chad L. Coleman Tobias Church Bijrol
Dolph Lundgren Konstantin Kovar Bijrol
Melissa Benoist Kara Danvers/Supergirl Gastrol
Nick Zano Nate Heywood Bijrol
Lexa Doig Talia al Ghul Bijrol
Juliana Harkavy Dinah Drake Bijrol

Productie[bewerken]

Arrow is ontwikkeld door Andrew Kreisberg, Greg Berlanti en Marc Guggenheim. De pilotaflevering werd geregisseerd door David Nutter, die ook de pilot van Smallville regisseerde. Vanaf het begin werd besloten om geen personages met superkrachten in de serie voor te laten komen, om het geheel zo realistischer te maken. Tevens moest de serie op zichzelf staan (dus geen connecties met de strip of met andere series), zodat ook kijkers die niet bekend waren met het personage de serie zouden kunnen volgen.

De serie wordt voornamelijk opgenomen in Vancouver. Verder worden beelden van Frankfurt, Center City, Back Bay en Tokio gebruikt voor de skyline van Starling City. De serie bevat meerdere verhaallijnen, zowel gesitueerd in het heden na Olivers terugkeer als in het verleden tijdens zijn verblijf op het eiland.

De muziek van de serie is gecomponeerd door Blake Neely.

Spin-off series (Arrowverse)[bewerken]

Arrow diende als start van een uitgebreider DC universum op The CW. Tot nu toe behoren onderstaande reeksen tot dit universum, dat ook wel "Arrowverse" word genoemd.

The Flash (2014-)[bewerken]

In twee afleveringen van seizoen 2 speelt het personage Barry Allen mee. Deze dienden als pilot voor The Flash.

Legends of Tomorrow (2016-)[bewerken]

Een tweede spin-off binnen de Arrowverse, getiteld Legends of Tomorrow, debuteerde in januari 2016. In een dubbele aflevering verspreid over seizoen 2 van The Flash en seizoen 4 van Arrow werd de basis voor deze serie gelegd, met de introductie van Vandal Savage, Hawkgirl en Hawkman.

Vixen (2015-)[bewerken]

De 3de reeks binnen de Arrowverse is de animatie-internetserie Vixen. Het personage Vixen heeft een gastoptreden in seizoen 4 van Arrow, in de aflevering Taken.

Supergirl (2015-)[bewerken]

Vanaf seizoen 2, behoort Supergirl ook tot de Arrowverse. In seizoen 1 speelde The Flash al een bijrol in de reeks, waardoor de fans toen al suggereerde dat The CW de reeks zou kunnen overnemen van CBS. Dit werd enkele weken na de seizoensfinale ook bevestigd.

Externe link[bewerken]