Naar inhoud springen

Veronica TV (Talpa TV)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Veronica TV (SBS Broadcasting))
Veronica
Logo
Land Nederland
Uitzendgroep Talpa TV
van Talpa Network
Programmadirecteur Frans Klein
Creative Director Talpa TV
Bastiaan van Dalen
Head of Veronica
Startdatum 20 september 2003
Omroepsoort Commerciële omroep
Genre Films, Series en Sport
Marktaandeel 4,0% (2021)
Adres Hilversum
Officiële website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Veronica is een Nederlandse commerciële televisiezender die onderdeel is van Talpa TV, een bedrijfsonderdeel van Talpa Network. Naast Veronica maken ook de zenders SBS6, Net5 en Viaplay TV onderdeel uit van dat bedrijf. Bastiaan van Dalen is de zendermanager van Veronica.

Nadat de Vereniging Veronica een deal sloot met SBS werd de zender V8 omgedoopt in Veronica en ging de televisietak van de Veronica Omroep Organisatie deel uitmaken van het SBS Broadcasting-concern.

Talpa Network

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 kwam Veronica in volledig in handen van John de Mols Talpa Network. Sinds die overname profileert Veronica zich als sport- en filmzender en richt het zich voornamelijk op mannen. Zo kocht de zender onder andere de uitzendrechten van de UEFA Champions League. Ook werden in 2018 de mannen van RTL's Voetbal Inside aangetrokken om Veronica Inside te gaan maken. Daarnaast werden Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen de vaste analisten van de uitzendingen rondom de UEFA Champions League. In 2021 verloor Talpa Network die rechten aan RTL, maar wist het wel de rechten van de UEFA Europa League en de UEFA Europa Conference League te bemachtigen. De uitzendingen rondom deze wedstrijden werden aanvankelijk afwisselend door Genee en Hélène Hendriks gepresenteerd, maar nadat de mannen met Vandaag Inside begonnen op zusterzender SBS6 kwam die presentatie volledig in handen van Hendriks.

Naast sportuitzendingen is de programmering vooral gevuld met aangekochte, buitenlandse series, zoals The Big Bang Theory, Two and a Half Men, Lethal Weapon em Hawaii Five-0 of gesponsorde programma's, zoals Bergafwaarts en Klusklauwen. Het gehele jaar door zendt Veronica vele films uit, waarbij de maand mei wordt omgedoopt tot Meimaand Filmmaand.

Met ingang van het seizoen 2024/25 zijn de UEFA Europa League en UEFA Europa Conference League-rechten – evenals die van de UEFA Champions League – in handen van Ziggo Sport, waardoor deze uitzendingen uit de programmering van Veronica verdwijnen.

Zie Lijst van programma's van Veronica TV (Talpa TV) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Presentatoren

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Lijst van presentatoren van Talpa TV voor het hoofdartikel over dit onderwerp.