Veronica TV (SBS Broadcasting)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met TV10 (1996-1998), of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met TV10 Gold, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met V8 (televisiezender), of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Veronica
Veronicatvlogo.png
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep (67%) Sanoma Media B.V.
(33%) Talpa Media Holding
Startdatum 20 september 2003
Omroepsoort Commerciële omroep
Genre Amusement, actiefilms
Marktaandeel 4,9% (december 2014)
Adres Veronica
Rietlandpark 333
1019 DW Amsterdam
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Veronica is een televisiezender van Sanoma Media (67%) en Talpa Media Holding (33%).

In september 2003 ging de televisietak van de Vereniging Veronica deel uitmaken van het SBS Broadcasting-concern en werd de zender V8 omgedoopt in Veronica. Het huidige kanaal van Veronica (dit kanaal is ooit begonnen als TV10 Gold) zendt tot 6 uur 's avonds kinderzender Disney XD uit. De Vereniging heeft geen aandelen meer in SBS en daarmee ook geen zeggenschap over deze zender die sinds 29 juli 2011 in handen is van Sanoma Media (67 %) en Talpa Media (33 %). Daarvoor was deze zender onderdeel is van ProSiebenSat.1 Media AG. Sinds de lancering van RTL8 is het cijfer 8 weer terug in beeld naast het Veronica logo. Dit om te proberen de achtste voorkeurspositie te blijven behouden.

Veronica zendt voornamelijk Amerikaanse programma's uit, onder andere deze van CBS.

Presentatoren[bewerken]

Een overzicht van (voormalige) presentatoren en presentatrices van Veronica.

Programma's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van programma's van Veronica voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Geschiedenis van het huidige kanaal Veronica[bewerken]

TV10 Gold (1995-1996)[bewerken]

TV10 Gold, de voorloper van TV10, was een Nederlandse televisiezender die van mei 1995 tot februari 1996 op de Nederlandse televisie te zien was.

Op 1 mei 1995 lanceerde Wegener Arcade de televisiestations TV10 Gold en TMF6, die tot het najaar van dat jaar samen één kanaal deelden. TMF6 zond uit tot zes uur ’s avonds; TV10 Gold verzorgde de avondprogrammering van het kanaal.

TV10 Gold profileerde zich in televisieland als ‘herhaalkanaal’. De gehele programmering bestond uit Engelstalige televisieklassiekers.

Het logo van TV10 Gold bestond uit een gele ronde bal met het cijfer tien. De leader was sterk gebaseerd op de jingle van Radio 10 Gold, net als TV10 Gold onderdeel van Wegener Arcade. De zender had een beperkt programma-aanbod; men beschikte slechts over een vijftal series. Hierdoor werd een serie vrij snel herstart, nadat alle afleveringen van de serie waren uitgezonden.

Om van het oubollige imago af te komen, veranderde TV10 Gold de naam in februari 1996 in TV10.

De klassieke paradepaartjes van TV10 Gold, zoals M*A*S*H, The Love Boat en James Herriot bleven op TV10. Het programma-aanbod werd aangevuld met diverse Nederlandstalige producties, waaronder spelshows, filmprogramma’s en auto- en reismagazines.

TV10 (1996-1998)[bewerken]

TV10 was een Nederlandse televisiezender.

TV10 heeft van februari 1996 tot en met 18 december 1998 uitgezonden op het kanaal van het huidige Disney XD / Veronica, daarvoor heette het station TV10 Gold. Het kanaal heeft daarna verschillende namen gekend. Na respectievelijk Fox, Fox 8, Fox en V8 geheten te hebben, werd in 2003 gekozen voor de naam Veronica.

De zender TV10 zond programma’s uit die te vergelijken waren met het zenderaanbod van RTL 5 anno 2004 maar dan zonder de sport. Comedies als Married with Children, 'Allo 'Allo!, M*A*S*H en Hill Street Blues werden uitgezonden op prime time. TV10 profileerde zich als ‘herhaalzender’: er werden veelal oude, Engelstalige comedyseries op het kanaal vertoond. Ook werd de quiz ‘Vijf Op Een Rij’ dagelijks op TV10 uitgezonden. Een groot verschil met voorganger TV10 Gold was dat eigenaar Wegener Arcade meer zelfgemaakte programma's uitzond en minder vaker series herstartte nadat ze waren afgelopen.

Maar doordat de zender nauwelijks 2,0 procent kijkdichtheid behaalde, was men genoodzaakt tot een drastische herprofilering in 1997. Saban had zich ondertussen ingekocht bij de zender en niet veel later had men een totaal van 90% van de aandelen overgenomen van Wegener Arcade. In juni volgde samenwerking met HMG (het huidige RTL Nederland); HMG nam tevens de laatste 10% over van Wegener Arcade. De samenwerking zorgde ervoor dat TV10 ook programma's van RTL 4 en RTL 5 uit kon zenden. Zo werden Goede tijden, slechte tijden en Liefde Op Het Eerste Gezicht op het kanaal herhaald. De samenwerking leek ideaal voor beide partijen, omdat HMG geen ruimte had oude series en programma's te herhalen en TV10 een te kleine zender was om zelfstandig te blijven te bestaan. HMG had dan ook een optie om 50% van de aandelen over te nemen.

Echter met de start van Fox Kids in augustus 1997 kwam de samenwerking onder spanning te staan. De zender kreeg steeds betere kijkcijfers en Saban wilde ook de avondprogrammering beter laten aansluiten op Fox Kids en zo groei zien in het station. HMG wilde echter het liever als een klein herhaal station met af en toe wat eigen programma's behouden. In de loop van februari van 1998 werd de samenwerking beëindigd en vanaf maart verdwenen de HMG programma's van de zender. Met in wezen een gat in de programmering zocht Saban een nieuwe partner. Deze vond men na een lange zoektocht in medeoprichter van Fox Kids Europe, Fox. De nieuwe zendernaam die als gevolg er kwam werd pas op 19 december 1998 in gebruik genomen, zendernaam was Fox. Fox (en het later Fox 8) haalde echter nog lagere percentages dan de oorspronkelijk TV10 van Wegener Arcade: de kijkdichtheid van die televisiezenders schommelde rond de 0,8, alleen de vrijdag en zaterdag scoorde goed.

FOX 8 (1998-2001)[bewerken]

Fox was een Nederlandse televisiezender die van 19 december 1998 tot september 1999 en van september 2000 tot 30 april 2001 op de Nederlandse televisie te zien was.

De zender zond van 18:00 tot 05:00 uur programma's uit. De kinderzender van Saban Entertainment, Fox Kids, verzorgde de uitzendingen overdag. Fox was de opvolger van TV10. In eerste instantie was het een samenwerking van Fox Entertainment Group en Saban Entertainment maar al snel nam Fox Entertainment Group het aandeel van Saban over en werd de zender geheel van Fox Entertainment Group, welke in handen is van de Amerikaanse mediatycoon Rupert Murdoch.

In de loop van 1999 kwam bij Fox de '8' in het logo en vanaf september dat jaar werd de zender hernoemd naar Fox 8. In september 2000 werd de naam weer terug gedoopt in Fox en werd een heel nieuwe programmering geïntroduceerd.

De zender was toen direct ondergebracht bij News Corporation, het moederbedrijf van Fox Entertainment. Het station werd wel beter bekeken maar met een marktaandeel van rond de 3% was dit nog steeds niet voldoende om levensvatbaar te zijn. Fox werd in april 2001 overgenomen door SBS Broadcasting; zij hadden €20 miljoen voor de zender over. Fox werd uiteindelijk op 1 mei 2001 omgevormd tot V8 (een zender die inmiddels Veronica heet).

V8 (2001-2003)[bewerken]

V8 was een Nederlandse televisiezender die van 1 mei 2001 tot 20 september 2003 op de Nederlandse televisie te zien was.

In 2001 werd de zender Fox van News Corporation overgenomen door SBS Broadcasting en uiteindelijk werd de zender hernoemd naar V8. Het aanvankelijke plan was om Veronica, na het vertrek uit de Holland Media Groep, op de zender te laten uitzenden. Het idee achter de naam V8 was dat dit visueel een verbastering zou zijn van de letters VOO (de twee OO's gekanteld vormen een 8). De gesprekken tussen SBS en Veronica liepen initieel echter stuk en de zender werd V8.

Veronica startte in 2002 een nieuwe televisiezender, deze was echter weinig succesvol, binnen een jaar werd deze weer opgeheven. In 2003 voerde Veronica eerst nog gesprekken met BNN om mogelijk terug te keren als publieke omroep. Dit zou betekenen dat de naam Veronica op televisie zou verdwijnen. Uiteindelijk werden de gesprekken met SBS hervat en slaagden ditmaal. Sinds 20 september 2003 zendt Veronica uit op het kanaal van V8.

De zender richtte zich voornamelijk op de leeftijdsgroep 15 tot 25 jaar. De programmering van V8 bestond voornamelijk uit buitenlandse films en series, zoals The A-Team, Married... with Children, Dark Angel en Knight Rider. Daarnaast zond de zender ook enkele Nederlandse producties uit, zoals Fear Factor, Een rug te ver, Six in the Sun en BUSeta's. Bekende gezichten van V8 waren Fabienne de Vries en Eddy Zoëy.