Two and a Half Men

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Two and a Half Men
Two and a Half Men
Genre Komedie
Speelduur 22 minuten
Bedenker Lee Aronsohn
Chuck Lorre
Hoofdrollen Charlie Sheen (seizoen 1-8)
Jon Cryer (seizoen 1-12)
Angus T. Jones (seizoen 1-10, 12)
Conchata Ferrell (seizoen 1-12)
Holland Taylor (seizoen 1-12)
Marin Hinkle (seizoen 1-12)
Melanie Lynskey (seizoen 1-12)
April Bowlby (seizoen 3-4, 10, 12)
Jennifer Taylor (seizoen 6-7, 9, 12)
Ashton Kutcher (seizoen 9-12)
Amber Tamblyn (seizoen 11-12)
Edan Alexander (seizoen 12)
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 22 september 2003
Einde 19 februari 2015
Afleveringen 262
Seizoenen 12
Netwerk of omroep Vlag van de Verenigde Staten CBS
Vlag van België VTM 2
Vlag van België Play4
Vlag van België Play6
Vlag van Nederland Veronica
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Two and a Half Men was een Amerikaanse sitcom, bedacht door Lee Aronsohn en Chuck Lorre. De populaire sitcom liep tussen 2003 en 2015 twaalf seizoenen op de Amerikaanse televisiezender CBS.

De hoofdrollen werden van 2003 tot 2011 (seizoen 1 t/m 8) vertolkt door Charlie Sheen, Jon Cryer en Angus T. Jones. Van 2013 tot 2015 bestond de hoofdcast uit Cryer en Ashton Kutcher. De serie wordt in Nederland regelmatig uitgezonden op de zender Veronica en in België regelmatig op VTM 2, Play4 en Play6.

In eerste instantie was Charlie Sheen een van de hoofdrolspelers. Door drank- en drugsproblemen van Sheen werd de serie in 2011 tijdelijk stopgezet.[1] Alhoewel er in 2010 al contractueel werd vastgelegd dat er ten minste tot en met het jaar 2012 nieuwe afleveringen zouden worden geproduceerd, braken de makers – nadat Sheen bedenker en producent Chuck Lorre openlijk afviel – de productie van het achtste seizoen halverwege af. Nadat Sheen, die de rol van Charlie Harper speelde, werd ontslagen uit Two and a Half Men,[2] tekende Ashton Kutcher om het nieuwe hoofdpersonage Walden Schmidt te spelen.[3]

In 2013 verliet Angus T. Jones, die de rol van Jake Harper speelde, op eigen verzoek de hoofdcast. In november 2012 noemde Jones de sitcom 'walgelijk'. Na zijn vertrek werd Angus T. Jones lid van een christenfundamentalistische kerk. Tijdens het tiende seizoen was hij bovendien al maar in de helft van de afleveringen te zien geweest.[4][5]

De reeks was uitermate populair in de tijd van Sheen. Echter, na zijn ontslag taande het succes en de reeks daalde in de achting van het Amerikaanse publiek. De 262e en laatste aflevering werd uitgezonden op 19 februari 2015.[6]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De Charlie Sheen-jaren (2003–2011)[bewerken | brontekst bewerken]

Charlie Harper (Charlie Sheen) is een vrijgezelle jingle- en reclameschrijver. Charlie, een pianist, leidt een lekker leventje in zijn strandhuis in Malibu, verdient veel geld en heeft aan vrouwen geen gebrek. Zijn luxeleven wordt abrupt verstoord als zijn jongere broer Alan Harper (Jon Cryer) en diens zoontje Jake (Angus T. Jones) bij Charlie intrekken nadat Alans huwelijk met Judith (Marin Hinkle) op de klippen liep. Alans zoontje Jake verblijft 's weekends bij zijn oom en vader.

Terugkerende intriges zijn de slechte verstandhouding tussen de broers en hun moeder Evelyn (Holland Taylor), Charlie's levensstijl die bulkt van de drank en de vrouwen, het beklagenswaardige liefdesleven van Alan, en Charlie die voortdurend wordt gestalkt door zijn buurvrouw Rose (Melanie Lynskey) na een onenightstand op een gegeven avond. Naarmate de serie vordert is Charlie het beu dat Alan bij hem blijft wonen en vormt ook dat een angel die steeds op de voorgrond staat. En dan is er ook nog de naïviteit van de puberende Jake en Charlie's sarcastische huishoudster Berta (Conchata Ferrell), die geniet van de halfgare avonturen van de broers.

Door drank- en drugsproblemen van Charlie Sheen en geschillen tussen hem en de producenten,[7] werd de productie van het achtste seizoen halverwege stopgezet.[8] Het geplande aantal afleveringen van 24 werd dus niet gehaald.[9][10] In de laatste aflevering waarin Sheen meespeelt, vertrekt Charlie met zijn vriendin en eeuwige stalkster Rose naar Parijs.[11]

Doorstart met Ashton Kutcher (2011–2015)[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf september 2011 ging de serie weer verder en verbrak haar eigen kijkcijferrecords.[12] Het seizoen begint met de begrafenis van Charlie Harper. Charlie blijkt gestorven te zijn nadat hij in Parijs onder een trein terechtkwam. Hoewel hij zou zijn uitgegleden wordt er sterk gesuggereerd dat Rose hem heeft geduwd nadat ze hem betrapte met een andere vrouw. Het nieuwe personage Walden Schmidt, een internetmiljardair gespeeld door Ashton Kutcher, betreedt hierna het toneel van Two and a Half Men. Walden heeft Charlie's huis gekocht en is net gescheiden van Bridget Schmidt, gespeeld door Judy Greer, en heeft zelfmoordneigingen. Alan praat die gedachten uit zijn hoofd. Walden is verstandelijk nog een kind van twaalf, waar de komische situaties met hem uit voortkomen. Hij draagt eenvoudige kledij, met als tipje van de ijsberg een paar sandalen en soms loopt Walden zonder bovenkledij en op blote voeten rond. Kutcher noemde hem een kruising tussen Jezus en een alien.[13]

Walden laat huishoudster Berta blijven en Alan komt terug (later met zoon) en wringt zich toch weer slim de huishouding in. Later staat Walden erop dat Alan blijft wonen in Malibu als, inmiddels, zijn vertrouwenspersoon en vriend. In het allerlaatste seizoen willen Alan en Walden een kind adopteren. Om het adoptieproces wat vlotter te laten verlopen besluiten ze om een nephuwelijk te plannen. Alles verloopt volgens plan en ze krijgen de 6-jarige Louis toegewezen. Uiteindelijk kan Walden Louis voorgoed adopteren en scheiden hij en Alan (hoewel Alan wel in het huis blijft wonen). Alan herenigt zich met zijn ex-vriendin Lyndsey (Courtney Thorne-Smith) en vraagt haar ten huwelijk. En dan moet het grote moment nog komen.

Vertrek van Angus T. Jones[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van het tiende seizoen vertrok Jake voor minstens een jaar naar Japan, waardoor hij niet langer te zien was in het elfde seizoen. Angus T. Jones, de vertolker van Jake, had namelijk zijn wens uitgedrukt de serie te verlaten op basis van religieuze overtuigingen.[4][14][15] In dit seizoen kwam Jenny (Amber Tamblyn), Charlies lesbische dochter van wie niemand het bestaan wist, in het huis van Walden wonen bij haar oom Alan. Tamblyn werd door de makers gecast als vervanging voor Angus T. Jones als 'Half Man'. Jones raadde mensen zelfs af om nog naar de serie te kijken.[16]

Finale[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Of Course He's Dead voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de laatste aflevering wordt onthuld dat Charlie nog in leven is en dat Rose zijn dood in scène heeft gezet. Hij zat vier jaar lang vast in een put onder het huis van Rose. Hij kan uiteindelijk ontsnappen en zint op wraak tegenover Alan, Walden en zijn moeder. Ondertussen krijgen verschillende mensen uit Charlies verleden geld toegestuurd van hem. Onder meer Jenny, Berta, Mia (Emmanuelle Vaugier) en Chelsea (Jennifer Taylor) krijgen geld opgestuurd en een verontschuldiging van Charlie voor zijn vroegere daden. Alan en Walden vrezen voor hun leven en vragen hulp aan de politie.

Inmiddels keert Jake terug met het nieuws dat hij nu een miljonair is en getrouwd is. De politie kan "Charlie" arresteren, maar ze blijken de verkeerde man te hebben. De aflevering eindigt met Alan, Berta (die nu ook rijk is) en Walden die een sigaar roken om de goede afloop te vieren. In de verte is te zien dat een helikopter waaronder een piano hangt in de richting van het huis vliegt.

Net wanneer Charlie wil aanbellen, valt de piano op zijn hoofd. Hiermee eindigt de serie na twaalf jaar.[17][18]

Situering en humor[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste scènes spelen zich af in het strandhuis van Charlie Harper, later dat van Walden Schmidt, een huis dat meermaals een upgrade heeft gekregen qua interieur. Aan het begin van het tweede seizoen waren bijvoorbeeld de keukenkasten van Charlie deels bruin geschilderd, voorheen hadden de kasten een volledig witte tint. Na verloop van tijd schafte hij zich ook nieuw meubilair aan voor zijn woonkamer – Alan wilde inspraak en kocht meubels zonder toestemming – en toen Charlie en Chelsea verloofd waren, richtte Chelsea zijn slaapkamer in volgens haar smaak (ander bedlinnen, eigen kussens). Door de komst van Ashton Kutcher als Walden Schmidt, een internetmiljardair, kreeg het strandhuis een hypermoderne look en verdween het nogal klassiek uitziende interieur dat Charlie destijds had gekozen.

Dikwijls werd een andere locatie getoond, zoals het huis van Judith en Herb in Sherman Oaks of de villa van moeder Evelyn. Het huis van Lyndsey, de aan-uit vriendin van Alan, lag in dezelfde straat als Judith en even verderop gesitueerd. Het café waar Charlie en Alan steevast een biertje of een whisky gaan drinken als ze weer eens in de rats zitten of ter gelegenheid van iets anders, Pavlov's, komt vaak in beeld. Later in de serie brengen Charlie en Alan 's ochtends hun tijd door in The Malibu Coffee Shop, waar Charlie zijn ex Mia na twee jaar terugziet en waar Alan wordt gestalkt door Chris, de ex van Lyndsey.

De serie teert voornamelijk op droge situatiehumor die doorgaans sarcastisch van aard is, en soms zwart, cynisch en gevat (vooral de personages Charlie en Berta). Charlie heeft de neiging te gaan filosoferen als hij iemand weer eens hard aanpakt. In het derde seizoen neemt hij zowel Judith als Alan op de korrel: "Je weet wat ze zeggen, 'mevrouw Harper', de gemiddelde man is als een muilezel. Als je hem niet slaat, blijft hij de hele dag ploegen. Ik wil niet frank zijn, maar ik ben het beu met je te praten." zegt hij tegen Judith ("Golly Moses, She's a Muffin").

Het rampzalige leven van Alan Harper, door een echtscheiding en daarna omwille van zijn onvermogen om een eigen stulpje te vinden, vormen de basis voor vele grappen door de anderen. Daarnaast is er (de oudere) Jake, niet de snuggerste van de klas. Met de naïeve Jake wordt gelachen, zelfs vader Alan doet mee. Een voorbeeld uit het zesde seizoen met Jake en Charlie uit de aflevering "Good Morning, Mrs. Butterworth": So what's dad's dummy doing here? ("Wat moet pa zijn pop [om te buikspreken] in de zetel?", maar dummy kan ook domkop betekenen), waarop Charlie: "He pissed off his mother." Jake: "Hey, I did that, too". Charlie moet het natuurlijk ontgelden omwille van zijn losbandige omgang met vrouwen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van personages uit Two and a Half Men voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Acteurs en bedenkers van Two and a Half Men op de Hollywood Walk of Fame in 2011.
Boven, v.l.n.r.: Chuck Lorre, Marin Hinkle, Conchata Ferrell, Ashton Kutcher.
Onder, v.l.n.r.: Lee Aronsohn, Jon Cryer, Angus T. Jones, Holland Taylor.
Acteur Personage Opmerkingen
Sheen, Charlie Charlie Sheen Charlie Harper Seizoen 1–8
Cryer, Jon Jon Cryer Alan Harper Seizoen 1–12
Jones, Angus T. Angus T. Jones Jake Harper Seizoen 1–10; gastrol in seizoen 12
Kutcher, Ashton Ashton Kutcher Walden Schmidt Seizoen 9–12
Ferrell, Conchata Conchata Ferrell Berta Seizoen 1–12
Taylor, Holland Holland Taylor Evelyn Harper Seizoen 1–12
Hinkle, Marin Marin Hinkle Judith Melnick Seizoen 1–9; gastrol in seizoen 10–12
Lynskey, Melanie Melanie Lynskey Rose Seizoen 1–10; gastrol in seizoen 11–12
Bowlby, April April Bowlby Kandi Seizoen 3–4; gastrol in seizoen 10 en 12
Jennifer Bini Taylor Chelsea Melini Seizoen 6–7; gastrol in seizoen 9 en 12
Tamblyn, Amber Amber Tamblyn Jenny Harper Seizoen 11–12
Thorne-Smith, Courtney Courtney Thorne-Smith Lyndsey McElroy Seizoen 7–12
Edan Alexander Louis Schmidt Seizoen 12
Walsh, J.D. J.D. Walsh Ted/Gordon Seizoen 1–8
Stiles, Ryan Ryan Stiles Dr. Herbert "Herb" Melnick Seizoen 2–10, 12
Vaugier, Emmanuelle Emmanuelle Vaugier Mia Seizoen 3; gastrol in seizoen 5–7, 9, 12
Kelly Stables Melissa Seizoen 6–8
Martin, Graham Patrick Graham Patrick Martin Eldridge McElroy Seizoen 7–9
Winkleman, Sophie Sophie Winkleman Zoey Hyde-Tottingham-Pierce Seizoen 9–10; gastrol in seizoen 12
Brooke D'Orsay Kate Seizoen 10; gastrol in seizoen 11
Lawson, Maggie Maggie Lawson Ms. McMartin Seizoen 12

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van Two and a Half Men voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Seizoenen en dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Uitgekomen (regio 2) Afl.
1 12 september 2005 24
2 28 augustus 2006 24
3 19 mei 2008 24
4 6 oktober 2008 24
5 13 april 2009 19
6 5 oktober 2009 24
7 21 september 2010 22
8 8 augustus 2011 16
9 1 oktober 2012 24
10 30 september 2013 23
11 20 september 2014 22
12 18 november 2015 16

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Two and a Half Men.