The Big Bang Theory (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Big Bang Theory
Smart is the new sexy
Alternatieve titel vervolg serie Young Sheldon
Genre Sitcom
Speelduur 21 minuten
Bedenker Chuck Lorre
Bill Prady
Hoofdrollen Johnny Galecki
Jim Parsons
Kaley Cuoco
Simon Helberg
Kunal Nayyar
Melissa Rauch
Mayim Bialik
Regie Mark Cendrowski
Montage Peter Chakos
Muziek The History of Everything door Barenaked Ladies
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Faye Oshima Belyeu
Peter Chakos
Coproducent Mary T. Quigley
Uitvoerend
producent
Chuck Lorre
Bill Prady
Steven Molaro
Uitzendingen
Start 24 september 2007
Einde 16 mei 2019
Afleveringen 279
Seizoenen 12
Netwerk of omroep Vlag van de Verenigde Staten CBS
Zender Vlag van Nederland Veronica
Vlag van België Q2
Opvolger(s) Young Sheldon
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Big Bang Theory is een Amerikaanse komische televisieserie, bedacht door Chuck Lorre en Bill Prady. De serie ging in première op CBS op 24 september 2007. De serie focust zich op het leven van de zeven personages, die in Pasadena wonen. De hoofdrollen worden vertolkt door Jim Parsons als Sheldon Lee Cooper, Johnny Galecki als Leonard Leakey Hofstadter, Simon Helberg als Howard Joel Wolowitz, Kunal Nayyar als Rajesh Ramayan Koothrappali, Kaley Cuoco als Penny, Mayim Bialik als Amy Farrah Fowler en Melissa Rauch als Bernadette Rostenkowski.

In Nederland is de reeks sinds 2 maart 2009 te zien op Veronica. In Vlaanderen is ze sinds 21 december van dat jaar te bekijken op Q2.

In augustus 2018 hebben studio CBS en producent Warner Bros aangekondigd dat de succesvolle serie na het einde van seizoen 12 (279 afleveringen) definitief zal stoppen.[1]

Verhaal[bewerken | bron bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De televisieserie gaat over vier vrienden: Leonard Hofstadter, Sheldon Cooper, Howard Wolowitz en Rajesh Koothrappali, die allemaal werken bij Caltech. Leonard, Sheldon en Rajesh zijn gepromoveerd en hebben een PhD in een natuurwetenschappelijke richting, Howard is een ingenieur met een masterdiploma. Het zijn alle vier echte geeks: bollebozen met een voorliefde voor wiskunde en fysica, ze spreken verschillende talen (zoals Klingon) en hebben allemaal een hoog IQ. In hun vrije tijd spelen ze vooral computerspelletjes, lezen ze comics en kijken ze graag naar sciencefictionfilms en/of -series.

Leonard en Sheldon delen een appartement. Op een dag krijgen de twee een nieuwe overbuur: Penny. Aanvankelijk is zij (in haar woorden "tijdelijk") serveerster bij eetgelegenheid The Cheesecake Factory met acteerambities. Ze is niet zo intelligent als de mannen, maar haar sociale vaardigheden zijn stukken beter. Penny komt uit Omaha en is naar Los Angeles gekomen om het te maken in de showbizz, maar dat wil niet zo goed lukken. Leonard is onmiddellijk verliefd op Penny, en zijn vrienden plagen hem daarmee, omdat Penny volgens hen ver buiten zijn bereik ligt. Toch klikt het tussen hen beiden, maar door hun grote verschillen in persoonlijkheid en levensstijl is hun relatie/vriendschap de eerste seizoenen van wisselend succes. Uiteindelijk trouwen ze in Las Vegas. In seizoen 10 trouwen Leonard en Penny voor de tweede keer, zodat de band tussen Leonard en z’n moeder beter wordt. Zoals Penny zei in haar geloftes: I can't explain how happy I am to stand here, marrying you. Hopefully for the last time.

Rolverdeling[bewerken | bron bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | bron bewerken]

Foto Acteur Personage Beschrijving personage
Johnny Galecki at PaleyFest 2013.jpg Johnny Galecki Dr. Leonard Hofstadter Leonard is een van de vijf protagonisten van het televisieprogramma. Hij deelt appartement 4A met Sheldon en werkt bij Caltech op de afdeling experimentele natuurkunde, waar hij vooral onderzoek doet met lasers. Hij is afkomstig uit New Jersey. Leonard wordt in de eerste aflevering verliefd op zijn nieuwe buurmeisje Penny, maar heeft soms ook iets met andere dames, zoals zijn collega Leslie Winkle en Priya, de zus van Raj. Tot zijn grote spijt komt Leonard uit een familie waarin academische prestaties en kennis centraal staan. Zijn moeder Beverly is psychiater en neurowetenschapper, zijn vader is antropoloog. Leonard heeft ook een zus en een broer, beiden ouder dan hij.
Jim Parsons at PaleyFest 2013.jpg Jim Parsons Dr. Sheldon Cooper Sheldon is een nog grotere geek dan zijn drie vrienden: hij is sociaal niet erg onderlegd en werkt de anderen met zijn egocentrische visie op alledaagse zaken vaak op de zenuwen. Daarnaast doorziet hij geen sociale regels en heeft een grote behoefte aan structuur. Hij kan paniekerig reageren wanneer er van vaste patronen wordt afgeweken. Hij doet vooral onderzoek naar de snaartheorie en werkt als theoretisch fysicus bij Caltech. Sheldon werd geboren in Galveston (Texas) en komt uit een christelijke familie. Hij heeft een tweelingzus Missy en een broer George. Hoewel Sheldons gedrag veel overeenkomsten vertoont met het syndroom van Asperger, is door de schrijvers aangegeven dat Sheldon gewoon Sheldon is en dat bij het creëren van zijn karakter niet is gekeken naar Asperger. Ook gaven zij aan dat een diagnose van Sheldon juist zou betekenen dat ze minder vrijheid hebben om zijn karakter te kunnen ontwikkelen.[2]
Kaley Cuoco at PaleyFest 2013.jpg Kaley Cuoco Penny Penny is de blonde overbuurvrouw van Leonard en Sheldon, afkomstig uit Omaha (Nebraska). Ze werkt als serveerster bij The Cheesecake Factory en is naar Los Angeles gekomen om het te maken in de showbusiness, wat haar niet zo goed lukt. Penny is overduidelijk minder intelligent dan haar slimme buurmannen, maar is daarentegen sociaal veel vaardiger en ze probeert de mannen soms wat sociale vaardigheden bij te brengen (met wisselend succes). Leonard is vanaf de eerste dag verliefd op haar en zij is ook geïnteresseerd in hem.
Simon Helberg at PaleyFest 2013.jpg Simon Helberg Howard Wolowitz Howard heeft als enige van de vier mannelijke hoofdpersonages geen PhD gehaald, maar een ingenieursdiploma. Hij is joods en spreekt verschillende talen. Leonard en hij zijn al langer goede vrienden en hij heeft een haat-liefdeverhouding met Sheldon. Hij denkt vaak dat hij succes heeft bij de vrouwen, maar krijgt meestal nul op het rekest. Howard woont nog bij zijn moeder en werkt bij Caltech onder andere voor een aantal ruimtevaartprojecten. Hij had een kortstondige romance met Leslie Winkle. Daarna krijgt hij een relatie met Bernadette, met wie hij zich later verlooft en uiteindelijk aan het eind van seizoen 5 trouwt.
Kunal Nayyar at PaleyFest 2013.jpg Kunal Nayyar Dr. Rajesh Koothrappali Rajesh komt uit India en is selectief mutief: hij is niet in staat om tegen vrouwen te spreken. Hij klapt dicht als een vrouw te dicht bij hem in de buurt komt. Het lukt hem enkel om iets tegen ze te zeggen als hij gedronken heeft. Raj werkt als astrofysicus bij Caltech. Sinds zijn onderzoek vastliep, werkt hij samen met Sheldon. Hij komt uit een rijke familie en heeft contact met zijn ouders in India via de webcam. Hij heeft nog drie broers en twee zussen, waaronder zijn jongste zus Priya (die later een bijrol krijgt). Vanaf eind seizoen 6 kan Rajesh zonder gedronken te hebben met vrouwen praten.
Mayim Bialik at PaleyFest 2013.jpg Mayim Bialik Dr. Amy Farrah Fowler Amy verschijnt voor het eerst in de laatste aflevering van het derde seizoen. Howard en Raj maken, bij wijze van experiment, een datingprofiel aan voor Sheldon en neurobioloog Amy is de uitverkorene. Op de date blijkt Amy een vrouwelijke versie van Sheldon te zijn, tot grote ergernis van Howard en Raj. Na hun date houden Sheldon en Amy contact via de webcam, maar tijdens het vierde seizoen trekt Amy ook steeds meer op met de vrienden. Ze gaat ook vaak om met Penny en Bernadette, ze noemt Penny zelfs haar beste vriendin, hetgeen Penny ongemakkelijk aanhoort. Hoewel Amy en (vooral) Sheldon hun relatie in het vierde seizoen steeds als verstandelijk omschrijven (Sheldon zegt regelmatig: "She's a girl and she's my friend, but she is NOT my girlfriend"), hebben ze sinds seizoen vijf officieel een relatie.
Melissa Rauch at PaleyFest 2013 (edited).jpg Melissa Rauch Dr. Bernadette Rostenkowski Bernadette komt voor het eerst voor in het derde seizoen. Leonard en Howard hebben een pact met elkaar: als de ene een vriendin heeft, zal hij de andere koppelen aan een van haar vriendinnen. Penny stelt Howard voor aan Bernadette, een van haar collega's die bij The Cheesecake Factory werkt om haar studie microbiologie te kunnen bekostigen. Hun eerste ontmoeting verloopt stroef, tot ze ontdekken dat ze allebei hun moeder niet kunnen luchten. De twee beginnen een relatie, maar Howard bedriegt Bernadette virtueel. In het vierde seizoen keert Bernadette terug als vriendin van Howard en wordt zij een vast personage. Ze behaalt aan het eind van het vierde seizoen haar PhD en gaat daarna aan de slag bij een farmaceutisch bedrijf. In seizoen 5 trouwen Howard en Bernadette.

Bijrollen[bewerken | bron bewerken]

Acteur Personage Beschrijving personage
Kevin Sussman Stuart Bloom Stuart is de eigenaar van The Comic Center of Pasadena, de stripwinkel waar de vier vrienden veel komen. Hij heeft talent voor tekenen en raakt hierdoor zelfs aan een date met Penny. Stuart is goed bevriend met Wil Wheaton.
Carol Ann Susi Mrs. Debbie Melvina Wolowitz De overbezorgde en grofgebekte moeder van Howard. Ze is een onzichtbaar personage. (Al is ze in aflevering 6.15 enkele malen kort te zien. Haar gezicht blijft niettemin buiten beeld.) Haar schreeuwerige stem is vaak te horen wanneer ze tegen haar zoon roept vanuit een andere kamer. Ze is joods en behandelt haar zoon als een kind. Volgens de andere personages lijdt mevrouw Wolowitz aan ernstig overgewicht en heeft ze een snor en een pruik. Haar man, de vader van Howard, ging ervandoor toen Howard elf was. Het personage overlijdt in seizoen 8, nadat de vertolkende actrice was overleden.
Christine Baranski Dr. Beverly Hofstadter Beverly Hofstadter is de moeder van Leonard. Ze is extreem analytisch en houdt overdreven veel rekening met details. Mevrouw Hofstadter is zowel psychiater als neurowetenschapper en ze wordt gezien als een vrouwelijk equivalent van Sheldon. Wanneer ze voor de tweede keer in de serie op bezoek komt, blijkt zelfs dat ze een veel betere verstandhouding heeft met Sheldon dan met haar eigen zoon.
Laurie Metcalf Mary Cooper De zeer religieuze Texaanse moeder van Sheldon. Mevrouw Cooper is de enige die enigszins invloed heeft op Sheldon, als er problemen zijn met Sheldon wordt mevrouw Cooper ingeroepen. Leonard ziet haar als Sheldons kryptoniet.
John Ross Bowie Barry Kripke Barry is een collega bij Caltech, waar hij research doet in plasmafysica. Hij heeft een vorm van rotacisme, waardoor hij de letter r en l uitspreekt als een w. Barry is weinig sympathiek en hij is een vijand van Sheldon Cooper.
Wil Wheaton Zichzelf Wil Wheaton verschijnt voor het eerst als een antagonistische versie van zichzelf in seizoen drie. Sheldon zag hem vroeger als zijn idool, maar sinds Wheaton niet op kwam dagen op een conventie waar Sheldon 10 uur voor in de bus had gezeten, ziet Sheldon Wheaton als zijn vijand. Echter, nadat hij Sheldon een gesigneerd actiefiguur van Wesley Crusher geeft, wordt Wheaton diens vriend.
Aarti Mann Priya Koothrappali Priya is een zus van Raj Koothrappali, ze komt voor het eerst in beeld in het vierde seizoen. Ze brengt een kort bezoekje aan haar broer, dat eindigt in een onenightstand met Leonard. Priya keert later voor langere tijd terug en ze krijgt een relatie met Leonard, die geheim moet blijven voor haar ouders. Het lijkt er eerst op dat ze een baan zou krijgen in de buurt van Leonard, maar aan het eind van het seizoen gaat ze terug naar India. Ze proberen nog een langeafstandsrelatie te onderhouden, maar gaan uiteindelijk uit elkaar in het vijfde seizoen.
Sara Gilbert Dr. Leslie Winkle Leslie is een rechtstreekse collega van Leonard die sporadisch opduikt in de reeks. Er hangt een seksuele spanning tussen de twee, die heel af en toe naar boven komt. Leslie kan Sheldon niet uitstaan en noemt hem steevast "dumbass" ("stomkop"). In het begin verschijnt ze regelmatig in de serie, maar later in seizoen 2 verdwijnt ze uit beeld omdat de schrijvers niet voor elke aflevering materiaal voor haar konden bedenken. Daarna komt ze heel af en toe nog weleens in een aflevering voor.
James Hong Chen Chen is een van de obers van het Chinees restaurant Szechuan Palace. Chen heeft een hekel aan Sheldon en Howard, omdat ze denken dat ze Mandarijn kunnen spreken. Zo merkt Chen in de aflevering The Dumpling Paradox, bij het ontbreken van Howard aan de tafel, op dat 'het vervelende kleine mannetje, dat denkt dat hij Mandarijn kan spreken' er niet is.

Afleveringen[bewerken | bron bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van The Big Bang Theory voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seizoen Aantal afleveringen Uitgezonden
1 17 24 september 2007 – 19 mei 2008
2 23 22 september 2008 – 11 mei 2009
3 23 21 september 2009 – 24 mei 2010
4 24 23 september 2010 – 19 mei 2011
5 24 22 september 2011 – 10 mei 2012
6 24 27 september 2012 – 16 mei 2013
7 24 26 september 2013 – 15 mei 2014
8 24 22 september 2014 – 7 mei 2015
9 24 21 september 2015 – 13 mei 2016
10 24 19 september 2016 – 11 mei 2017
11 24 25 september 2017 – 10 mei 2018

Dvd's[bewerken | bron bewerken]

Dvd Regiocode 1 (N.-Am.) Regiocode 2 (Eur.) Afl.
Seizoen 1 2 september 2008 12 januari 2009 17
Seizoen 2 15 september 2009 19 oktober 2009 23
Seizoen 3 14 september 2010 27 september 2010 23
Seizoen 4 13 september 2011 26 september 2011 24
Seizoen 5 11 september 2012 3 september 2012 24
Seizoen 6 10 september 2013 2 september 2013 24
Seizoen 7 16 september 2014 8 oktober 2015 24
Seizoen 8 15 november 2015 14 november 2015 24
Seizoen 9 13 september 2016 29 augustus 2016 24

Waardering[bewerken | bron bewerken]

The Big Bang Theory en zijn makers zijn met verschillende prijzen bekroond, waaronder drie Emmy Awards en een Golden Globe voor Jim Parsons.[3][4] Twee andere hoofdrolspelers, Kaley Cuoco en Johnny Galecki, namen in 2012 elk een Satellite Award in ontvangst;[5] de serie zelf werd dat jaar eveneens gelauwerd met een Satellite.[5]

Bijzonderheden[bewerken | bron bewerken]

  • De personages Leonard Hofstadter en Leslie Winkle worden gespeeld door acteur Johnny Galecki en actrice Sara Gilbert. Zij speelden eerder van 1992 tot en met 1997 samen in de televisieserie Roseanne, als de jongste dochter van het titelpersonage en haar vriendje.
  • Sheldons moeder Mary Cooper is een bijrol van Laurie Metcalf, die in Roseanne een hoofdrol speelde als zus van het titelpersonage.
  • Actrice Mayim Bialik, die de rol speelt van Amy Farrah Fowler, werd bij het grote publiek bekend als Blossom in de gelijknamige televisieserie. Net als haar personage in de serie is Bialik gepromoveerd in de neurobiologie.
  • Van Penny is als enige hoofdpersonage in de serie de achternaam nooit genoemd.
  • In aflevering 13 van seizoen 1 zoeken Leonard, Raj en Howard een vierde lid voor hun team voor de wetenschapsquiz. Er wordt geopperd om "die meid van Blossom" (Mayim Bialik) te vragen, omdat zij inmiddels neurobiologe is. Dit wordt snel weggewuifd. In de laatste aflevering van seizoen 3 doet Bialik haar intrede als Amy Farrah Fowler.
  • In aflevering 16 van seizoen 6 speelt Kaley Cuoco's zus Briana de rol van Gretchen, een voormalige vriendin van Penny die haar vriendje had ingepikt.
  • Op het bordje op de muur in de keuken van het appartement van Leonard en Sheldon staat Petre Devos. Dat is de naam van een brouwerij in Oudenaarde, België.
  • Mayim Bialik is de enige actrice die in het echte leven een PhD heeft gehaald.