Family7

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Family7
Truck van Family7/Bright FM
Truck van Family7/Bright FM
Opgericht 10 december 2005
Doelgroep orthodox-protestanten
Voorzitter Dolf van de Vegte
Land Vlag van Nederland Nederland
Radiozender(s) Bright FM
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Family7 is een Nederlandse televisiezender die digitaal en analoog uitzendt op de Nederlandse televisie. Daarbij richt het zich op de orthodox-protestantse gemeenschap. Alle kosten voor het maken van programma's worden bekostigd door de zender zonder enige vorm van overheidssubsidie. De inkomsten komen deels van abonnees van het Family7 tv magazine, giften van kijkers, commercials, sponsoring en kabelgelden. De zender haalde in maart 2017 een marktaandeel van ongeveer 6,3%.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Family7 zendt uit op de Nederlandse digitale televisie. De zender is in december 2005 begonnen met uitzenden en was destijds de eerste Nederlandse christelijke familiezender. Na bijna tien jaar was de zender in ruim 4,5 miljoen huishoudens te zien. Family7 voerde met wisselend succes actie om in de standaardpakketten van aanbieders van kabeltelevisie toegelaten te worden. Sinds 1 februari 2009 werd Family7 doorgegeven via het digitale basispakket van Ziggo. UPC stopte juist in mei 2007 met het doorgeven van Family 7 via de kabel.[2][3] Sinds 4 september 2012 werd Family7 weer aangeboden door UPC.[4] Per 1 oktober 2013 werd Family7 in het digitale basispakket van UPC geplaatst en per april 2015 in dat van Ziggo, nadat UPC daarin gefuseerd was.[5]

De zendtijdlicentie wordt gedeeld met Evangelical Television (ETV), dat evenals Family7 eigendom is van Christoffer Productions & Beheer. Het pand van de zender ligt aan de Eendrachtstraat in Apeldoorn. Directeur is Dolf van de Vegte, die de zender samen met zijn vrouw Ans begon en eerder met Christoffer programma's maakte voor de Evangelische Omroep. Overigens zijn veel medewerkers van Family7, zoals Van de Vegte, Jan van den Bosch, Bert Dorenbos en Evert ten Ham, oorspronkelijk afkomstig uit de kringen rond de Evangelische Omroep. Veel van deze ex-EO medewerkers waren het niet meer eens met de, volgens hen, 'steeds meer verwaterende en wereldgelijkvormig wordende' koers van de EO en stapten over naar 'het meer Bijbelgetrouwe' Family7.[6] Met ingang van maandag 5 oktober 2015 heeft Family7 vaste uitzendbalken in de avond met nieuwe programma's aangaande Bijbelstudies, diverse series, talkshows en nieuws met commentatoren in de studio te Apeldoorn.

Inmiddels kan Family7 via nagenoeg alle Nederlandse kabelmaatschappijen in ca 4,5 miljoen Nederlandse huishoudens worden bekeken en brengt de zender een zeer gevarieerde programmering met o.a. nieuws, documentaires, series, kinderprogramma's, spelprogramma's en diverse studieprogramma's.

In juni 2017 heeft Family7 een nieuw pand gevonden met ruimte voor drie studio's: voor het nieuwsprogramma Uitgelicht!, programma's als WIJS en een derde voor opnames met publiek. In de loop der jaren is het aantal medewerkers gegroeid waardoor het pand waar de zender al sinds 2008 gebruik van maakt te klein is geworden. Daarnaast is er veel lekkage waardoor investering beter gezocht kon worden in een nieuwer pand met groeimogelijkheden.[7] Het nieuwe pand ligt aan de Nagelpoelweg in Apeldoorn Zuid (bedrijvenpark Malkenschoten).[8]

Programma's[bewerken]

Kleuter/kind[bewerken]

Kleuterprogramma clown Nonnie. Het programma wordt afgewisseld met delen in een studio (met de clown) en met reportages met en over kinderen. Daarnaast is er Krummel, Bla la la en Hillsong Kids.

Kinderprogramma Wijs Paleis waarbij figuren in en rond een kasteel dingen doen. Het programma wordt altijd afgesloten met een wijze les die in de betreffende aflevering is geleerd door een of meerdere hoofdpersonen. De "prins" vertelt deze les altijd en is dan ook de wijze "spil" van het gezelschap. In de animatieserie Chi Rho, het symbool ☧, reist een groep kinderen door middel van een kubus door de verhalen in de Bijbel. In Bijbelcheck worden in twaalf afleveringen wonderen uit de Bijbel verteld op de locatie waar het daadwerkelijk is gebeurd.

De Fakkeldragers is een 13-delige animatieserie over de levensverhalen van geloofshelden uit de kerkgeschiedenis:

Als Vloeken in de Kerk[bewerken]

Serie gesprekken met Samuel C. Lee over prikkelende onderwerpen. Van deze serie zijn 34 afleveringen gemaakt tussen 2008 en 2011. Lee is in de jaren '80 vanuit het Midden-Oosten naar Nederland gekomen waar hij via zijn vrouw in aanraking kwam het evangelie. Lee is voorganger van een middelgrote migrantenkerk in Amsterdam-Zuidoost[9].

Bijbelse karakters[bewerken]

Serie gesprekken met Johan Schep over bekende Bijbelse personen die gelovigen tot voorbeeld dienen. De geloofslessen van deze persoonlijkheden zijn: wat kunnen wij leren en toepassen van het geloof van deze personages? Uitzendingen vinden plaats in het Brandpunt in Doorn.

Brink TV[bewerken]

Tussen 2011 en 2015 presenteerde Bert Dorenbos diverse documentaires onder Brink TV dat een onderdeel van Rainbow/Schreeuw om Leven is, een stichting die zich vanuit christelijk perspectief inzet op ethische terreinen in de samenleving, met name de strijd tegen abortus, maar ook tegen euthanasie en zedenverwildering.

Huwelijksrelaties[bewerken]

Serie gesprekken tussen Evert ten Ham/Dolf van de Vegte en relatiecoach Bram de Blouw, werkzaam bij Family Ministries van Jeugd met een Opdracht. De series over huwelijksrelaties zijn gebaseerd op zijn boeken: Ik heb er soms ZO GENOEG van!, Echtscheiding, einde of nieuw begin? en Drievoudig snoer of Zijden draadje?.

Café Tinto[bewerken]

Van oktober 2011 tot mei 2015 had Family7 het live-ochtendprogramma Café Tinto (Tinto is Spaans voor kleurrijk), waarin in een huiskamerachtige setting telkens vier gasten werden ontvangen. Aan bod kwamen actualiteiten, en onderwerpen als huwelijk en relaties, kinderen en opvoeding, gezondheid, lifestyle en geld (naar RTL's Koffietijd). Regelmatig traden er artiesten op. Evert ten Ham was vanaf het begin de presentator. In juli 2014 stopte hij met het programma, na meer dan 530 afleveringen. Hij werd opgevolgd door Alinda Bol, die het programma presenteerde vanaf oktober 2014. Het bleek echter steeds moeilijker om nieuwe gasten en gespreksonderwerpen te vinden, waardoor het besluit viel om, na ruim 700 uitzendingen, het programma te beëindigen. Op 21 mei 2015 was de laatste uitzending. Tot en met de zomer van 2015 werden herhalingen van Café Tinto uitgezonden[10] en tot april 2017 dagelijkse specials met fragmenten.

G-Time TV[bewerken]

Vanaf 2011 maken Filemon Peroti en Nicole Bus het muziekprogramma G-Time waarin aandacht is voor de nieuwste gospelmuziek, de verhalen achter de muziek en exclusieve interviews. Ook komen er artiesten langs om live een nummer te spelen.

Confessions[bewerken]

Serie gesprekken met Megan Cameron die op straat in verschillende plaatsen dezelfde vraag stelt: Wat is het beste wat je ooit voor jezelf of voor anderen hebt gedaan?. Elke dinsdagavond wordt één plaats uitgezonden. De bezochte plaatsen zijn: Apeldoorn I, Deventer, Arnhem, Zutphen, Apeldoorn II, Zwolle, Veenendaal, Zelhem, Apeldoorn III, Hoogeveen, Hengelo en Wageningen.

Geboren om te groeien[bewerken]

Serie van Jacques Brunt met elk een korte, praktische boodschap over een basisprincipe van het christelijk geloof waarin een geestelijke groei kan plaatsvinden.

God op de werkvloer[bewerken]

Serie programma's waarin Daniëlle Rebel en Pauline van den Broek christenen op allerlei werkvloeren ontmoeten om te zien hoe hun werkdag eruit ziet en hoe zij het christen-zijn uitleven.

PUUR! tv[bewerken]

Elke woensdagavond presenteert Alinda Bol een vrouw naar Gods hart met uiteenlopende achtergronden. Hoe combineert zij haar christen-zijn met haar werk en in de maatschappij. In samenwerking met het online platform PUUR! Vandaag. Slogan is dan ook: Het is weer woensdag! Vanavond lekker PUUR! Tv kijken!.

Family7 Live[bewerken]

Een programma gepresenteerd door Carin van Essen waarin met twee gasten in de studio wordt gepraat over een bepaald onderwerp. Kijkers kunnen inbellen en meepraten. De hoofdgast wordt geïntroduceerd aan de hand van drie filmpjes, waarna de tweede gast hetzelfde heeft meegemaakt en kan meepraten over ervaringen en oplossingen.

In Gesprek op 7[bewerken]

Een programma met de mogelijkheid om kijkers live te bellen en hun zorgen te delen. Elke late zondagavond gaat Evert ten Ham samen met sidekick's in gesprek met bellers.

Thuis[bewerken]

Serie diepgaande gesprekken van Jan van den Bosch met opmerkelijke en bekende Nederlanders over Thuiskomen bij de Vader.

Seizoen 1 (2012)[bewerken]

Seizoen 2 (2016)[bewerken]

Seizoen 3 (2017)[bewerken]

Geloofshelden[bewerken]

Serie gesprekken van Jan van den Bosch met bekende en minder bekende Nederlanders die in zijn ogen als "geloofsheld" kunnen worden gekarakteriseerd.

Seizoen 1 (2014)[bewerken]

Seizoen 2 (2015)[bewerken]

Seizoen 3 (2016)[bewerken]

Eindtijd & profetie[bewerken]

Jan van Barneveld vertolkt in Huis Baak regelmatig zijn op het chiliasme geënte en christenzionistisch getinte Bijbelbeschouwingen. Het betreft een speciale interesse op de rechterflank van het evangelicaal christendom voor de eindtijd en onder meer de rol die de oprichting van de staat Israël daarin zou spelen. Liefst 238 afleveringen zijn inmiddels gemaakt (2018).

Series[bewerken]

 • Serie 1: 2005; introductie
 • Serie 2: 2006; vervolg op eerste serie
 • Serie 3: 2007; Eindtijd & Profetie en Israël
 • Serie 4: 2008; Eindtijd & Profetie; met Israël op weg naar de eindtijd
 • Serie 5: 2009; Eindtijd & Profetie en de Islam
 • Serie 6: september 2010; vervolg op vorige serie
 • Serie 7: september 2011; Eindtijd & Profetie en Israël
 • Serie 8: maart 2012; Eindtijd & Profetie en de doorgesneden teksten
 • Serie 9: december 2012; Eindtijd & Profetie en de doorgesneden teksten
 • Serie 10: augustus 2013; Eindtijd & Profetie en Israël in de psalmen
 • Serie 11: september 2014; Eindtijd & Profetie in het nieuwe testament
 • Serie 12: april 2015; Eindtijd & Profetie en de kleine profeten
 • Serie 13: oktober 2015; Geheimen van het uitstel van het Koninkrijk
 • Serie 14: januari 2016; visie van profeten over de eindtijd
 • Serie 15: april 2016; tijd van de wederkomst
 • Serie 16: oktober 2016; typen van Bijbelse profetie
 • Serie 17: maart 2017
 • Serie 18: oktober 2017

De Messias van Israël[bewerken]

Serie over messiaanse gemeenten in Israël in samenwerking met Sieb Buiten van het Comité Gemeentehulp Israël (CGI). Naast herkenning en overeenkomsten, de God van Abraham, Izaäk en Jacob, zijn er ook verschillen in bijvoorbeeld de feesten (Pasen vs. Pesach). Buiten geeft onderwijs over de messiaanse gebruiken en wat deze zouden kunnen betekenen voor niet-Joodse christenen.

Op reis door Israël[bewerken]

In 2009 maakte Van de Vegte in samenwerking met Christenen voor Israël een reportage van de reis door Israël met de Emmanuel Gemeente uit Deventer. In elke aflevering wordt een hotel en restaurant besproken, zijn er bijzondere gesprekken en indrukwekkende getuigenissen en leert Rikie Neeb een Hebreeuws woord.

Ebenezer: Operatie Exodus[bewerken]

Persoonlijke verhalen van Nederlanders die aliyah hebben gemaakt en wat het betekent als je gaat emigreren naar Israël en wat je moet opgeven; baan, familie en sociaal netwerk. Samen met voorzitter Richard Zevenhuizen reist Van de Vegte naar de woonplaatsen nu Ebenezer deze Joodse mensen heeft aangemoedigd terug te keren naar Israël.

Henk Poot[bewerken]

Judea en Samaria[bewerken]

Serie over het hartland van Israël, Judea en Samaria, met ds. Henk Poot van Christenen voor Israël. Samen met Dolf van de Vegte maakte Poot in mei 2016 een rondreis waarin de Bijbelse historie van deze betwiste gebieden werd getoond. Door het overgrote gedeelte van de wereld wordt dit bezette gebied gerekend tot de Palestijnse gebieden.

Jozef, een Messiaanse geschiedenis[bewerken]

Ds. Poot spreekt Van de Vegte over de geschiedenis van Jozef en de profetische parallellen daarvan in zowel Joodse als Christelijke perspectieven.

Willem J.J. Glashouwer[bewerken]

Serie Bijbelstudies waarin dominee Willem J.J. Glashouwer, directeur van de stichting Christenen voor Israël, met Van de Vegte spreekt over de plaats van Israël in christelijke visies.

Waarom Israël?[bewerken]

 • 1. Introductie;
 • 2. De zeven verbonden;
 • 3. Het nieuwe verbond;
 • 4. Het beloofde land;
 • 5. De nakomelingen;
 • 6. De drie fasen van het Koninkrijk;
 • 7. Jeruzalem, deel 1;
 • 8. Jeruzalem, deel 2;
 • 9. Antisemitisme;
 • 10. De eindtijd.

Waarom Jeruzalem?[bewerken]

 • 1. Beloofde Land en de Stad;
 • 2. Geestelijke wortels van Jeruzalem;
 • 3. De Tempel en de berg Moria;
 • 4. Jezus en Jeruzalem;
 • 5. Jezus en Zijn joodse wortels;
 • 6. Jeruzalem en het Koninkrijk;
 • 7. Jeruzalem en de islam;
 • 8. Hemels en aards Jeruzalem;
 • 9. de "vrouw" in Openbaring 12;
 • 10. Het "nieuw Jeruzalem".

Israël: Verbonden & Koninkrijk[bewerken]

Deze serie gaat in op de verbonden met Israël in relatie tot het Bijbelse begrip van het koninkrijk, verleden, heden en de toekomst. Eeuwenlang had het land en het volk Israël geen betekenis voor de christelijke kerk toen het centrum van het christendom, afhankelijk van de desbetreffende kerk, lag in Rome, Constantinopel, Canterbury, Moskou of Genève maar niet Jeruzalem.

Jaap Dieleman[bewerken]

Evangelist Jaap Dieleman van stichting De Heilbode uit Zeewolde maakte in de loop der jaren diverse series Bijbelstudies met Van de Vegte aan de hand van zijn verschenen boeken.

De komst van de Koning der koningen[bewerken]

Deze eerste serie gaat over de wederkomst van Jezus in relatie tot de gebeurtenissen in de wereld.

Terug naar de toekomst[bewerken]

Dieleman gaat in dertien afleveringen de zware beproeving van Job behandelen. Door naar de oorsprong te kijken en vervolgens je bestemming te kennen.

Het Bloedverbond[bewerken]

In deze serie legt Dieleman aan tafel uit wat Gods trouw aan Zijn bloedverbond voor ons betekent en de rijke zegeningen die zijn weggelegd voor degene die (ver)bondgenoten zijn.

Kunnen deze beenderen herleven?[bewerken]

Deze serie laat zien dat in Gods heilsplan Israël een prominente rol inneemt. Aan de hand van Ezechiël 37 belicht Dieleman opmerkelijke zaken die helder maken hoe Israël sinds 1967 is gegroeid en gezegend.

Het mysterie van de opname[bewerken]

Dieleman gaat met Van de Vegte dieper in op wat de apostel Paulus een mysterie noemt, een geheimenis, de plotselinge wegvoering van de gelovigen naar de hemel.

David Maasbach[bewerken]

Iedere werkdag een halfuur met zang, muziek met een bemoedigende boodschap van David Maasbach vanuit het Capitol van The Blessing in Den Haag. Organisator is de Johan Maasbach Wereldzending.

Daniël en Openbaring[bewerken]

In samenwerking met Het Zoeklicht hebben ds. Henk Schouten, hoofdredacteur van die organisatie, en Bijbelleraar Gert van de Weerd in 2011 een serie gemaakt over het leven van de profeet Daniël en vervolgens met Van de Vegte over Openbaring. Daarin komt naar voren dat het Bijbelboek Daniël en het laatste boek van de Bijbel volkomen in lijn zijn met elkaar. Deze serie is gebaseerd op Van de Weerds boeken De verklaring van de profeet Daniël I en II.

Transparant[bewerken]

Serie Bijbelstudies van Esther Vorsterman van Oijen met een preek/inspiratiemoment, waarna ze met Erica Duenk hierover doorspreekt. Programma specifiek gericht op de vrouwelijke doelgroep. Tussen 2009 en 2015 waren dit de opnames Enjoying Everyday Life van Joyce Meyer, maar zij is tegenwoordig te zien bij SBS 6.

WIJS[bewerken]

Dagelijkse Bijbelquiz van Bram Willems met verschillende rondes waarin twee kandidaten het tegen elkaar opnemen. Snelheid en tactiek is hierbij van belang. In de finale moet de kandidaat de antwoorden opzoeken in de Bijbel. De finalist mag daarna twee keer terugkomen, waarmee de scores in de ranking kunnen oplopen. Ook is er een kijkersvraag, want van vragen wordt men wijs, aldus Willems.

Nieuws en achtergronden[bewerken]

Uitgelicht![bewerken]

Elke werkdag wordt er i24News vanuit Tel Aviv met wereldnieuws uitgezonden waarna er één nieuwsfeit wordt Uitgelicht, belicht vanuit christelijk perspectief in de studio met deskundigen, gepresenteerd door Bram Willems, Riekelt Pasterkamp, Pauline van den Broek en Sara van Oordt.

IsraelCNN[bewerken]

Serie gesprekken met Ruud Dankelman op verschillende locaties in Israël met haar inwoners. Sinds 1 oktober 2016 heeft Israël Christelijk Nieuws Netwerk zendtijd verkregen op zaterdagavond tussen 20.00 en 20.30 uur om te laten zien dat Israël en het Joodse volk een bijzondere plaats innemen in deze wereld. Daarnaast worden er buitenlandse producties uitgezonden.

Israël in Focus[bewerken]

Israël is regelmatig in het nieuws met zelfmoordaanslagen, oorlogen en omstreden nederzettingen. Sara van Oordt gaat met programma-maker Alexander Blom en twee journalisten op zoek naar het menselijke verhaal achter de krantenkoppen.

Road to Avonlea[bewerken]

Road to Avonlea is een dramaserie rond Sarah Stanley die noodgedwongen bij haar familie op het eiland Avonlea moet gaan wonen en haar acclimatiseringsproces. De serie is sinds oktober 2012 te zien bij Family7 en was al eerder te zien bij de Evangelische Omroep.

De God van wonderen[bewerken]

In dit programma worden vooral Bijbellezingen gegeven. Daarnaast geeft Jan Zijlstra, een predikant uit Leiderdorp, in het weekend gebedsgenezingen, de eerste twee zondagavonden van de maand. Het programma beweert tientallen mensen van hun ongeneeslijke ziektes of aandoeningen te hebben verlost met de hulp van Jezus.

CrimeDoc[bewerken]

In september 2009 baarde Family7 opzien met de aankondiging van CrimeDoc, een programma waarin onopgeloste misdaadzaken worden belicht en wordt opgeroepen tot gebed voor 'de waarheid' erover. De eerste en enige aflevering van CrimeDoc werd op 31 oktober 2009 uitgezonden en ging in op de Deventer moordzaak.[11]

Tijdschrift[bewerken]

In 2010 startte het tijdschrift 7Actueel, een initiatief van Verburg Services, dat zich speciaal richt op christelijke families en waarin de tv-gids van Family7 werd opgenomen. In maart 2011 werd het tijdschrift volledig overgenomen door de televisiezender en werd het format veranderd. Toen verscheen het onder de naam Family7 TV-Magazine. In 2013 heeft het blad een nieuwe vormgeving gekregen en is het Family7 Magazine gaan heten.

Totaal TV-verkiezing[bewerken]

In 2013 werd Family7 tweede in een internetverkiezing georganiseerd door Totaal TV voor beste digitale zender van Nederland. Op 27 oktober 2015 won Family7 deze prijs met bijna 20% van het totaal aantal stemmen.[12] Op 8 november 2016 werd de zender voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot digitale zender van het jaar[13]. In 2017 kreeg de zender voor de derde maal op rij de titel 'Digitale TV-zender van het jaar. [14].

Externe link[bewerken]