Willem Glashouwer jr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Jacobus Johannes Glashouwer
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboortedatum 16 november 1944
Geboorteplaats Hellendoorn
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Partner(s) Marianne Glashouwer-van der Lugt
Kerkelijke functie
Kerkgenootschap Protestantse Kerk in Nederland
Ambt predikant
Ander ambt televisiemaker
Kerkelijke loopbaan
1989-1992 Tull en 't Waal en Honswijk
1992-1999 Katwijk aan Zee
Overig
Publicaties Waarom Israël
Bekend van Christenen voor Israël (1999-heden)
Family7 (2015-heden)
Website
Portaal:  Christendom

Willem Jacobus Johannes Glashouwer (Hellendoorn, 16 november 1944) is een Nederlandse predikant en programmamaker. Sinds 1999 is hij voorzitter van de internationale tak van Christenen voor Israël.

Biografie[bewerken]

Glashouwer - die aanvankelijk Hans genoemd werd - werd geboren als zoon van predikant en EO-voorzitter Willem Glashouwer sr.. In de voetsporen van zijn vader ging hij ook theologie studeren in Groningen en Utrecht. Op zijn 26e werd hij door zijn vader, inmiddels voorzitter van de EO, van school gehaald om bij de omroeporganisatie aan de slag te gaan als Hoofd Televisie. Dit leverde veel weerstand op bij een groot deel van het personeel, omdat Glashouwer geen enkele ervaring had op dit terrein.[1]

Televisie[bewerken]

Later presenteerde Glashouwer ook verschillende tv-programma's bij de EO, zoals Eén lichaam en Op zoek naar het hogere (in 1978 met Willem Ouweneel). Hij was ook eindredacteur van De Bijbel Open, een tv-serie (thans te horen op de radio in De Muzikale Fruitmand) waarin archeologen, dominees en rabbijnen te gast zijn. De serie bracht tevens een boekenserie met zich mee met titels als Het ontstaan van de Bijbel, Het ontstaan van de wereld en Het ontstaan van Israël. Sinds 2015 maakt Glashouwer programma's voor familiezender Family7.

Wetenschap[bewerken]

Samen met onder andere Koos van Delden en Willem Ouweneel werd Glashouwer een van de belangrijkste promotors van het creationisme, een stroming die de evolutietheorie (deels) afwijst en bepleit dat er een scheppende hand achter het universum zit. Het drietal nam, geïnspireerd door orthodox-protestantse stromingen in de Verenigde Staten, in 1974 ook de stap tot de oprichting van de Stichting ter bevordering van Bijbelgetrouwe Wetenschap. Het doel was het stichten van een universiteit waar op christelijke grondslag wetenschap zou worden bedreven. Dit mondde uit in de Evangelische Hogeschool, dat een opstapje moest zijn naar de vestiging van een christelijke universiteit. In 1991 ontstond er een bestuurscrisis, waardoor het bestuur waar Glashouwer onderdeel van uitmaakte moest aftreden.[2]

Predikant[bewerken]

Inmiddels was Glashouwer vertrokken bij de EO en ging hij aan de slag als Hervormd predikant, eerst in Tull en 't Waal en Honswijk (1989) en Katwijk aan Zee (1992). Door Karel van Oordt werd hij in 1999 gevraagd als voorzitter van Christenen voor Israël.[3] Sinds 1999 is de dominee voorzitter van de internationale tak van die organisatie.

Persoonlijk[bewerken]

In 1992 werd een hersentumor ontdekt bij Glashouwer. Na een zware operatie en opvolgende revalidatie periode is hij erin geslaagd om zijn gezondheid te herstellen en zijn werk als predikant te hervatten. Willem Glashouwer jr. is getrouwd met Marianne Glashouwer-van der Lugt, als omroepster een van de gezichten van de EO in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Samen kregen zij vier kinderen.