De Muzikale Fruitmand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Muzikale Fruitmand is een radioprogramma van de Evangelische Omroep.

Het programma en de naam werden bedacht door Arie Pronk en begon begin 1971 op Hilversum 3 en werd aanvankelijk uitgezonden op donderdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur en werd gepresenteerd door Bep van Rij en Hans Le Poole.[1] Na een jaar werd het programma verplaatst naar de vrijdagochtend. In april 1979 werd de zenderkleuring ingevoerd maar het programma bleef tot eind 1985 op Hilversum 3 maar werd toen verplaatst naar Radio 5. Na bijna achttien jaar presentatie werd van Rij in november 1988 op non-actief gesteld. Nadat ze een kort geding had aangespannen trok ze dit uiteindelijk in nadat ze met de EO een financiële regeling had bereikt.[2]

Op 30 maart 2015 presenteerde haar opvolgster Heleen van Dijk voor het laatst De Muzikale Fruitmand. Op 1 april 2015 ging ze met pensioen. Van Dijk presenteerde het programma vijfentwintig jaar.

Sinds het vertrek van Heleen van Dijk wordt De Muzikale Fruitmand op Radio 5 op zondagavond uitgezonden en gepresenteerd door Tjitske Volkerink. Een vergelijkbaar programma is Nederland zingt op verzoek, op zaterdagochtend op dezelfde zender, gepresenteerd door Yvonne Sprunken, die eerder ook De Fruitmand mede presenteerde.

In het programma kunnen luisteraars een geestelijk lied aanvragen voor een familielid of vriend of vriendin; hieraan zijn verder geen voorwaarden meer aan verbonden. Oorspronkelijk waren de voorwaarden om een lied voor iemand aan te vragen dat de persoon ziek of gehandicapt moest zijn, ouder dan tachtig jaar werd of meer dan vijftig jaar was getrouwd. Een vast onderdeel van het programma is de rubriek Ik zou weleens willen weten, waarin vragen op pastoraal gebied worden besproken.

Externe link[bewerken]