Arie Slob

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arie Slob
Arie Slob 2012.jpg
Algemene informatie
Naam Arie Slob
Geboren 16 november 1961
Nieuwerkerk aan den IJssel
Functie Lid Tweede Kamer (fractievz.)
Partij GPV, ChristenUnie (vanaf 2000)
Titulatuur drs.
Politieke functies
1993-2001 Gemeenteraad Zwolle
2001-2002 (mei),
2002 (nov)-heden

Tweede Kamerlid
2007-2010
2011-heden
Fractievoorzitter TK
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Arie Slob (Nieuwerkerk aan den IJssel, 16 november 1961) is een Nederlandse politicus. Hij is vooral bekend als Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie. Hij was in februari 2007 de opvolger van André Rouvoet als fractievoorzitter van die partij, nadat deze bewindspersoon werd in het kabinet-Balkenende IV. Ook na het vertrek van Rouvoet uit de politiek in mei 2011, werd Slob weer fractievoorzitter.

Na zijn middelbare school volgde hij de lerarenopleiding aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort en aan de Hogeschool Holland in Diemen. Hierna studeerde hij nog een jaar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Na zijn studie werkte hij lange tijd als leraar maatschappijleer op het Greijdanus College in Zwolle alsmede een jaar in Amersfoort. In Zwolle zat hij voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) van 1993 tot 2001 in de gemeenteraad. Vanaf 1994 werkte hij op een andere wijze in het onderwijs, hij werd toen identiteitscoördinator in het voortgezet onderwijs en vanaf 1996 projectleider van de schoolbegeleidingsdienst van het Gereformeerd Pedagogisch Centrum, het GPC.

In 2001 werd hij lid van de Tweede Kamer op de lijst van het GPV nadat Gert Schutte afscheid had genomen van de Kamer. Bij de verkiezingen van 2002 (waarbij hij uitkwam voor de ChristenUnie, waarin het GPV was opgegaan) viel hij buiten de boot maar mocht een half jaar later weer de Kamer in toen fractievoorzitter Kars Veling het parlement verliet.
Bij de verkiezingen van 2003 werd Slob wel direct verkozen. Hij is lid van het presidium van de Tweede Kamer en zat in de Tijdelijke commissie infrastructuurprojecten (de commissie Duivesteijn). Zijn portefeuille omvatte onderwijs en wetenschap, binnenlandse zaken, bestuurlijke vernieuwing, veiligheid en crisisbeheersing en economische zaken.

Tijdens de kabinetsformatie Nederland 2006-2007 was Slob secondant van André Rouvoet in de coalitiebesprekingen met PvdA en CDA. Nadat Rouvoet de rol van vicepremier in het kabinet-Balkenende IV had gekregen, werd Slob gekozen als fractievoorzitter van de CU in de Tweede Kamer. Na de Kamerverkiezingen van 2010 werd Rouvoet weer fractievoorzitter. Op 17 mei 2011 verliet Rouvoet de Kamer. Slob is sindsdien weer fractievoorzitter.

Na de val van het Kabinet-Rutte bereikte Slob op 26 april 2012 samen met zijn collega-fractievoorzitters van VVD, CDA, D66 en GroenLinks een akkoord over miljardenbezuinigingen (het zogeheten Lenteakkoord).

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september 2012 was hij lijsttrekker van de ChristenUnie.

Slob is getrouwd en vader van vier kinderen. Hij is verbonden aan de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
André Rouvoet
Fractievoorzitter Tweede Kamer ChristenUnie
2007 - 2010
Opvolger:
André Rouvoet
Voorganger:
André Rouvoet
Fractievoorzitter Tweede Kamer ChristenUnie
2011-heden
Opvolger:
-