Gert-Jan Segers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gert-Jan Maarten Segers
Gert-Jan Segers.jpg
Algemene informatie
Naam Gert-Jan Segers
Geboren Lisse, 9 juli 1969
Functie Lid van de Tweede Kamer
Sinds 20 september 2012
Partij RPF, ChristenUnie
Titulatuur drs.
Politieke functies
2012-heden Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Gert-Jan Maarten Segers (Lisse, 9 juli 1969) is een Nederlands politicus, schrijver en zendeling. Hij was tot begin 2013 directeur van de Mr. G. Groen van Prinsterer Stichting, het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, en is sinds 20 september 2012 Tweede Kamerlid voor deze partij.

Levensloop[bewerken]

Segers groeide op in Leeuwarden en studeerde politicologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. In zijn studententijd was hij van 1991 tot 1992 ab-actis van het Leidse C.S.F.R.-dispuut Panoplia. Daarna werkte hij als fractiemedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de RPF. In 1999 was hij betrokken bij Transformatie, een RPF-/GPV-jongerenplatform (waarin vooral RPF-jongeren actief waren) om het fusieproces tussen beide partijen te bevorderen.[1]

In 1999 werkte Segers nog een jaar bij de Evangelische Omroep als journalist voor Radio 1. Daarna werd hij door zijn kerkelijke gemeente in Leiden en namens de Gereformeerde Zendingsbond uitgezonden naar Egypte. Van oktober 2000 tot juni 2007 was Segers in Caïro coördinator van een christelijk toerustingscentrum. Hij was onder andere betrokken bij conferenties voor christelijke leiders en studenten. Daarna vertrok hij naar Washington D.C., waar hij aan de School of Advanced International Studies van de Johns Hopkins University een master haalde met als specialisatie westers-islamitische betrekkingen en het Midden-Oosten.

Van 1 juli 2008 tot februari 2013 was Segers directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, de Mr. G. Groen van Prinsterer Stichting. In die functie wilde hij onder andere vanuit de ChristenUnie een bijdrage leveren aan het integratiedebat en de rol van moslims daarin.[2] In NCRV's Schepper & Co legde hij uit hoe je volgens hem als christen kunt leven in een moslimsamenleving en in een vooral seculiere (Nederlandse) samenleving.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 stond Segers op de 4e plaats op de kandidatenlijst van de CU. De partij behaalde 5 zetels, en op 20 september werd Segers beëdigd als Kamerlid. In zijn portefeuille heeft hij Veiligheid en Justitie, Koninkrijksrelaties, Defensie, Europa, Media, Binnenlandse Zaken, Integratie en Grondrechten. Hij zet zich onder andere in op het gebied van prostitutiebeleid en de bestrijding van mensenhandel.

In juni 2013 haalde een motie van Segers om hoorzittingen in de Tweede Kamer te houden waarbij mensen onder ede kunnen worden gehoord, een Kamermeerderheid. Dit moet een alternatief bieden voor de parlementaire enquête.[3]

Segers is vaste columnist bij het Nederlands Dagblad. Daarnaast was hij van 2008 tot en met 2013 panellid bij het zaterdagavond-radioprogramma Deze Week van de EO, dat in 2014 werd voortgezet als onderdeel van het programma EO Door de Week. In het verleden schreef hij onder andere voor het HGJB-jongerenblad TijdSchrift. Ook heeft Segers verscheidene romans op zijn naam staan.

Persoonlijk[bewerken]

Segers is geboren bij ouders die SGP stemden. Met zijn vrouw Rianne heeft hij drie dochters.

Bibliografie[bewerken]

  • Overwinteren, 2000 (roman)
  • Twee broers en een meisje met geel haar, 2009 (roman)
  • Voorwaarden voor vrede: De komst van de islam, de integratie van moslims en de identiteit van Nederland, 2009
  • Wat christenen geloven en moslims niet begrijpen, 2012, met Marten de Vries

Trivia[bewerken]

  • In zijn studententijd was Segers actief in cabaretgroep Decima. De cabaretgroep trad onder andere op bij het Flevo Festival.[4]