Johns Hopkins-universiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johns Hopkins-universiteit
Johns Hopkins University
Hopkinslogo2.jpeg
Afkorting JHU
Johns Hopkins
Hopkins
Motto Veritas vos liberabit (De waarheid zal u bevrijden)
Locatie Baltimore, Maryland,
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Opgericht 1876
Type Privé
Rector Ronald J. Daniels
Studenten 23.877[1]
Personeel 3100[2] (Academisch personeel)
Website
Portaal:  Onderwijs

De Johns Hopkins-universiteit (Johns Hopkins University) is een prestigieuze, particuliere instelling voor hoger onderwijs in Baltimore (Maryland) in de Verenigde Staten. Johns Hopkins University wordt beschouwd als één van de belangrijkste onderzoeks- en onderwijsinstellingen wereldwijd. In de Times Higher Education-ranglijsten van 2011 was Johns Hopkins de op 12 na beste universiteit ter wereld. Tevens was Johns Hopkins de nummer 1 ter wereld (vóór Harvard) op het gebied van international studies.

De universiteit, gevestigd in 1876, werd vernoemd naar ondernemer en filantroop Johns Hopkins (1795-1873), die 8 miljoen dollar naliet voor de oprichting van de Johns Hopkins University en Hospital, in die tijd de grootste filantropische daad uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. De helft van het legaat diende voor de uitbouw van de universiteit, de andere helft voor de oprichting van het Johns Hopkins Hospital wat tot heden wordt gerekend als een van de meest kwalitatieve ziekenhuizen van de Verenigde Staten, en waarvan de onderzoeks- en opleidingsafdeling, de Johns Hopkins University School of Medicine, deel uitmaakt van de speerpunten van de universiteit.

Johns Hopkins University staat verder onder meer bekend om de Paul H. Nitze School of Advanced International Studies (SAIS) in Washington D.C. Sinds 2009 is er een nieuwe faculteit bij gekomen, de Carey Business School. Deze faculteit is hoofdzakelijk geconcentreerd op bedrijfskundige opleidingen.

Externe link[bewerken]